Jon Foreman land artist lenyűgöző kompozíció

Jon Foreman művészetének alapját a természeti környezet képezi, a szabadban fellelhető „kellékeket” használja fel látványos alkotásaihoz. Jelmondata: Sculpt the World, azaz Faragd meg/öntsd formába a világot!
 


A land art az 1960-as évek végén, az 1970-es években indult el terjeszkedésnek az Egyesült Államokból, majd Nagy-Britanniából. Ez a művészeti irányzat két fontos elvet képvisel: először is, szembefordul a művészet üzletiesítésével, azzal, hogy a művészetet kereskedelmi termékként kezelik. Emellett kapcsolódik a természetvédelmi mozgalmakhoz is.

A land art alkotások rendkívül változatosak, közös bennük azonban az, hogy az alkotók a természetből merítik az inspirációt, és kizárólag természetes anyagokat használnak fel. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy a land art kompozíciók kizárólag hullott falevelekből, kövekből vagy növényekből állnak. Monumentális rajzok is születhetnek nagy kiterjedésű területeken a hóban vagy a tengerparti homokban, és látványos installációk is készülhetnek hulladékból, például üvegtörmelékből, amelyeket a strandokon hagynak hátra.

A land art a múlandóság művészete is, mivel az alkotások általában nem maradnak meg hosszú ideig. Ez is része az alkotói folyamatnak.

Jon Foreman számára az alkotás terápia is, egy menekülés a mindennapi stressztől. Munkái Walesben, egy gyönyörű környezetben jönnek létre, ahol a Pembrokeshire Coast Nemzeti Park található. A művész gyermekkora óta csodálatos helyen nőtt fel, és mélyen megérti a tenger és az erdők szépségét. Mint művész, képes mindezt kamatoztatni és kifejezésre juttatni műveiben.

Weboldal: sculpttheworld.smugmug.com

Itt látható ízelítő az alkotásokból: facebook.com/SculptTheWorld