Exkluzív interjú a Szakmai Elit díjas Gutási Gáborral, a Meskete meseportál alapítójával

A Meskete.hu az első magyar online közösségi gyermekmese portál, ahol profi meseszerzők és amatőr, hobbi írók osztják meg saját meséiket. Mi volt az az ötlet vagy inspiráció, ami arra ösztönzött, hogy létrehozd ezt a közösségi gyermekmese portált?

Az egész ott kezdődött, hogy a kisfiam tanácsára belekezdtem a gyerekkori élményeimet papírra vetni és egy saját mesekönyvet adtam ki végül belőle. Amíg a mesekönyvön dolgoztam, kapcsolatba kerültem a meseírás és a könyvkiadás számos szereplőjével és kiderült, hogy ma igen kiszolgáltatott a helyzete a magyar meseíróknak. Nincs egy olyan platform sem, ahol olvasó közönséget tudnának toborozni saját maguk számára, vagy meséiket publikálhatnák. Saját könyv kiadására pedig milliókat kellene költeniük, amire a legtöbbeknek nincs lehetőségük.
15 éves webfejlesztői és online marketinges tapasztalattal a hátam mögött, magamra vállaltam azt a feladatot, hogy létrehozok egy ilyen felületet, így született meg a meskete.hu közösségi meseportál, ahol ma már 700 meseíró, 4500 meséje és verse olvasható vagy hallgatható meg.
 

Milyen visszajelzéseket kaptál eddig a felhasználóktól?

A maréknyi csapat, akikkel két éve kezdtem neki a projektnek egyre csak növekedett, így ma már több száz fős az a „keménymag” akik segítő szándékkal napi szinten ötleteikkel alakítják a Meskete fejlesztését. A lelkes együttműködők között írók, illusztrátorok és pedagógusok is vannak szép számmal. Az ő véleményükkel napi szinten találkozom és rendkívül pozitív, hálás, amiért egy ilyen rendszer elkészülhetett.
A másik oldal, az olvasó közösség, akikből 10.000-en már regisztrált tagként is jelen vannak a portálunkon, szintén arról számol be, hogy nagyon szeretik a meséket, verseket. Volt, hogy fél-egy óráig nem volt elérhető az oldal szerverköltözés miatt az esti órákban és számos levelet kaptam, hogy a gyerekek várják az esti mesét az oldalról és hogy remélik nem szűnik meg az oldal. Így még ebből a negatív tapasztalásból is pozitív visszacsatolás lett.
 

Van olyan kedvenc történet vagy pillanat, amit kiemelnél a Meskete.hu életéből?
 

A Mesketén minden egyes pozitív visszajelzés, számomra egy kiemelt, pozitív pillanat. Örülök, ha olvasók vagy írók megköszönik a lehetőséget vagy csak örömmel mesélnek vagy osztják meg közösségi felületeiken a meséket. Idén számos pozitív pillanatot adott számomra a Meskete, többek között a Szakmai Elit ÉV KIVÁLÓ SZAKEMBERE 2023-as díjat is ennek köszönhettem, de nemrégiben gyerekrendezvények szervezésével új szakmát is szereztem, amelynek szakdolgozatát szintén a portállal kapcsolatos eseményről írtam.
 
 

 
Most december 17.-én valósul meg az első olyan hivatalos eseményem, amelyet már kulturális rendezvényszervezőként hozok össze.
Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy sok szeretettel meghívjunk minden családos olvasót a Meskete.hu évzáró rendezvényére december 17.-én 10:00 órai kezdettel, amelyet a Márai Sándor Művelődési Ház 1. emeletén tartunk (1013 Budapest, Krisztina tér 1.).

A családi esemény első órájában lesz megtartva a most Smaragd kiadó gondozásában, megjelent közösségi mesekönyvünk bemutatója, amely 36 Mesketés író és 36 Mesketés illusztrátor munkáját tartalmazza. Az eseményen egy rövid díjkiosztót is tartunk, a kiemelt eredményeket elért íróink és illusztrátoraink, illetve felolvasóink elismerésére.

A rendezvényre érdemes gyerekekkel jönni, ugyanis bűvész show, bohóc műsor, arcfestés, csillámtetoválás, kreatív sarok és mesefelolvasás várja őket, de alapítványunk használt mesekönyveket is gyűjt a rászorulók számára és jótékonysági tombolát is tartunk értékes nyereményekért.
A programot megtalálod a mellékletben és a következő Facebook eseményen is: https://www.facebook.com/events/663175759306431/?active_tab=discussion 
 

Hogyan biztosítod a minőséget a mesék között, különösen, amikor mind profi, mind amatőr írók tölthetnek fel tartalmat? Van valamilyen értékelési vagy szűrési folyamat a mesék közzététele előtt?

Jelenleg kapacitáshiány miatt egyedül ellenőrzök egy-egy szerző legelső feltöltött művét, majd a többi már automatikusan kikerül a portálra. Későbbiekben azonban szeretnénk erre dedikált embert alkalmazni, aki mind a szerkezetét, mind a helyesírást ellenőrzi majd és egy-egy minőségi képet is feltölt a mesékhez.
A rendszerünk minőségi fejlesztéséhez mind webfejlesztői oldalon, mind pedig adminisztrációs oldalon szükségünk van a fejlődésre, így a projekt mögött álló Meskete.hu Zrt.-nkbe hamarosan akárki bevásárolhatja magát, mint részvényes. Ehhez már el is indult a még semmilyen kötelezettséggel nem járó előregisztrációs kampányunk a Tőkeportálon, ahol 50 millió forintért kínáljuk fel a vállalkozásunk 18%-át és már akár 10.000 Ft-ért is lehet részesedni a projektünkből: https://tokeportal.com/meskete/
 

Diplomás webfejlesztő, vállalkozó a szakmád. Hogyan kezdtél bele a mesék írásába? Mi volt az a pillanat vagy élmény, amikor rájöttél, hogy szeretnél meséket alkotni?

