Kérdések és válaszok: Válaszol Kernné Mihácsi Melinda Önismereti és párkapcsolati problémamegoldó tréner

 

Hol dolgozol és mit szeretsz benne?

Az embereknek a testi, a lelki és a pénzügyi egyensúly megteremtésében segítek vállalkozóként.

A test és a lélek összefügg. Félelmek és traumák feloldásával megkönnyebbül a test. Jöhetnek hozzám masszázsra, lágy népi csontkovácsolásra, tanácsadásra, energetikai kezelésekre, traumaoldásra. Mindegyik a saját egészséges egyensúly kialakításában segít.
 
 
Sokszor kezdjük az alapoknál. Félelmek feloldásával az egészség, otthon, munkahely elvesztése kapcsán. A biztos anyagi háttér, az anyagi biztonság megteremtésével. Az önbizalom növelése mellett váratlan helyzetre kínálok likvid, inflációálló megoldást befektetési arannyal, ezüsttel, és pénzügyi megoldásokat életút-, nyugdíj megtakarítással, egészség és balesetbiztosításokkal.
 
 
Szeretek az emberekkel beszélgetni. Örömmel tölt el, amikor látom, hogyan távozik a fájdalom, szorongás, megjelenik a remény, a felszabadultság érzése, az öröm és a megoldás.
 

Mit nézel, olvasol vagy hallgatsz jelenleg?

Gazdasági képzések mellett „Shirley MacLaine: Belső útjaimon” és „Napoleon Hill: Túljárni az ördög eszén” című könyveket olvasom. A külső világ, a gazdaság működésének tanulmányozása és az, hogy hogyan kerülhetem el a sodródást, másoknak milyen tapasztalatuk van a belső világunkkal kapcsolatban, jól kiegészítik egymást. Szélesítik a látókörömet. Használom a „tükörtechika” felvételem. Naponta a 3-4 perces felvételt végtelenítve hosszabban lejátszom magamnak.
 

 
Shirley MacLaine talán mindent elért, amit hagyományos értelemben boldog és sikeres életnek tartunk. Nevét az egész világon ismerik, számtalan film főszerepét játszotta el, mégsem érezte teljesnek az életét. Nincs az a siker, ami többet érne a belső békénél fogalmazza meg a sok év tapasztalata alapján kikristályosodott igazságot. Így történt, hogy a világhírű színésznő elkezdte járni az országot. Az Amerika különböző városaiban rendezett önfejlesztő tréningek vezetésével szeretne hozzájárulni egy egészségesebb és boldogabb világ megteremtéséhez. Mint a történelem során annyian, ő is megfogalmazta a ma is aktuális kérdést: mi az oka a sok háborúnak, békétlenségnek, és ki a felelős mindezekért. Sajnos hajlamosak vagyunk a problémák okát mindig másokban keresni. Pedig ahhoz, hogy megoldjuk, és ne szaporítsuk a bajt, a felelősséget nekünk magunknak kell vállalnunk. Shirley MacLain saját tapasztalatait, élményeit osztja meg velünk a tőle megszokott kellemesen könnyed, de mégis mély, érthető stílusban. Könyvét azoknak ajánlja, akik önmaguk tökéletesítésén munkálkodnak.


 
"A félelem csupán egy ember alkotta ördög eszköze." - (Napoleon Hill) Napoleon Hill egyike azoknak a szerzőknek, akiknek önfejlesztő könyvei a legnagyobb példányszámban keltek el a világon. A Túljárni az Ördög eszén című provokatív könyvét 1938-ban írta, nem sokkal a Gondolkozz és gazdagodj! megjelenését követően. A kézirat túl nagy port kavart fel a szerző családja és tanácsadói körében, így visszatartották a kiadását. Ez idáig tehát titokban maradt Hill azon törekvése, miszerint vetkőzzük le gátlásainkat, és éljünk félelmek, kétségek és függőségek nélkül. Több mint hét évtizeddel később Sharon Lechter szerkesztette és értelmezte újra Hill kéziratát, amelyben olyan bizonyítottan működő stratégiákat tár elénk, melyekkel megszabadulhatsz az Ördög befolyásától, és olyan sikeres, gazdag életet élj, amit megérdemelsz.
 
A Tükörtechnikáról először az Önismereti és párkapcsolati tanácsadó tréneri képzésen hallottam. Akkor idegennek tűnt, és abba is hagytam. Másfél évvel ezelőtt megfogott dr. Dain Hear egyik videójának szövege. Ezt átírtam, kiegészítettem, és felvettem. Akkor 28 napig este odaálltam a tükör elé, belenéztem a szemembe és meghallgattam, együtt mondtam a felvétellel. Első hét szinte szenvedés volt, majd elindult a változás. Pár hónapja késztetést éreztem rá, hogy csak úgy végtelenítve hallgassam. Kb. két órán keresztül folyamatosan játszottam. Sok mindent felhozott, amit el tudtam engedni. Akkor értettem meg, hogy a mantra, az imádság ismétlése értünk van: Elhiggyük, hogy lehet máshogy, lehet jobb, van segítségünk, elég jók vagyunk, … megtanít hálásnak lenni.
 
