Útibeszámoló – Irány Skócia VII.rész

„Reggeli után Nagy-Britannia legkísértetiesebb kastélyához, a Glamis-kastélyhoz látogatunk. Ezt a gyönyörű kastélyt a Strathmore-grófok birtokolták régen, mely hátborzongató titkokat rejt még ma is. Ezt követően az 1620-ban királyi várossá nyilvánított St. Andrews-ba utazunk. Egykor Skócia egyházi központja volt, hatalmas katedrálisát a 12. században kezdték el építeni. Séta a katedrális romjai között, ahol korai és középkori keresztény ereklyéket őriznek. Délután Stirlingbe látogatunk, ahol megtekintjük az egyik legnagyobb és legfontosabb skóciai várat. Több skót királyt és királynőt koronáztak a vár falai között, többek között Stuart Máriát is, akinek a vár lakhelye is volt. Visszaútban a szállodához rövid fényképszünet a linlithgowi kastélynál, ahol Stuart Mária született.” 

Glamis kastély

Félig ember, félig varangy kísért a skót kastélyban. Befalazott, titkos kamrák, egy szürke lady és még egy rejtélyes teremtmény borzolja a kedélyeket a skóciai Glamis kastélyban. A kísérteteket még ma is látni vélik az ódon épület falai között.

Glamis kastélya az egyik legkeletibb építmény Skóciában, és történetéhez szinte szükségszerűen jár egy szellem, vagy épp egy szörnyeteg is. Hatalmas, ódon és gyönyörű kastély Skóciában, amely a 14. század óta áll. A brit történelem fontos helyszíne, hiszen I. Erzsébet királynő itt töltötte gyermekkorát. Monumentális falai között hátborzongató események kísértenek.

A kastély elegáns épülete rózsaszín homokkőből épült: itt született II. Erzsébet húga, Margit hercegnő is, és ez a mai napig a Strathmore-grófok ősi otthona. A legenda szerint a Glamis falai családi tragédia titkait őrzik. Glamis rémségét a feljegyzésekből egészen az 1034-es évekig vissza lehet követni, amikor egy csapatnyi fegyveres lázadó meggyilkolta II. Malcolm királyt. A széles skót pallossal végrehajtott gyilkosság során a vér, amely Malcolm testéből kicsordult, foltot hagyott a padlón. Ez viszont nem tűnt el nyomtalanul: a kegyelten emberölés nyomai a mai napig láthatók a tett színhelyén, amelyet azóta is Malcolm király szobájának hívnak. A történet William Shakespeare-t is megihlette, így lett az 1606-ban született, Macbeth című királydráma egyik helyszíne (bár Macbeth történelmi királya nem volt kapcsolatban a helyszínnel). Sajnos belső felvételeket tilos volt készíteni!

Lady Glamis

Lord Glamis V. Jakab király mostohaapja volt, a király pedig utálta a mostohaapját, és ezt az utálatot az egész Douglas famíliára, a család minden tagjára kiterjesztette. Lady Glamist hamarosan boszorkánysággal vádolták meg.

Lord Glamis feleségeként pozíciója egy ideig megvédte őt a király ármánykodásától. Amikor azonban férje 1528-ban elhunyt, özvegyét és fiát többé nem védte semmi. V. Jakab király azzal vádolta meg Lady Janetet, hogy megmérgezte férjét, a Glamis kastély hatodik urát. Az uralkodó nagy sereg élén érkezett a kastélyhoz, elfoglalta azt, majd az özvegyet és fiát börtönbe vetette. Nem volt azonban könnyű dolga, mivel a lady igen népszerű, közkedvelt és feddhetetlen asszony volt. Végül boszorkányság vádjával ítélték el és végezték ki 1537-ben Edinburgh-ben.

A fogságban csaknem megvakult asszonyt máglyán égették el, és az akkor tizenhat éves fiának is végig kellett néznie édesanyja halálát. A tűz általi halált Lady Janet állítólag egy hang nélkül tűrte. Az ellene felhozott vádak halála után nem sokkal hamisnak bizonyultak, így a király újra a lady fiának adományozta a kastélyt. A beszámolók szerint az asszony kísértete azonban manapság is ott sétálgat a vár hosszú folyosóin. A szürke Lady néven emlegetett szellem gyakran csendesen imádkozik a kastély kápolnájában.

Mégis a Glamis kastély leghíresebb legendája egy ismeretlen fogolyhoz kötődik, aki egy titkos rejtett kamrában él.

A gyermek 11. Thomas Earl Bowes-Lyon és a felesége, Charlotte Bowes-Lyon elsőszülött fia, aki a Glamis kastély jogos örököse, ám a korabeli feljegyzések szerint az első gyermek „egy fiú, született és meghalt 1821. október 21-én." De több dokumentum bizonyítja, hogy nem halt meg, csak a szerencsétlen baba olyan deformitásokkal született, amelyek annyira súlyosak voltak, hogy a szülei meghamisították halálát, és elrejtették a nyilvánosság elől.

„A kamrában egy szörnyeteg élt, aki a vár ura címnek és a kastély tulajdonának jogszerű örököse, ám borzalmas kinézete miatt eltűntették a kíváncsi szemek elől – írta a Notes & Queries folyóirat egyik tudósítója 1908-ban. – Egy szörny született a családba. Olyan teremtmény, akitől féltek azok, akik megpillantották. Egyszerűen nem megengedhető, hogy az emberiség e deformált karikatúráját bárki – akár a család barátai – is megláthassák. A mellkasa, mint egy hatalmas hordó, teste szőrös, akár egy lábtörlő, a feje egyenesen a vállába futott, miközben a karjai és a lábai olyanok voltak, mint egy játékbabának."

