Főoldal - Gasztrokultúra - Receptek - Pelmenyi, az orosz húsos töltött tészta
Pelmenyi, az orosz húsos töltött tészta
Állandó szakértőnk Gerzsenyi László Tiborné, a Szakmai Elit díjjal kitüntetett méhész és apiterapeuta megosztotta velünk az orosz konyha egyik leghíresebb ételét a Pelmenyit, ami hússal töltött tészta.
Pelmenyi orosz étel, ami hússal töltött tészta. A töltelék lehet darált hús ( sertés- , bárány- , marha- , hal- vagy bármilyen más hús, a szarvashús különösen hagyományos a hidegebb vidékeken) vagy gomba , vagy a kettő kombinációja. Általában kis, háromszög alakú tésztadarabok, amelyek hústöltelékkel vannak töltve, majd forró vízben vagy levesben főzik ki őket. A pelmenyit általában tejföllel vagy vajjal szolgálják fel, és néha mustárral vagy más mártásokkal fogyasztják. Nagyon népszerű étel Oroszországban és más közép- és kelet-európai országokban is.
Érdekesség:
A pelmeni összetevői és elkészítése a világ számos ételéhez hasonló: lengyel pirogie, grúz khinkali, ukrán vareniki, japán gyoza, olasz tortellini vagy cappelletti, német maultaschen, kínai wonton, filippínó Siopao, zsidó Kreplach és közép-ázsiai Manti vagy Buuds.
Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima és rugalmas tésztát nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még kevés vizet vagy lisztet. Fedjük le a tésztát és hagyjuk pihenni legalább 30 percig.
Közben készítsük elő a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a darált húst, az apróra vágott hagymát, a sót, a borsot és az opcionális friss zöldfűszereket.
Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd vágjunk belőle kis köröket.
Helyezzünk egy kis tölteléket minden kör közepére.
Hajtsuk össze a tésztaköröket, hogy félhold alakúak legyenek, majd nyomjuk össze a széleiket.
Forraljunk fel egy nagy lábast sós vízzel. A forró vízbe helyezzük a pelmenyiket, és főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, és a tészta megpuhul, kb. 5-7 percig.
Szűrjük le a pelmenyiket, majd tálaljuk őket tejföllel vagy vajjal, valamint friss zöldfűszerekkel.
Receptajánló: Gerzsenyi László Tiborné, méhész és apiterapeuta
Pelmenyi orosz étel, ami hússal töltött tészta. A töltelék lehet darált hús ( sertés- , bárány- , marha- , hal- vagy bármilyen más hús, a szarvashús különösen hagyományos a hidegebb vidékeken) vagy gomba , vagy a kettő kombinációja. Általában kis, háromszög alakú tésztadarabok, amelyek hústöltelékkel vannak töltve, majd forró vízben vagy levesben főzik ki őket. A pelmenyit általában tejföllel vagy vajjal szolgálják fel, és néha mustárral vagy más mártásokkal fogyasztják. Nagyon népszerű étel Oroszországban és más közép- és kelet-európai országokban is.
Érdekesség:
A pelmeni összetevői és elkészítése a világ számos ételéhez hasonló: lengyel pirogie, grúz khinkali, ukrán vareniki, japán gyoza, olasz tortellini vagy cappelletti, német maultaschen, kínai wonton, filippínó Siopao, zsidó Kreplach és közép-ázsiai Manti vagy Buuds.
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 1 tojás
- 120 ml víz
- 300 g darált hús (pl. sertés vagy marha)
- 1 közepes fej hagyma, apróra vágva
- Só ízlés szerint
- Bors ízlés szerint
- Opcionális: friss petrezselyem vagy kapor apróra vágva
Elkészítés:
A lisztet egy tálban szitáljuk, majd közepébe készítsünk egy mélyedést. Üssük bele a tojást a mélyedésbe, majd adjuk hozzá a vizet.Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima és rugalmas tésztát nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még kevés vizet vagy lisztet. Fedjük le a tésztát és hagyjuk pihenni legalább 30 percig.
Közben készítsük elő a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a darált húst, az apróra vágott hagymát, a sót, a borsot és az opcionális friss zöldfűszereket.
Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd vágjunk belőle kis köröket.
Helyezzünk egy kis tölteléket minden kör közepére.
Hajtsuk össze a tésztaköröket, hogy félhold alakúak legyenek, majd nyomjuk össze a széleiket.
Szűrjük le a pelmenyiket, majd tálaljuk őket tejföllel vagy vajjal, valamint friss zöldfűszerekkel.
Receptajánló: Gerzsenyi László Tiborné, méhész és apiterapeuta