I Love Sushi

Meghívást kaptunk egy Szakmai Elit díjas üzletembertől, Akihisa Hiroetól Tamago Kft. japán tulajdonosától egy sushi kóstolóra.
Nagyon kíváncsiak voltunk, hagyományos japán ételkülönlegességekre.
 


A sushit mindenki ismeri. Lehet, nem volt szerencséje még kipróbálni de azt mindenki tudja, hogy japán eredetű fekete papírlapba tekert rizs és nyers hal. (A fekete dolog neve nori ami szárított majd grillezett algából készült préselt lap, mely egyébként magas jód tartalma miatt igen egészséges és hatásos rák megelőző is egyben. 
 
 


Ételeket Akihisa Hiroe fia készítette, aki Japánban lett 
Sushi mester

Végig kóstoltuk a legkülönlegesebb japán specialitásokat.

Sushi-fajták:

A történelem során egyre kifinomultabb lett a sushi készítési eljárás, több száz különféle sushi létezik az ízesítés és az összeállítás változatos módjainak köszönhetően. Nézzük, melyek a leggyakoribb sushi-fajták.

Maki sushi (vagyis tekert sushi)

Ez talán a legismertebb, leggyakoribb fajta. Kiterített bambuszrolóra helyezik a szárított tengeri algalapot (nori), amit kb.1 cm vastagon borítanak be rizzsel és a közepére rakják a halcsíkokat vagy zöldségeket. A bambuszroló segítségével feltekerik, kissé összepréselik, majd összevágják kis szeletekre (általában 6-8 darabra).

A Maki sushinak van egy olyan fajtája, amikor nem egy fél, hanem egy egész algalapot használnak fel, és jól megtömik mindenfélével.
Ez a Futo Maki.

Emellett van egy olyan verziója is, amikor nem az alga van kívül, hanem a rizs és általában szezámmagban forgatják meg.
Ez az Big Maki, vagyis „kifordított tekercs”.

Nigiri sushi

A nigiri egy kézzel formázott, rizsből készült ovális gombóc. Erre rakják rá a halcsíkot, zöldséget vagy bármilyen más tengeri herkentyűt.

Egyes feltéteket noricsíkokkal rögzítenek a rizshez.Inari sushi

Az inari sushi nem a klasszikus sushi vonalat követi, ugyanis ez egy sült tofuból készített batyu, tölteléke pedig rendszerint sima sushi rizs.

Osi sushi

Hazánk nyelvén leginkább „préselt sushinak” mondhatnánk. Lényegében egy faforma aljába elhelyezzük a húst, zöldet, akármit, arra jön rá a sushi rizs, majd az egészet a forma segítségével masszív kockává préseljük, végül feldarabolva tálaljuk. Aki tart a préselt algától, annak ajánljuk ezt a fajtát kipróbálni.
 


Amivel még találkozunk minden magára valamit is adó sushi tálon:

Szójaszósz: Megéri kipróbálni, egészen új dimenziókat ad a sushi ízének.

Gyömbér: ez önmagában fogyasztandó, nagyon finom. Viszont vannak igen erős fajták is, így csak módjával. Lényege, hogy két falat között, mielőtt egy újabb sushi csodával ajándékozzuk meg ízlelőbimbóinkat, egy falat gyömbérrel tudjuk előkészíteni az élményt, így nem keveredik a két sushi íze a szánkban.


Wasabi: japán retek, szerintem nem kell külön leírni senkinek. Aki még nem hallott róla, nem kóstolta, annak csak annyit, hogy óvatosan! Rettenetesen erős tud lenni, bár ezt is étterme válogatja. Nagyon finom,
de gyilkos.

Akinek megy a fogyasztása, a hagyományoknak megfelelően, pálcikával ajánlott.


Nagyon szépen köszönjük Akihisa Hiroenek és családjának ezt a csodálatos gasztro élményt!