Gasztronómiai utazgatások Lengyelországban - Zakopane és környéke

Természetes és történelmi szépségekkel rendelkező város Zakopane, Lengyelország déli részén található, a Tátra-hegység lábánál. Ez a festői hely híres a síelésről, hegyi túrákról és a gyönyörű tájairól. A hagyományos hegyi stílusú faházak és épületek jellemzik, melyek a környező tájjal páratlanul összhangban vannak.
 

A téli sportok szerelmesei gyakran látogatnak ide a síelés és snowboardozás miatt, mivel kiváló lehetőségeket kínálnak a Tátra hegyei és azokon található sípályák révén. Nyáron pedig a hegyi túrázók, hegymászók és természetkedvelők vonzódnak ide a gyönyörű tájak, kristálytiszta levegő és a lehetőség miatt, hogy felfedezzék a környék természeti csodáit.

Zakopanéban számos olyan látnivaló van, amit érdemes megnézni. Íme néhány ajánlás:

Krupówki - Lengyelország leghíresebb sétánya
 

A Krupówki Zakopane leghíresebb utcája, 1,1 km hosszú, a város központjában. A lovas kocsikázás vagy a fényképezés egy mackóval Krupówki legértékesebb látnivalói. Ez a hely, tele üzletekkel, éttermekkel, kávézókkal és turisztikai látványosságokkal, nagy jelentőséggel bír Zakopane számára.
 


Zakopanéban minden lépésnél juhsajtot árusító standokat találhat


Gubałówka – csodálatos panoráma Zakopanéra és a Tátrára

A Gubałówkába tartó sikló Zakopane egyik legnépszerűbb és leggyakrabban látogatott látnivalója. Ez a sikló a Zakopane városában található, és a Gubałówka hegyre visz, ami csodálatos kilátást nyújt a Tátrai-hegységre és a környező területekre. A Gubałówka hegy és a sikló egész évben látogatható, télen a síelés szerelmesei, nyáron pedig a kirándulók és természetkedvelők találnak itt számos szórakozásra és kikapcsolódásra.

A zakopanei piac 

Itt még érezni az igazi „lengyel piaci” hangulatot és mindent megvehetsz, ami szem-szájnak ingere.
 

Zakopane híres piaca az egyik legvonzóbb hely a turisták számára, nem csupán a hagyományos termékek miatt, hanem elsősorban a különleges sajtokért. A sajtárusok pavilonjaiban kapható a leghíresebb lengyel sajt, a juhtejből készült füstölt keménysajt, az oscypek, és a mozzarellához hasonlítható nem füstölt bundz, de természetesen tehén és kecsketejből, illetve kevert tejből készült sajtok is kaphatóak hagyományos füstölt, lágy, enyhén lágy, sós, kevésbé sós, süthető, szendvicshez való és még számtalan más változatban. A sajtokon kívül szárított vagy ecetes gombát, lekvárokat és más regionális termékeket, pl. bőr- és szőrmeárut, faragott faárut, lakásfelszerelési tárgyakat és ruházati termékeket is vásárolhatunk.
 

 
Gasztrótúránk első állomása

Cristina Ristorante & Pizzeria
 

Igazából, amikor Zakopanéba érkeztünk, a lengyel ízek gasztrónómiája miatt nem terveztünk olasz éttermek látogatását, de jó vélemények csábítása után úgy döntöttünk, hogy ellátogatunk.Cristina Ristorante & Pizzeriába. "Ha fáradtan, de jóleső fáradtsággal térünk vissza a hegyekből, az étvágyunk is megjelenik. Az egyik legjobb hely, ahol találkozhatunk az olasz konyha ízeivel Zakopane szívében, a Cristina étteremben. A hely általában a friss és minőségi alapanyagokra fekteti a hangsúlyt, és a hagyományos olasz recepteket ötvözi az új és izgalmas ízekkel. Az elegáns környezet, finom ételek méltóak az étterem hírnevéhez. Egy igazi gasztronómiai élmény vár azokra, akik ellátogatnak a Cristina Ristorante & Pizzeria-ba.
 
                    

Megkóstoltuk a Pármai sonkás pizzát és a Grillezett polip különlegességet

Vacsora előtt és után elfogyasztottuk a kedvenc Wyborowa lengyel rozs vodkánkat.