A LEGENDA SZERINT EZ A TEREMTMÉNY MA A KASTÉLYHOZ TARTOZÓ TÓBAN, A LOCH CALDERBEN ÉL: EGY FÉLIG EMBER, FÉLIG VARANGYOS BÉKA SZÖRNYETEG.

Dühös kiáltások, kockacsörgés, káromkodások hallatszanak hosszú évszázadok óta a kastély egyik szobájából. A korabeli történetek biztosra veszik: a lordok itt kártyáztak magával az ördöggel. Az elátkozott Glamis kastély falai között a harmadik Strathmore-gróf, Patrick (az említett nyomorék gyermek atyja) vetette bele magát nagy hévvel a szerencsejátékokba. Hajszolta az élvezeteket, imádott kártyázni, miközben részeg dorbézolásainak hamar híre ment egész Angliában. Úgy tudni, egy szombati napon, éjfélhez közeledve épp barátjával, Lord Crawforddal játszott, amikor egyik szolgálója óvatosan figyelmeztette őket az idő múlására. A lord azonban dühétől elvakulva ordított rá, hogy „ők bizony ítéletnapig játszanak, ha szükséges".

Úgy hírlik, pontban éjfélkor egy magas, feketébe öltözött idegen kopogtatott be a kártyázó lord és társa ajtaján. A férfi kérte, hogy csatlakozhasson a játékhoz. Szándékát bizonyítandó, egy maréknyi rubintot terített a két lord elé, akik így örömmel fogadták, hogy új társuk velük kártyázzon. Ám a szolga – akit a ház ura néhány perccel korábban zavart el – hamarosan ordítást és üvöltéseket hallott a szobából. Azonnal gazdája segítségére rohant, ám a bentről kiszűrődő zajok annyira megrémítették, hogy nem merte kinyitni az ajtót. Így csak belesett a kulcslyukon.

A LÁTVÁNY MEGDÖBBENTETTE: A KÉT LORDOT UGYANIS LÁNGOK ÖLELTÉK KÖRBE, DE VALAMIÉRT MÉGSEM ÉGETTÉK MEG A JÁTÉKOSOKAT.

A rejtélyes idegen közben eltűnt. A kártyázó lord szelleme halála után is kísérti a vár lakóit. A még ez után is kiszűrődő zajok olyannyira zavarták a kastély népét, hogy háromszáz évvel később örökre befalazták a szobát.

St Andrew vára

St Andrews kisváros Skócia keleti partján, az Északi-tenger mentén fekszik.

A Fife grófság területén található, festői fekvésű település 1620-ban lett királyi város. De már jóval korábban, a kelta időkben is lakott volt, a 8. században már éltek itt. A feltételezések szerint itt helyezték el András apostol relikviáit és innen származik a skót zászlóban is látható andráskereszt (kék alapon fehér kereszt).

Lenyűgözően panorámás helyre, egy hatalmas, a tenger fölé magasodó sziklára épült a St Andrews-i vár. A skót függetlenségi háború alatt többször is gazdát cserélt, végül a skótok maguk rombolták le, hogy ne lehessen az ellenségé. A várat a 14. században újjáépítették, manapság ennek romjai láthatóak.

A vár hosszú története során volt püspöki palota, vár és börtön is. A várról az a hír járja, hogy a mai napig lakik benne egy szellem, többen állítják, hogy ködös estéken egy fehér ruhás női alak szokott sétálgatni a falai között, és az előtte elterülő tengerparton. Egyesek látni vélték Beaton érsek szellemét is, akit itt öltek meg. Ahogy Patrick Hamilton skót mártír is időnként előfordul állítólag, az egyik toronyból szokott lenézni a máglyája helyére.

Szent András hosszú ideig fontos szerepet játszott Skócia egyházi történelmében. A legenda szerint Szent Regulus a 4. században ért partot itt Szent András csontjaival. A 15. századra Szent Andrews vált Skócia vallási és spirituális központjává, és 1472-ben az érsek székhelye lett.

Feltehetően itt helyezték el András apostol relikviáit. Emiatt válhatott az andráskereszt a skót zászló részévé. A katedrálist 1160-ban alapították és 1326-ra készült el. A reformáció idején John Knox követői lerombolták. A 13. és 16. század közötti időszakban fennálló székesegyház romjai a város területén kívül találhatók. 

Az 1413-ban megalapított University of St. Andrews, Skócia legrégibb és Nagy-Britannia harmadik legrégibb egyeteme. Az oxfordi és a cambridge-i egyetemmel együtt az Egyesült Királyság elit egyetemei közé tartozik. 1645 és 1646 között itt hívták össze a skót parlamentet, 1862-ben pedig itt iratkozott be Nagy-Britannia első diáklánya. Vilmos herceg 2005 júniusában végezte el az egyetemet.

Hagyományokban gazdag egyeteme mellett arról is híres, hogy ez a település a golf szülőföldje. Északi-tenger melletti festői fekvése miatt a turisták számára is kedvelt célpont. Lakossága megközelítőleg 18 000 fő, amelynek nagyjából egyharmada egyetemista.