Főoldal - Gasztrokultúra - Főzési tanácsok - Hogyan készítsünk tökéletes rántottát
Hogyan készítsünk tökéletes rántottát
Amikor elsajátítja a tökéletes rántotta elkészítésének módját, garantáltan új csodálatot fog érezni a szerény reggeli étel iránt.
Tíz éves koromban megtanultam az első főzési fortélyomat, a rántotta készítést. Az alap recept mindenkinek ismerős lehet: tojásokat törünk egy tálba, hozzáadunk tejet, sót, majd a keveréket közepes lángon egy serpenyőben sütjük, amíg dermedni nem kezd. Ez egy tiszteletre méltó módszer, de rájöttem, hogy a tökéletes rántotta elkészítése tényleges művészet. Amikor ezt a fenséges receptet alkalmazzuk, a szerény rántotta is felemelkedhetett egy új szintre.
Első tipp: Használjon serpenyőt. Ha keskenyebb edényben sütjük a tojásokat, lassabban sülnek meg, ami biztosítékot jelent a túlsütés ellen.
Hogyan készítsünk tökéletes rántottát
Törj fel három tojást a serpenyőbe, és adj hozzá egy gombóc vajat – fél evőkanáltól egy evőkanálig, attól függően, hogy mennyire érzi gazdagnak magát. Ne adjunk hozzá tejet! A tej semmi jót nem tesz a rántottának – pusztán kinyújtja, hogy több embert etethessen. Ha megengedheti magának a három tojást, hagyja ki a tejet. És ne fűszerezze a tojásokat, amíg a sütés befejeződött, mert a só vizet vonhat ki a fehérjéből, és vizessé teheti.
Állítsa az edényt magas lángra. Villával gyorsan felverjük a tojásokat, amelyek emulziót képeznek a vajjal. Kezdenek krémesnek tűnni.
A sütés legkorábbi szakasza.
Vegyük le a serpenyőt a tűzről, továbbra is keverjük. A tojás továbbra is megsül, és folyékonyból szilárd halmazállapotúvá alakul. Lehet, hogy ezen a ponton könnyebben használhatja a spatulát. Folytassa a keverést. Ismételje meg ezt a folyamatot a tűzről fel- és lekapcsolva, amíg a tojások már majdnem készek lesznek.
Folyamatos keverés közben kisebb túró keletkezik.
Amikor a tojások már majdnem készek, keverjünk hozzá még egy kis vajat, az ízért. Azt akarja, hogy a tojás nedves legyen, de ne legyen folyós.
Le a tűzről és kész.
És így készül a tökéletes rántotta! Lehet, hogy nem úgy néz ki, mint a tojás, amin felnőttél, vagy amit általában a reggeliző tányéron látsz, de próbáld ki. Szerintünk tetszeni fognak. Díszítsd őket friss fűszernövényekkel (snidling, menta, petrezselyem), ha szeretnéd. Élvezd!
Tíz éves koromban megtanultam az első főzési fortélyomat, a rántotta készítést. Az alap recept mindenkinek ismerős lehet: tojásokat törünk egy tálba, hozzáadunk tejet, sót, majd a keveréket közepes lángon egy serpenyőben sütjük, amíg dermedni nem kezd. Ez egy tiszteletre méltó módszer, de rájöttem, hogy a tökéletes rántotta elkészítése tényleges művészet. Amikor ezt a fenséges receptet alkalmazzuk, a szerény rántotta is felemelkedhetett egy új szintre.
Hogyan készítsünk tökéletes rántottát.
Első tipp: Használjon serpenyőt. Ha keskenyebb edényben sütjük a tojásokat, lassabban sülnek meg, ami biztosítékot jelent a túlsütés ellen.
Hogyan készítsünk tökéletes rántottát
Törj fel három tojást a serpenyőbe, és adj hozzá egy gombóc vajat – fél evőkanáltól egy evőkanálig, attól függően, hogy mennyire érzi gazdagnak magát. Ne adjunk hozzá tejet! A tej semmi jót nem tesz a rántottának – pusztán kinyújtja, hogy több embert etethessen. Ha megengedheti magának a három tojást, hagyja ki a tejet. És ne fűszerezze a tojásokat, amíg a sütés befejeződött, mert a só vizet vonhat ki a fehérjéből, és vizessé teheti.
Állítsa az edényt magas lángra. Villával gyorsan felverjük a tojásokat, amelyek emulziót képeznek a vajjal. Kezdenek krémesnek tűnni.
A sütés legkorábbi szakasza.
Jól néz ki…
Vegyük le a serpenyőt a tűzről, továbbra is keverjük. A tojás továbbra is megsül, és folyékonyból szilárd halmazállapotúvá alakul. Lehet, hogy ezen a ponton könnyebben használhatja a spatulát. Folytassa a keverést. Ismételje meg ezt a folyamatot a tűzről fel- és lekapcsolva, amíg a tojások már majdnem készek lesznek.
Folyamatos keverés közben kisebb túró keletkezik.
Majdnem kész.
Amikor a tojások már majdnem készek, keverjünk hozzá még egy kis vajat, az ízért. Azt akarja, hogy a tojás nedves legyen, de ne legyen folyós.
Le a tűzről és kész.