Törökországi élmények IV. rész - Pamukkale, Hierapolisz

Folytassuk a kirándulásunkat az ország belsejében.
 

Pamukkale, mely szó szerinti fordításban „gyapotvárat” jelent, a világ egyik ritka csodája. A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium – hidrogén karbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 °C-os forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon.
 

A Pamukkalét tápláló vízforrás hozama folyamatosan csökken, és a mészkőmedencék is elkezdtek elszíneződni. Emiatt a török kormány intézkedéseket vezetett be a képződmény védelmében. Pamukkáléban csak kijelölt útvonalon lehet közlekedni, meghatározott medencékben lehet fürödni és le kell venni a cipőt.
 

A legenda szerint II. Euménosz pergamoni király lánya váratlanul megbetegedett, és a tudós doktorok nem találták baját. A király jutalmat ajánlott annak, aki meggyógyítja. Egyszer felbukkant egy idős orvos, aki azt javasolta a királynak, vitesse leányát a közeli hegyre, ahol gyógyító erejű forrás fakad, a leány vegyen fürdőt és igyon a vízből. Miután a király lánya valóban meggyógyult, II. Euménosz várost építtetett a helyre fürdőkkel. A város neve Hierapolisz lett, „Szent Város”, ahol többek között a Római Birodalom uralkodói is megfordultak.Mi is a városban szálltunk meg. A világ "legrondább szállodája" címre is pályázó, de ugyanakkor egyik legjobb hotelét - Herakles Thermal Otel  (többször is felkerestük.). Csodálatos termálmedence van az alagsorban és a pláne, hogy a szobádban a kádba egy harmadik csapon keresztül termálvíz is folyik!
 

Hierapoliszban találjuk Kleopátra fürdőjét, melyben a legenda szerint maga Kleopátra, az egyiptomi királynő fürdőzött. A forrás fölé épült, márványkővel kirakott ősi uszodában a látogatók is megmártózhatnak.

Hierapolisz - a „szent város”, de eredetileg egy Hiera nevű személy városa - egy ősi város közvetlenül Pamukkale mellett.

Pamukkale gyógyvizű forrásait már az i. e. 19. században is használták. III. Attalosz pergamoni király utód nélkül maradt és i. e. 133-ban Rómára hagyta országát, így Hierapolisz is római fennhatóság alá került.

A római idők fénykora a 217-ig tartó időszak, amikor például Hadrianus és Caracalla nagy mennyiségben importálták a termálvizet a fürdőikhez. Caracalla ekkor Laodikeiában is nagy fürdőt építtetett. 
 

A „Fürdőtemplom"

Hierapolis kivételes példája a görög-római termál létesítményeknek, amelyet egy rendkívüli természeti helyszínen hoztak létre. A vizek terápiás erényeit kiaknázták a különféle hő-technikai létesítményekben, amelyek hatalmas forró medencéket és úszómedencéket tartalmaztak. A hidroterápiát vallási gyakorlatok kísérték, amelyek a helyi kultuszokkal kapcsolatban alakultak ki.
 
  
Hierapolisz -A főutca bejárata


Európa minden részéről érkeztek ide a gyógyulni vágyók. Sokan telepedtek le Hierapoliszban és haltak meg itt. A temető hatalmas területen fekszik, rengeteg, kőből emelt síremlékkel, ami miatt kiérdemelte a nekropolisz elnevezést is.
 

A 163 sz. sír kettő szarkofággal

A városfalon az oszlopos főutat követve, a nekropolisz több mint 3 km-re nyúlik el a régi út mindkét oldalán. Észak, déli irányban is 1,5 km a szélessége. A sírok nagy részét feltárták.
 

A mai nap zárásaként egy restanciámat pótolandó az országról szeretnék pár mondatot ejteni.

Törökország Ázsia nyugati részén fekszik. A Kis-Ázsiai félsziget egy központi fennsíkból és keskeny tengerparti síkságokból áll, északon a Pontuszi, délen a Toros-hegylánc határolja. Keleten is hegyvidék található, itt ered az Eufrátesz, a Tigris és az Araksz folyó, itt fekszik a Van-tó, valamint az Ararát-hegy Törökország legmagasabb pontjával (5166 m).

Az ország zöme 500-1000 méter tengerszint feletti magasságban található!
 

… és ha már úton vagyunk 

Gözleme, a törökök töltött sült tésztája

A gözleme sós sült tésztából különféle töltelékekkel készült török étel, melyet az éttermekben vagy az útszéli gözlemeciknél (gözlemeárus) frissen, helyben készítenek el. A gözleme készülhet spenótos, fetasajtos, sajtos, darált húsos, burgonyás, vagy vegyes töltelékkel.

A török konyhaművészet fantáziadús ételeivel párját ritkítja. A francia és görög konyha után a török konyha a legváltozatosabb. Már csak a kitűnő ételek miatt is megéri az országot újra felkeresni. A török konyha népszerűségének titka a friss hozzávalókban, a gondos elkészítésben és a harmonikus ízvilágban rejlik. A különböző levesek, halételek, saláták és desszertek, a friss zöldségek és gyümölcsök, az ízletesen elkészített halak, valamint a tenger gyümölcsei egyedülálló gasztronómiai élményt nyújtanak az idelátogatónak.
 

Közlekedés
 
A kisebb falvak között a közlekedés folyamatosságát a dolmuşok biztosítják. Ezek körülbelül 20 fő szállítására alkalmas, kötött útvonalú kisbuszok, melyek városon belül is közlekednek, és általában bárhol leinthetők illetve megállíthatók
 
Az ország viszonylag kevés autópályával, de annál több jó minőségű főúttal rendelkezik. A távolsági tömegközlekedésben a vezető szerepet az autóbuszok játsszák. Autóbusszal szinte bárhonnan bárhová eljuthatunk, akár átszállás nélkül is.