5. nap: Útvonal: Deboche - Dingboche (4410m)

Végpont : Dingboche

Dingboche tengerszint feletti magassága : 14 469 láb / 4 410 méter

Távolság : 6,5 mérföld / 13 kilométer

Időtartam : 6 óra

Szintemelkedés : 2287 láb / 697 méter

Folytatjuk utunkat. Az első nehezebb nap a hegyen. A délelőtt hamar eltelt. Közepesen megterhelő útvonal. 
 

Haladunk tovább a túrázók szállásaiként szolgáló teaházak mellett, majd elérkezünk egy függőhídhoz, mely az Imja Khola folyó fölött ível át. Innen az ösvényünk meredek emelkedésbe kezd, az erdők fokozatosan hátrahagyják helyüket a kopár sziklavilágnak és az igazi magashegységi tájnak.

Sok yak karaván kísérte sétánkat. Egyre gyérebb növényzet és hidegebb időjárás fogadott minket. Most először érezhettük közelebb a 6000-es hegyeket magunkhoz. Délután ütött be először a magashegyi érzés, megérkezett az a bizonyos fejfájás.

Folyamatosan kerülgetjük a mani köveket, melyek a helyiek szent építményei, és a hagyomány szerint csak akkor hoznak szerencsét, ha mindig balról kerüljük meg őket. A túra végén ismét átkelünk a folyón, de itt már a völgy jelentősen kitágul.


Útközben színes mani kövekkel, imazászlókkal és lélegzetelállító kilátással találkozunk. 
Túra Dingboche-ba (4350 m) Időtartam: 5-6 óra Ma tűlevelű erdőn keresztül haladunk Deboche-ba. Innen áthaladunk az Imja Khola folyón átívelő függőhídon, és felfelé kapaszkodunk Pangboche falu felé. Innen az Imja-völgy, a Lobuche-folyó felé vezető ösvényeken haladunk, végül feljutunk a különleges, hagyományos serpa faluba, Dingboche-ba. 

Dingboche egy kis serpafalu, amely Északkelet-Khumbu régióban található. A város népessége körülbelül 200 fő volt a 2011-ben végzett népszámlálás szerint. A települést vonzóvá teszi az itt található 4410 méteres tengerszint feletti magasság. Dingboche ismert turisztikai állomás a hegymászók és túrázók számára, akik a közelben található Imja Tse, Mt. Everest vagy Ama Dablam hegyek felé tartanak.


Útmutató:

A legjobb idő az Everest alaptáborba való utazáshoz:

Az Everest alaptáborba való utazásnak két fő szezonja van Nepálban. Az első szezon a tavasz, általában március végétől májusig tart. A második szezon az ősz, általában szeptember végétől novemberig. Mindkét főszezon általában átnyúlik a fő monszunszezonon, így kevesebb csapadékot és tisztább eget kínál, viszonylag száraz időjárást biztosítva. Fontos azonban tudni, hogy ilyen magasban soha nem lehet teljesen kizárni az esőt.

Itt van a hátralévő legjobb hónapok lebontása az Everest alaptáborba való utazáshoz:


 •  

  Március: A trekking szezon kezdetét jelzi, kiegyensúlyozottabb időszak, kevesebb tömeg, könnyebb elérhetőség a teaházakban, és árban is kedvezőbb lehet. A talajhó nagy része már elolvadt, de az emelkedő hőmérséklet miatt lehet némi hőköd, ami befolyásolhatja a kilátást.

 •  

  Április: Ez a Mount Everest Base Camp Trek legforgalmasabb időszaka, de jó okkal. Tiszta égbolt, lenyűgöző kilátás és kellemes hőmérséklet jellemzi ezt az időszakot. Ha áprilisban utazol, láthatod a kemény hegymászókat, akik a csúcs felé tartanak.

 •  

  Május: Ez a legmelegebb hónap az ösvényen, és az esték is kevésbé zordak. Azonban a hőség lehet akadály a kilátás szempontjából, és előfordulhat néhány korai monszun eső is.

 •  

  Szeptember: Ez az első hónap a monszun után, így előfordulhat némi eső. Azonban ez az időszak lenyűgözően buja és zöld a Lukla és a Namche Bazár közötti alacsonyabb magasságú részeken.

 •  

  Október: Április után ez a második legforgalmasabb hónap az utazók szempontjából. Sokan választják ezt az időszakot az Everest alaptábor ösvényén, mert kényelmes hőmérséklet és tiszta égbolt közötti tökéletes egyensúlyt nyújt. Ez lehet a legholdudvarabb időszak az összes közül, így tökéletes választás azok számára, akik zavartalan kilátást szeretnének az Everestre.

 •  

  November: Novemberben már hideg téli körülmények léphetnek fel. Nem szokatlan, hogy nagy magasságban hóval találkozzon, és megfelelő hőfelszerelésre lesz szükség az éjszakák kényelméhez. Viszont a jutalom a rendkívül tiszta égbolt és a kevesebb túrázó az ösvényen.

  A fényépek között Merkl Kinga fotóiból válogattunk, amelyért köszönet neki. 


  Szponzorált tartalom:
 •