Milyen előnyei vannak a propolisznak az egészségre nézve

A propolisz az elmúlt években kiemelkedő figyelmet kapott azáltal, hogy bebizonyították potenciális megelőző és terápiás tulajdonságait. Az egyre növekvő kereslet hátterében számos tényező áll, amelyek közül néhányat Gerzsenyi László Tiborné, a Szakmai Elit díjjal kitüntetett méhész és apiterapeuta megosztott velünk.
 

Mi a propolisz és honnan származik?

Propolisz természetes gyantaszerű állati és növényi eredetű anyag, amelyet a méhek gyűjtenek a növény rügyeiről. A növények olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek illékony aromás vegyületeket (terpéneket) tartalmaznak. Ezek az anyagok a méhindák hemoreceptoraira hatnak, ezáltal propoliszos balzsamot hoznak létre a kaptár falain belül. A méhek különféle növényekről gyűjtik a propoliszt, elsősorban a fák rügyeiből, amelyek gyantaszerű anyagokat választanak ki. Ennek bizonyítéka a propolisz és a rügyekből származó gyantás anyagok kémiai összetételének és biológiai tulajdonságainak hasonlósága. A kaptárban a méhek propoliszt használnak fertőtlenítőként, valamint javító- és építőanyagként. A propolisz sárgászöld, barna vagy sötétvörös színű gyantás anyag. A propolisz színe a biológiai eredetétől és a gyűjtés idejétől függ. Sűrű, heterogén szerkezetű, specifikus gyantás szagú, íze keserű, enyhén égető. A propoliszt és kivonatait hermetikusan lezárt edényben, jól szellőző, árnyékolt helyiségben, 25 °C-ot meg nem haladó hőmérsékleten, közvetlen napfénytől védve tároljuk.
 

A propoliszban található vegyületeknek három eredete van: a méhek által összegyűjtött növényi váladékok; a méhek nyálmirigyeinek váladéka; olyan anyagok, amelyek feldolgozása során a propoliszba kerülnek. A propolisz átlagosan 50%-ban gyantaszerű komponensekből (flavonoidok, aromás savak és észtereik), 30%-ban viaszból (zsírsavak, alkoholok és észtereik), 10%-ban esszenciális és aromás olajokból, 5%-ban virágporból (szabad aminosavak és fehérjék) áll, és 5% egyéb anyagok (ásványi anyagok, ketonok, laktonok,kinonok, szteroidok, vitaminok és cukrok).
 

Milyen összetevői teszik hatásossá a propoliszt?

A propolisz tulajdonságai elsősorban a fenolos vegyületek (flavonoidok és fenolsavak) jelenlétének köszönhetők. A propolisz összetétele flavonokat (krizin, tektokrizin, luteolin, apigenin stb.), flavonolokat (kvercetin, kempferol, galangin, izialpinin, ramocitrin), flavononokat (pinocembirin, pinorobin stb.), transzsavakat (fenolsav) tartalmaz.  A ferulsav, a kávé, a benzoesav és más, a propolisz részét képező savak biológiailag aktív anyagok.
Kifejezetten antibakteriális, gombaellenes (élesztőgombák elleni) és protozoaellenes (paraziták elleni) tulajdonságokkal rendelkeznek. A ferulinsav például gátolja a Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumok növekedését is. Ezenkívül a fenolsav összehúzó hatású, ami elősegíti a sebek és fekélyek gyógyulását.
 

A propolisz benzoesavat tartalmaz, amely kifejezetten gátolja a mikroorganizmusok növekedését és fejlődését, valamint a fenti savak észtereit koniferillal, fahéjjal és más alkoholokkal. A propolisz telítetlen zsírsavai, amelyek a munkásméhek alsó (maxilláris) mirigyeiből származnak, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A nyomelemek és egyéb hamuelemek fent felsorolt összetétele az emberi szervezet számára kedvező hatású. Minden ásványi anyag aktiválja a szervezet biológiai központjait és biztosítja azok normális működését. A gyanták, aromás anyagok, flavonoidok, fahéj és benzoesav jelenléte miatt a propolisz kifejezett baktériumölő és fertőtlenítő hatással rendelkezik.

A propoliszban lévő aktív összetevők egész komplexének jelenléte miatt nem tud az emberi szervezer hozzászokni. Ezenkívül az antibiotikumok válogatás nélkül káros hatással vannak a szervezet bármely mikroflórájára, míg a propolisz szedése nem vezet diszbakteriózishoz.
 