Hányszor szidtak meg, és éreztették, hogy nem vagy jó? Legalább kétszer annyiszor kell hallanod, hogy képes vagy megoldani a kihívásokat, és a te megoldásod is rendben van, nem kell pontosan úgy csinálnod, mint ahogy más kigondolta. Megnyíló lehetőségek 
 

Szeretek énekelni, zenét hallgatni. Olyan zenéket, amiknek van dallama. Ha lehetőségem van, akkor táncra perdülök bármilyen zene is szólaljon meg. A tánc, a mozgás a lételemem.
 
 
Mit jelent számodra az „otthon”?

Az „otthon” olyan fedett, védett helyet jelent számomra, ahol feltétel nélküli szeretet van, nyugodtan hajthatjuk álomra a fejünket. Összefogó, elfogadó, megértő és mégis véleménykimondó emberek közösségén munkálkodom itthon a férjemmel és három tinédzser lányommal.

Múlt évben a felújításnál, mikor leszedték a tetőt, a lakásban is esett. Hálás voltam, hogy az ágyaink szárazan maradtak.

Amikor úgy érzed, hogy összedől, amit eddig építettél, úszik minden körülötted, tedd, amit tehetsz és tenned kell, ahelyett, hogy a múlton rágódsz, vagy a jövő miatt aggódsz! Minden napnak meg van a maga dolga.

A családról készült fotókat elvből nem rakjuk ki az internetre. Háttérből támogat a családom. Szalonnasütésünk után fényképeztük a parázs-szívet. Ezt a csodát küldjük mindenkinek, aki olvassa ezt a cikket.
 

Mi a rossz szokásod?

Nyugodt, sokszor vidám tudok maradni, ahol mások nehézséget, megoldhatatlan problémákat látnak. Ez bosszantó lehet másnak. Ez régen a férjemet még jobban felidegesítette. Magyarázkodás és vita lett belőle. Mire kapcsolatunk nagykorú lett, ezen már nem dühöng, egymást tudjuk segíteni a megoldásban.

Mikor valaki a kudarcáról kezd beszélni nekem, vagy arról, hogy mit csinál rosszul mások vagy maga szerint, felteszem neki ezeket a kérdéseket:

Mi van, ha az, amit a legnagyobb hibádnak tartasz, az a te erősséged? Hogy tudod használni, hogy az erősségedként jelenjen meg?
 
 
Mi a legjobb tanács, amit valaha kaptál?

„A nap ne menjen le a te haragoddal.” A másik mondás pedig mellé így hangzik: „Nincs lehetetlen, csak tehetetlen.”

Gyerekkoromban nagymamámtól hallottam ezeket a mondatokat. Belémivódott olyannyira, hogy ez az alapja annak, ahogy élek, és amit az embereknek mutatok és átadok. Általában nem ezekkel a szavakkal, hanem úgy, hogy megértse.

Ez segített át az élet kihívásain. Sikerült visszafordítani gyermekeimnél autisztikus tüneteket, epilepsziás rohamot kezelni, majd az epilepszia alapját megszűntetni…

Gyermekeim sokat tanítottak nekem a test működéséről, és családom által egyre jobban megismerem önmagamat is. Hálás vagyok ezért nekik.
 
 
Mi volt a legnagyobb kihívás az életedben?

A legnagyobbat kérdezed? Két meghatározó időszak volt.

Az első, amikor első szülésem után poszttraumás stressz szindrómát kaptam. Álandó irányíthatatlan emlékbetörésekkel küzdöttem, félelemmel és alvászavarral. Mint az esetek többségében nekem, is egyedül kellett szembenéznem a tényekkel, és keresni a megoldást, információkat. Nekem is azt mondták, mit rágódsz rajta, itt az egészséges kislányod, felejtsd el. De ez nem így megy. Sokat köszönhetek akkori barátaimnak. Egyre többet tudtam meg, hogyan tudom feldolgozni. Mire második gyermekem megszületett viszonylag jól voltam. 4 és fél év alatt, a harmadik kislányom születésére dolgoztam fel teljesen a traumát. A belső munka közben dúla lettem, önismereti párkapcsolati tanácsadó tréner és ma már traumaoldásokkal tudom segíteni, hogy akár néhány kezeléssel fel tudják dolgozni a hozzám fordulók az őket ért traumát.
 
 
Másik, amikor epilepsziás volt a legkisebb kislányom kiszámíthatatlanul és ébredési fázisban jött a roham. Egy idő után a készenléttől elkezdtem kimerülni. Meg kellett tanulnom elengedni a félelmeimet, legyőzni a halálfélelmet. Megbízni magamban, hogy felébredek, és megbízni gyermekemben, hogy felébreszt éjszaka, ha rohama van. Megtanultam meghallani, ami segít és előre visz minket, a megérzéseimre hallgatni.
 
 
Mi az, amit mindig is ki akartál próbálni?

