Gerzsenyi László Tiborné méhész, apiterapeuta Gerzsenyi Méhészet

Mi vezetett el a méhészkedés iránti szenvedélyéhez?

Miután munka nélkül maradtam a postcovid miatt, tudtam, hogy a méhek által tudom tovább folytatni a tevékenységemet csak másképp, mint méhmedicina.Valami oknál fogva, magam sem értem miért, a kórháztól szószerint megiszonyodtam, a méhekbe beleszerettem. A méhészkedés révén mélyebb kapcsolatba kerültem a természettel. A méhek megfigyelése és gondozása során olyan kapcsolat alakult ki, ami segített nekem mélyebb megértést szerezni a környezetemről és annak összefüggéseiről.
 

Mik azok a kihívások, amelyekkel a méhészkedés során szembe kell nézni?

Az időjárási viszonyok jelentős hatással lehetnek a méhészkedésre. Extrém időjárási események, például hosszú aszály vagy intenzív esőzés befolyásolhatják a méhek táplálkozását és a méhészeti termékek termelését. Hogy a méhek egészségesek maradjanak, ezáltal ők is egészséget nyújtanak. Ez egy kihívás. Érdekes hobbimmá vált minden tavasszal a méheket kamilla teával teáztatni kb. 3 hétig. Kihivás a vándoroltatás, hogy épségben érkezzenek a vándortanyára és onnan majd haza tele kaptárakkal téli élelemmel ellátva.
 

Hogyan gondoskodik a méhek egészségéről és jólétéről?

A méhek számára megfelelő táplálkozás biztosítása kulcsfontosságú. A méhészek gyakran kiegészítik a méhek étrendjét más mesterséges táplálékokkal, különösen olyan időszakokban, amikor a virágzás és a természetes táplálékforrások szűkösebbek lehetnek. Megfelelő kezelések időben, gyógyteáztatás, és mindig legyen elég élelmük.Soha nem vesszük el tőlük az összes mézet.
 

Fotó: Kállai Márton

Milyen változásokat tapasztalt a méhpopulációkban az utóbbi évek során?

Az elmúlt években a méhpopulációk számának csökkenése és a méhészeti tömegpusztulás problémája aggasztó mértékben nőtt. A méhkolóniák váratlan eltűnése vagy drasztikus lecsökkenése továbbra is számos tényezőre vezethető vissza, például a Varroa atka, a kórokozók, a növényvédő szerek és az éghajlati változások. A mezőgazdasági területeken alkalmazott növényvédő szerek negatív hatással lehetnek a méhek egészségére. Az úgynevezett neonikotinoid típusú rovarirtók például összefügghetnek a méhek táplálékforrásaival és a kaptárokkal kapcsolatos problémákkal.
 


Fotó: Kállai Márton

Kaptárlevegő a méhesházban! Szeretne Ön félmillió méhhel együtt aludni?

Milyen módon befolyásolja a klímaváltozás a méhészetet és a méhek egészségét?

A környezeti tényezők, mint például a klímaváltozás, az éghajlati szélsőségek és a környezeti szennyezések további stresszt gyakorolnak a méhek egészségére. Az időjárási kiszámíthatatlanság és az extrém hőmérsékleti ingadozások negatív hatással lehetnek a méhek fejlődésére és túlélésére.
 

Milyen típusú méztermékeket állít elő, és miért választotta ezeket a fajtákat?

Repceméz, vegyesvirágméz, akácméz, ámorakácméz, selyemfűméz, selyemfüveshársméz, napraforgóméz, édesharmatméz. 
 

 
Virágméz: Ez a leggyakoribb mézfajta, amely különböző virágokból és növényekből származik. A méhész választhatja a környékére jellemző növényeket, így a virágméz változatos ízű és illatú lesz.

Erdei (édesharmat) méz: Nagyon sötét, szinte fekete színű, enyhe illatú, markáns ízű méz. Sötét színű, közvetítő rovarok jelenlétét igénylő fajtaméz. Ásványi anyag tartalma, különleges aromája egyedülálló a mézfajták között. Kiváló a csontritkulásra, vérszegénységre, vérpótló tulajdonsággal rendelkezik, remek értisztitó. Minél sötétebb a méz, annál értékesebb.
 


Akácméz: Az akácméz különleges fajta, amelyet az akácfa virágából készítenek. Ez a méz világos színű, enyhén gyümölcsös ízű, és rendkívül népszerű.
 


 

Vadontermelt méz: A méhész olyan területeken is elhelyezhet kaptárakat, ahol a méhek vadon élnek, és gyűjthetik a környező erdők vagy mezők nektárját. Ezáltal egyedi ízű, vadontermő mézeket hozhatnak létre.

Méhkenyér, méhpempő: Ezek a méhészeti termékek a méhek nektárából készülnek, és különböző táplálkozási előnyökkel rendelkeznek. A méhkenyér: virágpor, méz, propoliszos hartyával bevonják, megindul a tejsavasodás, előbb virágpor, majd nektár, és a propoliszos hártya beletömködve a sejtbe, míg a méhpempő a méhek garatmirigyválladékával készül, méhkirálynő táplálékául szolgáló táplálékok egy részét tartalmazza.


Milyen fontos tanácsokat adna azoknak, akik méhészkedésbe szeretnének kezdeni?

Mielőtt megkezdenéd a méhészkedést, fontos alaposan megismerni a méhek biológiáját, a kaptárak kezelésének módját és a méhészeti gyakorlatokat. Keresd a helyi méhészeti egyesületeket, vegyél részt tanfolyamokon, és keress tapasztalt méhészeket, akikkel megoszthatod kérdéseidet és tanulhatsz tőlük. Ajánlott kis létszámmal, például egy-két kaptárral kezdeni. Ez lehetővé teszi, hogy fokozatosan sajátítsd el a méhészkedés művészetét, miközben kevesebb kockázattal jársz.
 

 
Mi a véleménye a méhészeti termékek piacáról, és milyen változásokat lát ezen a területen a jövőben?

Ez a legérzékenyebb kerdés mostanában, amióta megállt a felvásárlás, vagy nyomott áron veszik a kereskedők a mézet. Muszáj keresni egy kiutat, egy másik piacot, ha valaki talpon akar maradni és menteni a méheit. A másik út, több lehetőség lehet. Pl. kistermelőként értékesíteni piacokon, ezzel ismertetve a fogyasztókkal mekkora kincs a méz az ember számára, méhpempőt termeltetni, anyaneveléssel foglalkozni, családokat szaporítani értékesitésre, virágport termeltetni, nyers propoliszt stb. Mindenből van kiút, csak meg kell találni.
 

Milyen tanácsokat adna azoknak, akik mézet vásárolnak, hogy támogassák a fenntartható és etikus méhészetet?

Próbáld meg vásárolni a helyi mézet, mivel ez nemcsak a helyi gazdaság támogatását jelenti, hanem a környezet szempontjából is kedvezőbb, mivel a helyi méhészek méheknek helyi növényekről gyűjthetnek nektárt. Ne félj kapcsolatba lépni a méhészekkel és megkérdezni őket a gyakorlatokról, etikai elveikről. Az ilyen párbeszéd segíthet neked abban, hogy tudatosabb döntéseket hozz mézvásárlásaid során.