Milyen egészségügyi problémákra lehet hatékony a propolisz?

Méhspropzurok (propolisz) kórokozók közvetlen elpusztításával erősíti az emberi immunrendszert, ezáltal hatékonyabban tudja felvenni a harcot a fertőzésekkel.
A propolisz kiváló profilaktikus és tonik. Nehéz olyan betegséget megnevezni, amelyen a propolisz ilyen vagy olyan mértékben nem segítene.

- A propolisz csökkenti a vérnyomást, serkenti a vérképzést, elősegíti a koleszterin és trigliceridek kiválasztását, csökkenti a véralvadást és ellensúlyozza a vérrögképződést, enyhíti az érgörcsöt.

- A propolisz parazitaellenes hatását különösen a toxoplazmózis megelőzésére használják, amely terhes nőknél magzati károsodást okoz, mivel nincs hatékony vakcina a toxoplazmózis ellen.

A propolisz a növényi fenolok (elsősorban a flavonoidok) jelenléte miatt kifejezett antioxidáns hatással rendelkezik. Beavatkozik néhány oxidatív folyamatba a sejteken belül, ezáltal késlelteti azok és a szervezet egészének öregedési folyamatát . Ugyanezeket a tulajdonságokat használják különféle daganatok, köztük a rák kezelésében.
 

A szervezetre gyakorolt főbb pozitív hatásai:

- Segít enyhíteni a krónikus légúti fájdalmakat
- Csökkenti egyes mozgászavarokat 
- Gyógyítja a felfekvést
- Csökkenti a vérnyomást
- Csökkenti a vér koleszterin- és lipidszintjét
- Növeli a szervezet védekezőképességét
- Pozitívan befolyásolja az anyagcserét 
- Gátolja a kórokozókat
- Elősegíti a gyulladás megszűnését
- Javítja a köpet űrítését
- Helyreállítja az emésztőrendszer szöveteit
- Sugárkezelés után kialakult sérülések gyógyítása
- Csökkenti a gyomor nyálkahártyájának gyulladását
- Javítja a véráramlást
- Antioxidáns -inflammatory hatás
- Javítja a kórokozó mikroflóráját a gyomorban és a belekben
- Nagyon jó a sebgyógyulás
- Viszketés elleni hatásvédekezésben (rovarcsípés)
- Helyreállítja a felszívódás és az emésztés folyamatát
- Érzéstelenít
- Eltávolítja a méreganyagokat és az oxidálószereket a szervezetből
- Enyhíti az érgörcsöket
- Serkenti az anyagcserét, a szövetek regenerálódását
- Májvédő hatása van
- Serkenti a szervezet immunitását
- Elősegíti a koleszterin kiürülését a szervezetből
- Elnyomja a kóros sejteket, lassítja a rákos sejtek fejlődését pusztulásukig
- Serkenti a vérképzést
- Csökkenti a véralvadást és annak trombózisképző képességét
- Hozzájárul a szervezet megtisztulásához
- Javítja a szervezet ellenállóképességét és hatékonyságát
- Javítja a belső elválasztású mirigyek állapotát

Milyen mellékhatások vagy elővigyázatosságok lehetnek a propolisz használata során?  

A propoliszra allergiás reakciókat (hivatalos adatok szerint) a betegek 03-2%-ánál találtak. Enyhe esetekben a tüdő bőrpírjában, bőrviszketésben, stb. A propoliszra fellépő erős reakciók (szédülés, láz, légszomj, helyi alkalmazás esetén bőrgyulladás, stb.)  sokkal kisebb betegszámot mutatnak - 0,05% (1/2000). A propolisz belélegzése asztmás kríziseket okozhat. Mint általában ezek többsége az immunrendszer fokozott reakciója annak stimulálására. Leggyakrabban érintett emberek , akik allergiásak a méh csípésre, légszomjra, hajlamos a csalánkiütésre, stb.

Az egyik paradoxon, hogy a propolisz a benne található nagyszámú flavonoidnak köszönhetően erős antiallergén hatású, és kiválóan alkalmazható az allergia kezelésében is. Általánosságban elmondható, hogy a propolisz használata ártalmatlan, az alacsony minőségű propolisz használatakor előfordulhatnak olyan mellékhatások, mint a szédülés, álmosság, gyomorfájdalom és enyhe allergiás reakciók.

Nem ajánlott  propoliszos kezelést elkezdeni  apiterapeuta szaktanácsadása nélkül!