Minél több táncot szeretnék megtanulni. Egy évig tanultam a táncok alaplépéseit: magyar néptáncot, és társastáncot. Négy évig formációban táncoltam. Táborokban, majd főiskolán táncházakban megragadtam az alkalmat, hogy különböző népek táncaiba is betekintést nyerjek. Már dolgoztam, amikor Sámitól hastáncot úgy tanulhattam, hogy mindenki saját táncát alakíthatta ki.
 

Szörfözést

Szörfdeszkán két évvel ezelőtt már egyensúlyozhattam. Hatalmas élmény volt megtartani az egyensúlyt. Szeretném ezt hullámokon is kipróbálni.
 

Dobos tortát készíteni tej, glutén és tojás mentesen

Egyre jobb mentes süteményeket csinálok. Megtanultam, mit mivel lehet helyettesíteni. Tej, glutén és tojásmentesen, szeretném készíteni, hogy a családból mindenki ehessen belőle.
 

(Gyógy)Likőrkészítést

Szeretek szabadban lenni és szeretem a kertet, a növényeket. A lekvárkészítés mellett gyógynövényeket is gyűjtök.
A legkedvesebb számomra a diólikőr, és fenyőtűlevél likőr készítése. Segítenek az emésztés karbantartásában és az immunrendszer működésének egyensúlyban tartásában.
 

Hol van a kedvenc helyed Magyarországon?

Magyarország két végében van a kedvenc helyen. Az egyik Szombathely. Itt születtem, itt van a családom, itt lakom és itt van a legtöbb barátom, ismerősöm. Sok örömöt, szeretetet, támogatást kapok tőlük. Szombathelyen szeretek a parkokban sétálni.

Sokszor meséltem ismerősöknek, hogy még a legnagyobb melegben is végig tudok menni bármelyik irányban a városon a fák árnyékában. Sajnos újabban a mostani fametszéssel ezt időről időre megszűntetik egy-egy területen. Abban reménykedem mindig, hogy változtatnak ezen. Sokat sétáltatjuk a kutyánkat a Szent István parkban, Perint parton és a Csónakázó tó környékén.
 
Hosszabb „kaland” vagy hegyi túrákhoz közelben van a Pinka-szurdok, Kőszeg-, Velem-, Bozsok környéke (képen Óriások földje Tappancs kutyánkkal)….
 

A másik Egerszalók, Szilvásvárad és Lillafüred környéke. Nagyon szeretem a hegyeket, vízeséseket, barlangokat. Nászútra ide mentünk, hiszen két látványos vízesés is található (volt) itt, és barlangok is.

Gyönyörű képeket készítettünk.
 Ezeket többször mutattuk lányainknak. Tizedik házassági évfordulónkon elhatároztuk, hogy újra ellátogatunk, és megmutatjuk élőben is lányainknak ezt a csodálatos tájat. Szilvásváradon csak enyhén látszott a fátyol, a vízesés a szárazság miatt. A gyerekek élvezték, ahogy bele tudtak menni a patakba és pancsolhattak. Lillafürednél azonban egy hatalmas meglepetés ért bennünket.

  
Teljesen eltűnt a vízesés. Egy kis tócsa mutatta a helyét. Legkisebb lányom négy és fél éves volt. Leült a földre, és kijelentette, ő nem megy addig sehova, amíg nem lesz ott vízesés, hiszen megígértük neki, hogy megmutatjuk. Legalább negyedórát magyaráztunk, győzködtük, mások is derültek a helyzeten. Már nem tudom, hogy mi működött, hogy végül el tudtunk jönni, de megtanultam, hogy jobb, ha nem ígérek semmit biztosra. Ez a kedves emlék is különlegessé teszi számomra ezt a helyet.

Most nyertél lottón nagy nyereményt, mire költöd?

Kétharmadából először befejezem a házunk tetőterének beépítését és kifizetem a felvett hitelt. Aztán olyanba fektetem a pénzem, ami hosszú ideje értéket őriz. Aranyat és ezüstöt veszek. Nyugdíjkiegészítésre, gyermekeink továbbtanulásának támogatására, váratlan kiadásokra. Megvárom míg az ingatlanárak csökkennek és elkezdenek stagnálni. Akkor vásárolok egy ingatlant, amit kiadok, a többit nemesfémben hagyom az eseményekig.

Harmadik egyharmadát részvényekben forgatom meg 15-20 éves időtávlatban.

 
Most is támogatok egyesületeket. Ezt nem hagyom abba, sőt... A keresetünkből fennmaradó többletet, (hiteltörlesztést kifizettük) utazásra, otthonunk szépítésére, ló vásárlásra költjük. Talán érdekesnek tűnik. Én azt vallom, hogy ne azt tedd félre, ami megmarad, hanem először rakj félre (legalább 10 vagy 20 %-át a bevételednek), és csak a többit költsd el. A nyereményt extra lehetőségként kezelem. A munkám során jutottam erre az elhatározásra.
 
 

Köszönöm a művészi képeket rólam testvéremnek, Mihácsi Veronikának.