Exkluzív interjú Flank-Tanító Dorottyával, a SSC Curling Szakosztály versenyzőjével

Milyen volt az első élménye a curlinggel és mi motiválta arra, hogy komolyan kezdje űzni ezt a sportot?

Legelső curlingem kb. 15 évvel ezelőtt volt, férjem hívott, hogy próbáljam ki ezt a sportot. Abban az időben férjem segítségével alakult meg a női csapat az SSC egyesületnél. Eléggé érdekesnek találtam ezt a sportot, a hallássérülteknél még ismeretlen volt, emellett teljesen új sportággal kell indulni a Siketolimpián, ezen felül EB- vel és VB- vel együtt, éreztem hogy ott kellene lennem válogatottként. Szellemi és ügyességi izgalmakkal kombinálva motiváltnak éreztem magam és eldöntöttem, hogy elkezdem űzni ezt a sportot.
 

A curling egy összetett és taktikus játék, melyben a csapatmunka kulcsfontosságú. Mit gondol, mi az a legfontosabb tulajdonság, amelyre szüksége van egy játékosnak ahhoz, hogy sikeres legyen ebben a sportban?

Egyetértek, összefogással és bizalommal kell felépíteni a csapatot, minél több alkalmat kell jégen tölteni, hogy jobban lehessen fejleszteni a technikákat és a dobási pontosságokat. Emellett nagyon fontos a jó állóképesség, minél több kinti edzéssel, csapattal való tökéletes kommunikációval kell fejleszteni. Nagyon sok edzéssel amihez idő kell, és kitartással magasabb fokra lehet emelkedni és ezzel együtt sikeresebbé válni.
 

Az elmúlt években a curling nagyobb figyelmet kapott a világban, és a sportág népszerűsége növekszik. Mi a véleménye arról, hogy milyen hatása lehet ennek a sportnak a fiatalokra, akik most kezdenek érdeklődni a curling iránt?

Valóban egyre többször jelennek meg a médiában a curling legmagasabb szintű versenyei, kupák, eb, vb, olimpia. Ezek a sikerek motiválhatják a fiatalokat és hatással lenne rájuk, ha országon belül minél több hírrel lehetne terjeszteni ezt a sportágat.
 

A curling csapatban történő játékának elengedhetetlen eleme az együttműködés és a kommunikáció. Mit gondol, mi a legjobb módja annak, hogy javítsuk ezeket a készségeket a csapatban, és hogyan lehet ezeket alkalmazni a mindennapi életünkben?
 

A jó kommunikáció az alappillér, a csapatnak nagyon jó összhangban kell lennie a kődobástól a célba érkezésig. Csapatmunka fejlesztésének elengedhetetlen része a sok közösen tartott edzés. A sport és a mindennapi élet szerintem nem függ össze. Kivételt képezhet, ha a csapatot nagyon szoros barátság köti össze vagy esetleg családi körből alakult ki a csapat. Sokféle szituáció létezhet. A lényeg egy csapatnak a bizalom, a jó kommunikáció és a sok edzés.
 
 

A sportolók életükben számos kihívással szembesülnek, beleértve a sérüléseket és az időhiányt is. Hogyan motiválja magát, hogy végigvigye a céljait, és mit javasol másoknak, akik hasonló kihívásokkal szembesülnek?

Egy sportoló előtt kell, hogy legyen egy cél amit szeretne elérni. Igen sok kihívással, sérüléssel, időhiánnyal jár, de a siker amit elérhet mindenért kárpótolja. Az a cél amit kitűztünk magunk elé, az visz előre. Az olimpián való részvételi vágy, a nagyobb világversenyeken való részvétel lehetősége visz végig minket a kihívásokon.
 

Milyen tervei vannak a jövőre nézve a curling terén, és mi az a cél, amelyet szeretne elérni a sportágban?

Olimpiai dobogó elérése a célom. Ezért küzdök, próbálom magam minél jobban tökéletesíteni. Természetesen ez nem csak rajtam múlik, hiszen ez egy csapatverseny, és párban is vagyunk. Viszont egyre nagyobb reményt látok arra, hogy elérhetjük azt a szintet hogy részt vehessünk a következő Siketolimpián. Volt olyan az elmúlt időben, hogy egy karnyújtás választott el a dobogós helyezéstől a siketolimpián és volt olyan is, hogy boldogan álltam a dobogó 3. fokán a Svájci EB-n.
 
Ezenkívül készülünk a 2024. március 02-12-ig Deaflypics-re, amit Törökországban fognak rendezni.

Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!