Wyborowa, lengyel rozs vodka, 30 nemzetközi díjat nyert a világ legrangosabb versenyeiről. A Wyborowa 1927 óta készíti a legjobb vodkát: az egyedülálló 500 éves lengyel vodkakészítő hagyományok alapjain, csak a helyi gazdaságok legmagasabb minőségű rozstermését és tiszta forrásvizet használva.
 

Gasztrótúránk második  állomása

Gazdowo Kuźnia 

 

 

Az étlap hagyományos: lengyel és hegyvidéki klasszikusok. Az előételek között megtalálható az oscypek sajt, a marhabélszín tatár, a pisztrángtatár. A mi választásunk a marhabélszín tatár volt.
 


Báránycomb sült burgonyával és fokhagymás vajjal


A báránycomb sült burgonyával és fokhagymás vajjal egy olyan étel, amely gazdag ízvilágot és különböző textúrákat kombinál, így kielégíti az édes és sós ízre vágyók igényeit is. A báránycomb húsa általában intenzív, karakteres ízt hordoz, amelyet sütéssel kiemelhetünk és karamellizálhatunk.

Minőségi konyha, tip-top kiszolgálás és enteriőr... Elragadó! A hegyvidéki hagyomány és az elegancia hihetetlenül sikeres kombinációja. Egy hely, ahová vissza szeretne térni a gasztro élmények miatt.

Gasztrótúránk harmadik állomása

Kirándulás Żywieci sörmúzeumba

Egyik délelőtt megtekintettük a Żywiec(kiejtése: zsiwjec) lengyel várost a szlovák–lengyel határtól 26 km-re Lengyelország Sziléziai vajdaságnak nevezett részén. A kirándulás fő látnivalója a városban lévő sörgyári múzeum megtekintése volt.
 

 
A sziléziai Żywiec nemcsak jó sörmárkájáról híres város, hanem eredeti sörmúzeummal is rendelkezik, egyedülálló multimédiás kiállítással és gyönyörű kastélyparkkal. A sörmúzeum, vagy más néven "Muzeum Miejskie w Żywcu" (Városi Múzeum Żywiecben), érdekes és interaktív élményt kínált részünkre. 
 

 
A sörmúzeum részletes történetet mesél el a Żywiec sörgyár kezdetétől napjainkig. A kiállításban megtekinthetőek a sörgyártás folyamatait bemutató interaktív installációk, régi sördugók és címkék, valamint egyéb történelmi emlékek. Látogatóként bepillantást nyerhettünk a sörfőzés mesterségébe és annak fejlődésébe.
 

 
Megkostóltuk a Żywiec Porter,  9,5% alkoholtartalommal rendelkező sört.

Ami nagyon ízlett a sörtúránk során az a Żywiec Porter. Az első meglepetés akkor ért, amikor a sör címkéjére pillantottam: 9,5% alkoholtartalom? Ez egy kis különlegesség a Baltik porter kategóriában, és előítéletekkel álltam hozzá, elváromtam, hogy az alkohol dominál majd minden ízjegy felett. Amikor a pohárba öntöttem, azonnal érezhető volt a megfelelő sűrűség, és az illatban egyáltalán nem dominált az alkohol, viszont érezhető volt a csokoládé és a gyümölcsök jellegzetes aromája. A hab minimális volt, de ez egyáltalán nem zavart. Az íz kávés és sűrű, az alkohol jól el van rejtve a sör karakterében. A sör ízében szépen kibontakozik a pörkölt maláta édes jellege, a komló pedig megfelelően jelen van, hogy egyensúlyban tartsa az összképet. A gyümölcsös ízek nehezen kibogozhatók, mintha csokoládéba mártott aszalt gyümölcsökkel kísérleteztek volna. Látszik, hogy lengyel sörfőző barátaink nagyot alkottak. 

Ha a környéken jártok kirándulni, síelni vagy egy lengyel sörtúrán, akkor semmiképpen se hagyjátok ki ezt az állomást, higgyétek el megéri.

Sok élménnyel tértünk haza és mindenkinek ajánljuk ezt a  csodálatos lengyelországi Zakopanét!