Minden, amit a rozé borról tudni kell

A rosé bor egy kiválóan népszerűvé vált ital az elmúlt 20 évben, ami korábban a vörös- és fehérborok árnyékában volt. Ma már azonban számos alkalommal fogyasztják, és egyre több rajongója van.

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk ennek a sokoldalú italnak az összetevőit és ízvilágát, valamint megosztjuk, hogyan különbözik más boroktól és milyen alkalmakkor érdemes fogyasztani. A rosé bor folyamatosan növekvő elismerésben és népszerűségben részesül, és érdemes kipróbálni annak, aki még nem tette volna meg.

Érdekes tény:
  Olaszországban a rozét Rosato-nak, Spanyolországban pedig Rosado-nak hívják.
 

Készítési módszerek: Két fő módszer létezik a rozé borok készítésére: az egyik a szőlő közvetlen préselése (direct pressing), amikor a szőlőszemeket rövid ideig, általában néhány órán keresztül préselik, majd a préselés előtt eltávolítják a szőlő héját. A másik eljárás pedig a "sajtolás után" (saignée), amikor a vörösbor készítése során a mustból egy részt leválasztanak, majd abból készítik a rosé bort.

Szín és ízvilág: A rozé borok színe lehet halvány rózsaszín vagy élénkebb bíbor, attól függően, hogy milyen hosszú ideig áztatják a szőlő héját a mustban. Ízviláguk általában friss és gyümölcsös, de lehetnek szárazak vagy édesek is.

Szolgálási hőmérséklet: A rozé borokat általában jól hűtve szolgálják fel, általában 7-13 Celsius fok között.

Évszak és alkalom: A rozé borokat általában nyári időszakban vagy könnyű, friss fogások mellé ajánlják, de természetesen egész évben élvezhetőek. Nagyszerű választás lehet például piknikhez, kerti partikhoz vagy könnyű nyári vacsorákhoz.

Érdekes tény:  a Rosé kiváló aperitifként.

Szőlőfajták: Bár számos szőlőfajtából készíthetnek rozé borokat, néhány közülük különösen népszerű, mint például a Grenache, a Syrah, a Mourvèdre (a franciaországi Provence régióban) vagy a Pinot Noir.

Tárolás és fogyasztás: A rozé borokat általában fiatalon fogyasztják, és nem igényelnek hosszú érlelést. Általában érdemes 1-2 évig fogyasztani őket.

Édes és száraz rozé: A rozé borok lehetnek szárazak, félszárazak vagy édesek, attól függően, hogy milyen mennyiségű cukrot tartalmaznak. A száraz rozé borokat általában étkezésekhez ajánlják, míg az édes változatokat desszertekkel vagy könnyű harapnivalókkal párosítják.

Érdekes tény:  Több híresség is felvette a nevét a rozékra, köztük Kylie Minogue, Sting, John Malkovich, Brad Pitt és Sir Ian Botham.    
 


Kép: facebook.com/miravalwines/

Név: Miraval Côtes de Provence Kipróbálható bor: Miraval Côtes de Provence Rosé Ár:  20,99 USD a Total Wine & More- nál . Azt gondolnád, hogy egy Angelina Jolie és Brad Pitt tulajdonában lévő, Miraval Côtes de Provence névre keresztelt bor drága vétel, de őszintén szólva nem – különösen fényes, virágos rozéjuk. A Decanter 92-es kóstolási pontszámával ez a bor kiválóan passzol a tenger gyümölcseihez, különösen a homárhoz. Termékjellemzők : Ez egy lenyűgöző rózsa, elegáns, finoman kiegyensúlyozott gyümölcsökkel és állaggal. A citrusfélék és a málna feszes szerkezeten keresztül ragyog. Utóíze ropogós és friss."  

Eredet és híres termőhelyek: A rozé borokat világszerte termelik, de vannak olyan régiók, amelyek különösen híresek a minőségükről, például Provence (Franciaország), Szardínia (Olaszország), Loire-völgy (Franciaország), Rioja (Spanyolország) és a Napa-völgy (Kalifornia, USA).

Összességében a rosé borok frissességükkel, könnyedségükkel és változatos ízvilágukkal kiváló választást nyújtanak sokféle ételhez és alkalmazáshoz.

Németh Imre