Útibeszámoló – Irány Skócia I.rész

Kedvenc idegenvezetőnk említette egykor, hogyha lesz rá lehetőségetek, akkor menjetek el Skóciába. Nagyon szép utatok lesz! Hát így tettük. Kedvenc, veszprémi utazási irodánkat választottuk ismét. Ők kínáltak egy tíznapos utat.

1. nap 

„Folyamatos utazás Ausztrián keresztül rövid pihenőkkel. Tranzitszállás Németországban (1 éj).”

Sokan elrettennek a buszos utaktól. Még mindig benne van a tudatban, hogy a buszon kell aludni, hogy meg sem állnak, csak a sofőrök cserélnek stb. Nos rögtön cáfolom! Teljesen komfortos az utazás. Megfelelő kényelmű autóbusszal, kb 3 óránként megállva történik az utazás és a tranzit szállás is egy kényelmes szállodában volt. Nem utolsó sorban vannak látnivalók útközben is, szemben a repülős utakkal.
 

2. nap 

Reggeli után továbbutazás Anglia felé. Kompátkelés a La Manche csatornán Calais-nál. Röviddel a megérkezésünk előtt már a messzi távolban feltűnnek Dover fehér sziklái. A megérkezésünket követően továbbutazás Anglia egyik legcsodálatosabb kisvárosába, Canterburybe, az anglikán egyház központjába. A városnézés után továbbutazás London felé. A szállás elfoglalása (2 éj).

Hát itt van az első módosítás (szerencsére). A komp helyett Csalagút!
 Mindegyik vagon, mint egy keszon le van választva a másiktól, hogyha gond lenne, ne a teljes szerelvényt érje.

A Csalagútnak köszönhetően a Dover szikláiból nem lett semmi. 

Canterbury legnagyobb értéke a katedrális. Anglia egyik legrégebbi és leghíresebb keresztény központja, a canterburyi anglikán püspökség székhelye. Amint azt Geoffrey Chaucer Canterburyi mesék című művéből (is) tudjuk, a katedrális megépítése óta fontos zarándokhely. Mint építészeti műemlék, 1988 óta a kulturális Világörökség része, a Szent Ágoston-apátsággal és a Szent Márton-templommal együtt.

Fotó alján ég egy gyertya 1538 óta!

A gyertya alatt volt Thomas Becket sírja, akit II. Henrik parancsára négy lovag gyilkolt meg a katedrálisban, ima közben.

Becketet már 1173-ban szentté avatták. Tiszteletére a pápa évenként megtartandó ünnepet rendelt, s minden 50 évben jubileumot. VIII. Henrik angol király betiltotta ezt az ünnepet és Becket földi maradványait elégettette.

3. nap

Reggeli után egész napos autóbuszos és gyalogos városnézés Londonban (Parlament, Big Ben, Westminster-apátság, Buckingham Palace, Trafalgar square, Picadilly, Szt. Pál-katedrális, City felhőkarcolói). Ezt követően a város egyik szimbólumához, a Tower Bridge-hez látogatunk, majd a Tower megtekintése következik, mely hosszú időn keresztül Anglia legrettegettebb helye volt, ma pedig a világ leghíresebb koronázási ékszereit őrzik itt. Délután gyönyörködhetünk a város panorámájában a London Eye-ról vagy szabadprogram, vásárlási lehetőség.

Pár képet mutatok melyet a városnézés során készítettem. Ezekhez különösebb magyarázatot nem kell fűzni, mert annyira népszerűek, hogy szinte mindenki ismeri. A Tower bemutatását a következő részre hagyom az ugyanis egy nagyobb falat!

Tower Bridge

London Eye 

Big Ben

MI6 épülete (a busz előtti)

 

Útibeszámoló – Irány Skócia I. részét készítette:
Kis Tóth László és Kis Tóthné Trungel Mária