A propoliszos kezelés nem lehet hosszabb 3-4 hétnél (szükség esetén szünet után ismételje meg). Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a propolisz ellenőrizetlen és túlzott használata (túlzott dózisok) károsan hathat az immunrendszerre, stimulálás helyett elnyomja azt, és a fehérvérsejtek számának növekedéséhez is vezethet.

A propoliszolaj használata ellenjavallt májbetegségben. A propoliszt óvatosan kell alkalmazni allergiás és egyéni intolerancia esetén.

A propolisz alkalmazási módjai:

A natív propolisz belső felhasználása:
 

Natív propolisz bevitele méz részeként;
Propolisz szedése propoliszosméz részeként; ·
Propolisz szedése méhkenyérrel;
Különböző koncentrációjú propolisz vizes és alkoholos oldatainak szedése;
Propoliszolaj szedése;
Propoliszostej fogyasztása; 
Olaj- és vízemulziók szedése;
Liofilizált propolisz bevétele tablettákban.

Milyen egyéb alkalmazási lehetőségei vannak a propolisznak külső felhasználás és a wellness területén?

Natív propolisz felvitele beáztatott vatta korongok segítségével a fájdalmas felületre;

- A natív propolisz kifejezést általában az olyan propoliszokra használják, amelyeket természetes környezetben, például erdőkben vagy hegyekben élő méhkolóniákban gyűjtenek. Ezeket a propoliszokat általában magasabb minőségűnek tartják, mivel a környezetben lévő növények és körülmények befolyásolhatják azok összetételét és hatékonyságát.

- A propolisz dörzsölése különböző koncentrációjú kenőcsökben;
- Sebfelületek kenése propolisz kenőcsökkel;
- Natív propolisz golyó, külső hallójáratba helyezve, mezotimpanitisz (gennyes váladékozás);
- Propolisz alkalmazása érzéstelenítésre az orrüregben;
- Propolisz használata halolaj alapú 5% alkohol-olaj emulzióval borogatás formájában ;
- Propoliszos „vászon” a bőrön és a belső szerveken gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású;
 

Propolisz használata gyógynövény-főzetekkel vagy azok kombinációjával ellátott fürdőkhöz;

Propolisz használata ülőfürdőkhöz 10% propoliszvízzel vagy annak alkoholos kivonatával (20 ml 5 liter 38-39 °C hőmérsékletű vízhez 20-30 percig);

A propolisz használata tápláló krémekben és testápolókban

A propolisz kiváló összetevő lehet tápláló krémekben és testápolókban, mivel számos bőrjótékony tulajdonsággal rendelkezik. Itt van néhány mód, hogyan lehet használni a propoliszt ezekben a kozmetikumokban:

Arc- és testkrémek: A propolisz hozzáadása arc- és testkrémekhez segíthet megvédeni a bőrt a káros környezeti hatásoktól és hidratálja, táplálja a száraz bőrt. A propolisz antibakteriális tulajdonságai segíthetnek megelőzni a pattanásokat és más bőrproblémákat.

Ajakbalzsamok: A propolisz antivirális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt ideális összetevő lehet ajakbalzsamokban. Segíthet megelőzni az ajakherpesz kiújulását, valamint hidratálja és táplálja az ajkakat.

Kézkrémek: A propolisz segíthet megvédeni a kezeket a kiszáradástól és az irritációtól, különösen hideg időben vagy gyakori kézmosás után. Hozzáadása kézkrémekhez segíthet megőrizni a bőr puhaságát és rugalmasságát.

Testápolók: A propolisz hidratáló és regeneráló tulajdonságai miatt kiváló összetevő lehet testápolókban is. Segíthet megőrizni a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, valamint csökkentheti a bőrön lévő irritációkat és gyulladásokat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a propolisz számos előnyt nyújthat a bőr számára, mindig fontos meggyőződni arról, hogy nincsenek-e allergiás reakciók a propolisszal szemben, és hogy a kozmetikumokban található mennyiség nem okoz-e problémát az egyéni bőrtípusra.


FORRÁS:
1. Goloscsapov VM Apiterápia. - M .: Timoshka, 2005
2. Guralnik Yu.F. Apiterápia. A méh a fiatalok egészségének és életének forrása. - M .:
Főnix, 2006
3. Zaitseva E. Apiterápia. Főkönyvtár. - M .: Főnix, 2006
 


Gerzsenyi László Tiborné méhész és apiterapeuta