Interjú Hausel Dóra Évával, a tokaji Dévabor borászat alapítójával

Mikor és milyen indíttatásból kezdett borászattal foglalkozni? Hol szerezte meg ezt a tudást?

Tállyán nőttem fel, ez egy kis község, Tokajtól olyan 25 km-re. A szüleim már gyerekkorom óta terelgettek a borászat irányába és már kicsiként is mindig a szőlősorok között tevékenykedtem. Apukám szerette volna először is, hogy borásznak tanuljak, így a Soós István Borászati Szakközépiskolában kezdtem meg tanulmányaimat, alig 14 évesen. Középiskola után, elvégeztem a borásztechnikus szakot is, majd hazaköltöztem. Nem igazán találtam még otthon a helyemet, így amint kapva adódott egy lehetőség Németországba költöztem, ahol szintén borász szakon tanultam tovább, mellette pedig egy családi pincészetnél kezdtem el dolgozni. Mikor végeztem a sulival, még 1 évig egy másik nagyobb borászatnál is dolgoztam, ahol elsősorban logisztikával, export-importtal foglalkoztam. Utána egy hirtelen jött ötlettől vezérelve, úgy döntöttem, hogy nekem most kis szünetet kell tartanom és egy ideig a borászatot mellékvágányra helyeztem. Mondhatnám azt is, hogy egyfajta alkotói krízisben voltam, így szó szerint világgá mentem. Délkelet-Ázsiában több helyen is éltem, és 2 évig folyamatosan utaztam, mielőtt Grúziába kerültem volna. Folyamatosan tanulok, jelenleg a szőlész-borász mérnöki szakot végzem és mellette több, borszakértő kurzust is elvégeztem.
 

Milyen érzés a világ egyik leghíresebb borvidékén élni és borokat készíteni? Mit kell röviden tudni a pincészetéről?

Nekem Tokaj a szivem csücske. Bejártam már sok borvidéket, de természetesen mindig visszahúzott a szivem ide. A Tokaji borvidék egy igazi kincsesláda, országunk legrégebbi és legnagyobb értékekkel rendelkező borvidéke, így nem is volt kérdés, hogy itt szeretnék borászkodni. Nekem jelenleg még nincs pincészetem, de édesapám szövetkezetén (Tokaj Aranya Szövetkezet) belül készítem saját borszelekciómat. Természetesen tervben van egy saját pincészet is, de addig még hosszú út vezet. Jelenleg 3 hektáron gazdálkodunk, én, édesapám és anyukám is besegít a szőlőművelésben. Ezenkívűl vannak bérelt területek is, amiket művelünk.

 
Milyenek a legfontosabb kihívások, amelyekkel szembesül a Tokaji borok termelése során?

Szinte minden évben találkozok újabb és újabb kihívásokkal. Ami talán a legnehezebb, hogy a természetet nem tudom befolyásolni, így az időjárásnak teljesen kivagyok téve. A természettel való munka és összefonódás az egyik legfontosabb, leglényegesebb a munkám szempontjából. 
 
 
Melyek azok az egyedi jellemzők vagy technikák, amelyek Ön szerint megkülönböztetik a Tokaji borokat más borvidékektől?

Én azt szoktam mondani, hogy a borvidék sokszínűsége, több pillére épül. Egyrészt van egy vulkáni kőzetekben gazdag talajszerkezetünk, (andezit, riolit) melyek adják a borok karakterét, ásványosságát. Másrészről van egy különleges mikroklímánk, amely lehetővé teszi, egy bizonyos penészgomba (Botritys cinerea), megjelenését, ennek következtében a bogyók bettöppednek és egy úgynevezett nemesrothadást idéznek elő. Ezeket az aszúszemeket szedjük le egyesével, külön-külön és ebből készítjük, a világ legfinomabb édes borát a Tokaji Aszút. Természetesen mit érne ez, ha nem lennének olyan szőlőfajtáink, amelyek képesek a nemesrothadásra. Úgyhogy ez egy igazi kincs, amely teljesen egyedülállóvá teszi ezt a vidéket.
 

Mik a legkedveltebb vagy legnépszerűbb Tokaji borok a saját birtokokán, és mi teszi őket különlegessé?

Én 3 fő szőlőfajtával dolgozom együtt: ezek a furmint, hárslevelű és a sárgamuskotály. Mivel még csak 4 éve vagyok itthon, nem alakult ki még bennem, milyen karakterű borokat szeretnék készíteni. Szeretek kísérletezni, minden évben készítek 1-1 kísérleti tételt, és persze nagy hangsúlyt fektetek abba, hogy megismerjem a területeket amiket művelek. Ezen ismeretek nélkül nehéz szőlőt művelni és bort készíteni. 2022-ben készítettem egy száraz natúr Furmint bort, amelyre nagyon büszke vagyok, de emellett nagy hangsúlyt fektetek az édes borokra is.
 
