Toszkánai borászati túra - Castello Banfi borászat

Kedves borrajongók, szeretnék mesélni nektek egy csodálatos, felejthetetlen élményről, amelyet Toscanában élhettünk át. Az eltöltött egy hét egyszerűen fantasztikus volt, minden nap újabb és újabb élményekkel ajándékozott meg minket, felülmúlva az előzőeket.

Ahogy belevetettük magunkat a Toscanai borvidék csodálatos tájába, úgy éreztük, mintha egy varázslatos világban járnánk. A szőlőültetvények lankái között sétálva a borászatokban, mindenhol a szakértők szenvedélyét éreztük a bor iránt. A szőlőültetvények mélyzöld színei és a napfény által megvilágított dombok láttán szinte elállt a lélegzetünk. A napok teltek, mindegyik egy újabb kulináris kalandot hozott magával. A kóstolások során megismerhettük a különböző szőlőfajtákat, és elmerülhettünk azokban az ízvilágokban, csak itt, amik csak a toscanai talajon fejlődhetnek ki.

A Toszkánai borászati túra látogatásának egyik fénypontja a Castello Banfi borászat volt.

A Banfi birtok a festői Montalcino déli részén terül el, egészen a Val d'Orcia határáig. A lenyűgöző 10 hektáros terület egyharmadát szőlőültetvények borítják, egy egységes és 7 csodálatos szőlőkonstellációban jelennek meg. A birtok másik részét pedig olajfaligetek, gyümölcsfák (főként szilva), erdők és cserjék teszik teljessé. A szőlőültetvények gondosan megtervezett elrendezése és a környező termőföldek harmóniája létrehozza azt a különleges atmoszférát, amely a Birtokot otthonossá teszi. Ezen a területen a szőlő nem csupán növény, hanem élet és történet, amely a valódi olasz borok lelkét adja. 
 

Itt, a Banfi borászatban, ahol a mesterien készített vörösborok az idő tiszteletével fejlődnek, és finomodnak, kibontakoztatva legjellegzetesebb tulajdonságaikat: az erőt, az eleganciát és a hosszú élettartamot. Több mint 7000 testre szabott hordó áll sorban, alkotva ezzel a Banfi borászat szívét.


A toszkán borok sokszínűsége és karaktere megnyitotta az ízlésem széles skáláját. Most már jobban értem és értékelem a különböző szőlőfajták egyedi jegyeit, és érzékenyebb lettem azokra a finom árnyalatokra, amiket a toszkán borok kínálnak.Nagyon élveztük a környezetet, a 3 fajta bor elfogyasztását ételpárosítással. Minden korty egy időutazásnak tűnt, és egy-egy pohárban éreztem a terroir jellegzetességeit. Sok borászati túrán/borkóstoláson vettem részt, és ez hihetetlen volt! Ha egyetlen szóval kellene kifejeznem, azt mondanám: varázslatos. Minden egyes korty és minden egyes szőlőültetvény egyfajta varázslatot hozott létre, nehéz szavakba önteni.
 

Az én szememben a borok most már nem csak italok, hanem az adott terület és kultúra kifejeződései. Az érzékeim finomabbak lettek, és értékelem a minőséget a mennyiség felett. A toszkán borkóstolások után a bor számomra egyfajta művészet lett, amely összefonódik a természettel és az emberek történetével.


Ez a hét Toscanában nem csak egy borút, hanem egy igazi életre szóló kaland. Azok a pillanatok, amikor egy pohár kiváló toscanai borral a kezünkben élvezzük a csodálatos táj szépségét, örökké velünk maradnak. Reméljük, hogy hamarosan mindnyájan részesei lehettek egy ilyen felejthetetlen élménynek!

Németh Imre