Saját vállalkozásomban nem csak webfejlesztést és online marketinges megoldásokat kínáltam, hanem keresőoptimalizált szövegírást is. Így a szövegírás nem állt tőlem sohasem messze. Viszont először egy thriller könyvet kezdtem el írni és csak később, a kisfiam javaslatára kezdtem bele a mesekönyv írásába.
Botinak ugyanis minden este meséltem és volt amikor nem olvastam, hanem fejből, valamilyen gyerekkori élményt elevenítettem fel neki lefekvéskor. A sok gyerekkori történetből pedig megszületett a Gabi-Csabi kalandjai mesekönyvem, amellyel idén elnyertem a Dugonics András irodalmi díjat mese és meseregény kategóriájában.
 
Mi inspirál téged a leginkább mesék írásakor? Van valamilyen speciális forrás vagy élmény, amelyekből merítesz ötleteket?

Volt korábban egy apukás blogom is, ahol mindenféle családi kalandról és gyerekrendezvény beszámolóról írtam, de néha megesett, hogy egy-egy fejből mesélt mesét is oda publikáltam ki. Azt vettem észre a statisztikai adatokon, hogy igen nagy a forgalma ezeknek a meséknek így amikor a kisfiam felhozta, hogy írjak meséket, csupán a digitális felületet cseréltem le nyomtatott lapokra.
A meséknél nálam mindig szempont, hogy ne legyen túl hosszú és unalmas, legyenek benne események amikkel a gyerekek azonosulni tudnak, a nyelvezete legyen nekik szóló, az általuk ismert szavakkal beszéljek hozzájuk, de legyen valami tanulsága is. Nekem nagy segítség volt, hogy visszakalandoztam a gyerekkoromba, amíg ezt a mesét írtam. Szerencsére nagyon sok jó gyerekkori élményem van, ami segít abban, hogy gyerekeknek szóló meséket írhassak.
 

Hogyan építed fel a karaktereidet és a mese világát? Van valamilyen konkrét módszered vagy folyamatod erre?

Ez sosem tudatos. Noha a kiadott mesekönyvemben valódi szereplők ihlette karakterek vannak, azok stílusa és jelleme vissza kell, hogy köszönjön azok számára is, akik nem ismerik a valódi embereket a nevek mögött. Ezeket a viselkedésük, kinézetük és modoruk alapján lehet átadni az olvasóknak.
Szeretem azt az álomvilágot, amiben megszületnek a karakterek, így örömmel írok kitalált személyekről is és olyan fantáziavilágról, ahol például az állatok beszélni tudnak.
 

Milyen kihívásokkal szoktál szembesülni a mesék írása során? Hogyan kezeled ezeket a kihívásokat?

Szerencsére nincs rajtam nyomás, így nem kellett kihívásokkal szembesülnöm. Amit írtam eddig, az mind saját kedvtelésből történt és csak önmagamnak akartam megfelelni vele. Egyedüli kihívásként az életemben azt mondanám, hogy annyi mindent csinálok párhuzamosan, hogy ezt menedzselni iszonyat nehéz, mert minden feladatot nagy prioritással kezelek.
 

Van valamilyen kedvenc részleted vagy jeleneted egyik saját mesédből? Miért éppen az?

A Gabi-Csabi könyvben nincs ilyen, de már készül a második kötet (nem tudom kiadásra kerül-e valaha nyomtatásban, vagy csak a Meskete.hu felületén lesz majd olvasható), abban több ilyen is van. Az eredeti tervem ugyanis az volt, hogy az első; nyári kaland után, most egy téli történeteket tartalmazó válogatás jelenik majd meg. Ebben pedig mesélek arról, amikor a szüleimnek saját boltjuk volt és mi a testvéremmel (Csabival) megtaláltunk hátul egy rejtett szobát telis-tele játékokkal, vagy amikor mi voltunk a Télapó kis krampuszai.
 

Hogyan látod a meseírás jövőjét? Milyen irányvonalakat vagy trendeket látsz a műfajban?

Úgy gondolom, hogy egyre több lehetőség van a digitalizációval arra, hogy valakiből jó író lehessen és hogy műveit (akár a meskete.hu oldal segítségével) minél szélesebb közönség számára elérhetővé tegye. Ugyanakkor pont ami az előnye a digitalizációnak, az a hátránya is. Egyre ritkábban veszünk már drága mesekönyveket és a kiadásuk is költséges, mivel a kiadók ismeretlen íróktól jelentős összeget kérnek a nyomtatásra és jutalékot az eladott példányaikból is. Ráadásul a különböző törvények is cenzúrázzák a gyerekeknek szánt tartalmakat amely nem biztos, hogy jó irányvonal… Ráadásul olyan nagy a „zaj” a sok-sok jó mese között, hogy igazán nehéz megtalálni ami a mi gyerekünknek az ideális lesz. Bízom benne, hogy ezen hátrányokra mind-mind majd megoldást tud nyújtani a Meskete saját mobil applikációja, amely jövő évben fog megjelenni és egy kontrollált, biztonságos környezetet kínálva nyújt „mesés” élményt a gyerekeknek.


Németh Imre