 
Hogyan hatott a klímaváltozás a Tokaji borvidékre, és milyen alkalmazkodási stratégiákat alkalmaz ennek kezelésére?

A 2022-es év nagyon száraz és meleg volt, szinte nem volt csapadék, így az egy nehezebb időszak volt. Mindenki csak találgatta, hogy vajon, a következő évek is ilyenek lesznek? De, nem így lett. Az időjárás változékonyságával, még nem feltételnül tudunk mit kezdeni, nyílván vannak erre már kutatások, folyamatos megfigyelések, de megoldás még nincs. Csak próbálunk a tudásunk szerint előre haladni és a helyzetet kezelni. Ez valamikor könnyebb, valamikor nehezebb. Az elkövetkezendő évek nehezek lesznek és nekünk fel kell készülnünk.
 

Hogyan alakult a Tokaji borok piaca az elmúlt években, és milyen tendenciákat lát a fogyasztók ízlésében?

Tokaji borokról, még mindig az embereknek az édes borok jutnak eszébe, pedig kitűnő száraz boraink és már pezsgőink is vannak, amiket abszolút ígéretesnek látok. A mostani piacon, talán többen keresik a reduktívabb, gyümölcsösebb, könnyedebb borokat, ezt az igényt a borászok is próbálják kielégíteni. A régebbi tendenciákkal ellentétben, most már a furmintra sem fanyalognak annyira az emberek, sőt kezdik megkedvelni. De még mindig úgy látom, hogy az alapvető tudás és tudatosság a borok irányában nem kielégítő. Emiatt is és saját tapasztalataimból táplálkozva, hoztam létre a podcastemet, - Salut Borpodcast néven, - hogy érthetőbbé, világosabbá és közelebb hozzam az embereket a borok világához. 
 

Van olyan borász példaképe akár itthon, akár nemzetközi szinten, aki inspirálja vagy úgy érzi, érdemes odafigyelni rá?

Sok borászt és borszakértőt követek, ezek leginkább külföldiek, - németek, amerikaiak, angolok. Németek közül: Louisa Schmidt - borszakértőt,- vagy Juliane Eller német borászhölgy munkásságát nagyon inspirálónak találom. Ezen felül mindenhonnan próbálok inspirációt gyűjteni magamnak. Hazai szinten is vannak olyan borászok és borszakértők, akiket nagyra tartok, ilyen például Herczeg Ágnes vagy Káli Ildikó Sommellier, - akinek sokat köszönhetek és volt szerencsém saját borkurzusain is részt venni. Nem mondanám, hogy lennének nagy példaképeim, én minden borászt, aki ezt a szakmát választotta és képviseli minden erejével a magyar borszektort, hálás vagyok és én is elkövetek mindent, hogy nemzetközi szinten is felismerjék és elismerjék a magyar borokat.
 

Milyen tanácsokat adna azoknak, akik első alkalommal kóstolnak Tokaji bort, hogy jobban megértsék és élvezzék az élményt?

Mindenképpen azt javaslom, hogy látogassanak el a borvidékre, látogassanak meg minél több kisebb és nagyobb borászatot egyaránt, hogy betekintést nyerjenek az itteni munkálatokba. Csak úgy lehet, a Tokaji borvidéket megérteni, ha az ember legalább életében egyszer eljön ide és látja mi veszi körül. Semmiképpen se ítéljünk elhamarkodottan, amikor idejövünk. Hiszen az, amit eddig hittünk Tokajról, már rég nem állja meg a helyét. Feltehetően fognak találkozni akadályokkal, hiszen a közlekedés a borvidéken belül kissé nehézkes, így alapos előretervezésre van szükség. De, ha mégsem áll módukban eljönni ide, akkor is vásálhatunk kitűnő borokat, - én azt javaslom, hogy kezdjük egy reduktív száraz Furminttal vagy Hárslevelűvel, így haladjunk a késői szüretelésű borokon keresztül, az Aszú borokig.
 

Melyik az Ön számára a legemlékezetesebb vagy legmeghatározóbb pillanat a Tokaji borászkodása során?

Nekem az egész éves munkám nagyon meghatározó. Az, hogy kint lehetek a szőlőhegyen, figyelhetem a szőlő fejlődését, érési folyamatait, mindig lenyűgöz. Ezenkívül, minden apró kis sikerért és visszajelzésért hálás vagyok, amiket a boraimmal elérek. Így a Szakmai Elit által kiválasztott boromnak is, hiszen nem gondoltam volna, hogy ilyen elismerésben lesz részem.
 

Mik a tervei az idei évre, készül valami újdonsággal?

Erre az évre is nagy terveim vannak, igen. Remélem tudom fejleszteni és megalapíthatom a saját pincészetemet. Mindenképpen szeretnék több időt és figyelmet fordítani, hogy podcastemet minél többen hallgassák és boredukációs előadásokat is szeretnék tartani a közeljövőben.

Köszönjük szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!