Exkluzív interjú Graicsné Farkas Evelynnel, a kétszeres magyar bajnok, világbajnoki ezüstérmes szaunamesterrel

Mondanál néhány szót magadról? Mit érdemes tudni rólad?  

Lassan 10 éve szerettem bele a szaunázásba és azon belül is a szaunamesterkedésbe. Ez a szenvedély inkább hobbi az életemben, ugyanis főállásban mikrobiológusként dolgozom. Elsőre nagyon távolinak tűnik a két pálya egymástól, de ha jobban belegondolunk, nagyon sok kapcsolódási pont van, így tökéletesen kiegészítik és teljessé teszik egymást. Mindemellett nagy kedvelője vagyok a zenének, mozgásnak és az alkotásnak, így a kreatív oldalam is megvalósíthatom. Leírhatatlan érzés értékeset adni az embereknek, akik azt hazaviszik magukkal és töltekezni tudnak belőle.

Miért döntöttél úgy, hogy szaunamesterként dolgozz? 

Régebben nem szerettem szaunázni. Egyszerűen nem bírtam. Aztán egyszer beültem egy szaunaprogramra és az olyan nagyszerű élmény volt, hogy eldöntöttem ilyet én is szeretnék csinálni. Lenyűgözött a sokrétűsége, hogy ez milyen összetett dolog és mennyit tud adni az embereknek. Egyszerre lehetek benne kreatív, folyamatosan bővíthetem a tudásom és még sportnak is kiváló. Ahogy egyre jobban beleástam magam a szakma mélységeibe, annál jobban bővült az elsajátítható információk tárháza. Nem csak szórakoztatásról, mozgásról van szó, hanem komoly egészségtámogatásról és művészi kibontakozásról is.

Milyen készségekre van szükség ahhoz, hogy valaki jó szaunamester legyen? 

Az első és legfontosabb, a sziklaszilárd, biztos alaptudás elsajátítása. Fontos tudnia a szaunamesternek, hogy bent a szaunában mit és miért tesz, nem csak általános biztonsági okokból, hanem mind a vendég, mind a saját egészsége megőrzése és támogatása értelmében, hiszen maga a szauna és a szaunázás az emberi egészség támogatására szolgál, feltéve, ha ezt helyesen művelik. Igy a szaunamesternek nagyon nagy felelőssége van ebben. 

Fontos alaptudás maga a szauna szervezetre gyakorolt hatása, mikor kinek ellenjavallott, mire kell odafigyelni, hogyan kell helyesen szaunázni, hogy az tényleg az egészségünket támogassa. Erre épül rá a párával, hővel való tudatos munka, az illóolajok aromaterápiás hatásának ismerete és helyes használata, a különféle bőrápolók és egyéb anyagok használata a szaunában/gőzkabinban. 

Ezen felül persze empátia és odafigyelés, kedvesség is szükséges a vendégek iránt. Fontos, hogy szeressük, amit csinálunk és szívből tudjunk adni a vendégeknek.

Milyen típusú szaunákat preferálsz, és miért?

Minden szaunatípust preferálok, mert egy-egy célra más-más szauna a legmegfelelőbb. Például a legismertebb finn szauna a maga magas hőmérsékletével és alacsony páratartalmával igazán a hőterápiát hangsúlyozza. Az alacsonyabb hőmérsékletű, de még mindig alacsony páratartalmú bioszauna vagy gyógynövényes szauna a pihenést, relaxációt támogatja leginkább. A magas páratartalmú, alacsony hőmérsékletű gőzkabinok a légutaknak és a bőrünknek tesznek jót. A szauna legkíméletesebb, leggyengédebb formája az infrakabin, belülről kezdi melegíteni szervezetünk, így teljesen más hatást érhetünk el, mint a hagyományos finn szaunában. 

Ezen felül, a mai modern szaunákban komplett fénytechnika van beépítve, így gyakorlatilag el lehet érni hasonló élményt, mint amikor egy csodálatos színházi darabot néz az ember. A zene, az illatok, a fények és a szaunamester mozdulatai, hatással vannak az érzelmi állapotunkra is. Amikor a világbajnokságon az ember egy szép, megható történet, vagy egy laza vicces sztori részese, abban a 15 percben a szaunában, sokáig emlékezetes pillanat marad számára. 

Mik azok a lépések, amelyeket a szaunamester a szaunázók élményének javítása érdekében követ?

Első és legfontosabb szerintem a biztonságos és nyugodt környezet, illetve légkör megteremtése. A szaunaprogramot a szaunamester vezeti, így gondoskodnia kell arról, hogy a vendég arra a közösen töltött 10-15 perce maximálisan ki tudjon kapcsolni és így fel tudjon töltekezni, hiszen e célból érkezik a wellness részlegre és a szaunába is. A kellő tudás és szakértelem birtokában a vendég tökéletesen megkapja a szauna egészségre gyakorolt jótékony hatását a vezetett szaunaprogramon és ezen felül az aromaterápia előnyös hatásait, bőrük táplálását és elméjük, lelkük ellazulását és felpezsdítését is élvezhetik. Mindenképp egy komplex élményre törekszünk egy-egy szaunaprogram megtartásával.

Hogyan gondoskodsz arról, hogy a szauna biztonságos legyen a vendégek számára? Milyen egészségügyi előnyei vannak a szaunázásnak? 

A szaunamester mikor megérkezik az adott wellness részre, vagy szaunaparkba, ellenőrzi a szauna hőmérsékletét, páratartalmát és átnézi a padozatot, padlót. A szaunaprogram során és a programok között is folyamatos figyelemmel vagyunk a vendégek felé. A szaunaprogramok között innivalóval kínáljuk a vendégeket és emlékeztetjük őket a megfelelő folyadékpótlásra és pihenésre.

A szaunázásnak számtalan rövid- és hosszútávú előnyös hatása van az emberi szervezetre, fizikai és mentális egészségünk támogatásában. Jótékony hatással van a depresszióra, csökkenti a stresszt, fáradságot és alvásminőséget. Edzi a szív- és érrendszert, fontos szerepe van a kardiovaszkuláris eredetű betegségek megelőzésében, valamint serkenti a homeosztatikus folyamatokat és ezáltal támogatja az immunrendszert.

Azonban az arra érzékenyeknél, vagy ha túlzott stressz, fáradság terheli a szervezetünket, a szauna még pluszban terhelheti azt és szédülés, fejfájás, rosszullét léphet fel. Ezekkel az egészségügyi tényezőkkel a szaunamester tisztában van és tudja kezelni a helyzetet.

Van-e valami speciális tanácsod azoknak, akik először próbálkoznak a szaunázással? 

Első lépésként, mielőtt még belép valaki egy szaunakabinba, érdemes felmérni saját egészségügyi állapotunkat. Érdemes felmérni, hogy mik azok az egészségi állapotok, melyek esetében ellenjavallott a szaunázás. Ha ezzel megvagyunk és felkeresünk egy szaunaparkot vagy wellness-t a következő tanácsokat és iránymutatást tudom adni:

  • A szaunázás egyik fő célja a tisztulás, méregtelenítés, ezért szaunázás előtt erősen ajánlott a tisztálkodás. Egy jó tusolás, hogy a nap során bőrünkre rakódott zsírt és szennyeződést eltávolítsuk, ezáltal felszabadítva a pórusokat. 

  • Bent a szaunában kerüljük a műszálas és szintetikus anyagok használatát. A szaunapadon úgy helyezkedjünk el, hogy teljes testfelületünk alatt legyen szaunalepedő, vagy törölköző a kellő higiénia fenntartása érdekében.

  • Fontos a fokozatosság elvének betartása. Egy gyakorlott szaunázónak 10-15 perc ajánlott a 90-100°C-os szaunában egyszerre, utána tisztálkodás/lehülés és pihenés. Kezdőként nyugodtan indíthatunk 8-10 perccel és az alsó padok egyikén helyezkedjünk el, mivel ott mérsékeltebb a hőterhelés. A hűtésnél fontos, hogy a szívtől legtávolabbi ponton kezdjünk. A pihenés pedig legalább, addig tartson, mint amennyit a szaunakabinban eltöltöttünk.

  • Fontos a kellő mennyiségű folyadék pótlása. Szaunázás után apránként fogyasszunk vizet vagy gyümölcslevet és ne egyszerre nagy mennyiséget, mert az megterhelő a szervezet számára. 

  • Szaunázás előtt közvetlenül ne együk degeszre magunk, hiszen akkor a szervezetünk az emésztéssel lesz elfoglalva és nehezebben tolerálja a hőterhelést. A kiadós étkezés után várjunk 1,5-2 órát mielőtt szaunázunk.

Hogyan kezeled a különböző szaunázók különféle igényeit és preferenciáit? 

Szerencsére egy szaunamester tárháza szinte kifogyhatatlan. Különféle tematikájú, célú és hangulatú szaunaprogramokkal készülünk a vendégek számára. Az igazi relaxáló, nyugalmas programoktól kezdve, a bőrápoló és egészégtámogató programokon át a szórakoztató bulis programokig bezárólag, széles választékkal kedveskedünk a vendégeknek, így mindenki biztosan megtalálja a számára legtökéletesebbet.

Milyen lépéseket teszel azért, hogy a szaunázók ellazuljanak és kikapcsolódjanak a szaunában?

Mint korábban említettem, fontos a biztonságos környezet megteremtése. A vendég érezze, hogy érte vagyunk. Pontos, információkban bővelkedő tájékoztatást adok részükre. Tudni fogják mi, miért és hogyan történik egy-egy felöntés során. Mindig elmondom, hogy semmi sem kötelező, csak ajánlott és úgy cselekedjen, ahogy számára jól esik. A szaunakabinban egy szaunaprogram során egyéb eszközök is segítenek a megfelelő ellazulás elérésében. Relax programon kellemes, nyugtató zenét használok, relaxáló, ellazulást segítő természetes illóolajokat és lágy legyezéstechnikát. Ezzel mind elősegítve, hogy abban a 12-15 percben a tökéletes környezetet teremtsem meg a kikapcsolódáshoz.Mik a leggyakoribb hibák, amelyeket a szaunázók elkövetnek, és hogyan lehet ezeket elkerülni?

Nem a célnak megfelelően és rendeltetésszerűen használják a szaunát. Elsőre természetesen nem lehet mindenki szaunából perfekt és csak annyi információjuk van, hogy meleg van odabent. Ha ellátogatunk egy wellnessbe, vagy szaunaparkba, érdemes nyitott szemmel járni és elolvasni a kihelyezett információs táblákat. Az ott dolgozó személyzet, vagy szaunamester is segítőkészen informálja a vendégeket, illetve az interneten barangolva is akadunk informatív, érdekes és hasznos írásokba a témával kapcsolatban. Itt vissza is kanyarodnék egy korábbi kérdésre adott válaszomra, melyben tanácsokat adtam a kezdő szaunázóknak.

Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!