Exkluzív interjú Feith Mátéval, a szélcsatornás repülés junior freestyle világbajnokával

Mikor és hogyan kezdődött az érdeklődés a szélcsatorna versenyzés iránt?
 
Az egyik barátomat kísértem el a budapesti szélcsatornába, a repülést kapta születésnapi ajándékba.
Már első alkalommal is nagyon tetszett, de csak egy évre rá - mikor visszamentem ismét repülni - vált szerelemmé. Elkezdtem edzésekre járni és gyorsan megtanultam az alapokat. Itt találkoztam először a jelenlegi edzőmmel Leonid Volkovval, aki a sport ikonikus alakja és elkezdtük a közös munkát.

 

Milyen kihívásokkal kell szembenézned a felkészülés során, és hogyan állsz ezekhez a kihívásokhoz?
 
Az alapok elsajátítása után a legnagyobb kihívás egy-egy nehezebb trükk megtanulása. Ez időnként hosszú időt vesz igénybe, sok kitartást és szorgalmat igényel. Nagyon sok kudarc után a legjobb érzés, hogyha sikerül a trükk és be tudom tanulni hibátlanul. 
A versenyeken repült köröket hosszú hónapokig gyakorolom, néha akár száznál is többször lerepülöm, míg tökéletes lesz. Szerencsére nagyon jól bírom a monoton munkát. 


Milyen előkészületeket teszel egy versenyre?
 
Versenyek előtt meditálni szoktam, gondolatban “lerepülöm” a körömet, bemelegítek és átgondolom minden mozdulatomat. Nagyon fontos a technikai eszközök ellenőzése, a verseny alatt fülhallgatón át én is hallgatom a zenét. 
 
 
Milyen szerepet játszik az erőnléted a versenyeken? Milyen edzésekkel készülsz fel fizikailag?
 
Ez egy nagyon nehéz és fárasztó sport. Lehet, hogy kívülről könnyednek látszik, de rendkívül nagy erőre van szükség, hogy a 230 km/h feletti szélben pontosan repülni tudjak. Rendszeresen járok erőnléti edzésekre, jógázok és sokat futok a szabadban és futópadon is.
 
  
Milyen stratégiákat használsz a versenyeken? Hogyan értékeled a többi versenyzőt és hogyan próbálod őket legyőzni?
 
Ebben a sportban nem játszik túl nagy szerepet a stratégia a versenytársakkal szemben. Próbálom kitapasztalni az adott szélcsatornába használt szelet, jól beállítani a szélerősséget.
 
 
A jelenlegi junior mezőny nagyon erős lett, az első öt helyezett közül bárki nyerhet, nagyon apró dolgokon, tízed pontokon múlik a helyezés. Ebben az évben nekem sikerült a legjobban koncentrálni, a legpontosabban előadni a körömet, így sikerült megnyernem a világbajnokságot, de ahhoz, hogy ezt a helyezést megőrizzem, nagyon sokat kell dolgoznom, erősebb trükköket megtanulnom a következő hónapokban. 
 
 
 
Milyen hatással van a techikai fejlődés a szélcsatorna versenyzésre? Hogyan használod a legújabb technológiákat a versenyekre való felkészülésben? 
 
A szélcsatornáknál a legfontosabb dolog az egyenletes szél. Erre törekszik az összes gyártó és erre a fejlesztésre figyelnek oda a legjobban. Mostanában előtérbe került az energiatakarékosság és az, hogy minál halkabbak legyenek a gépek. 
 
 
A felkészülésnél a legfontosabb dolog az edzőmmel való kommunikáció. Fülmonitort használok évek óta, hogy tudjon nekem instrukciókat adni és most kísérletezünk egy rendszerrel, hogy én is tudjak kifelé beszélni.  Mivel nagyon hangos a gép, alapból füldugóval kell repülni, így a kommunikációnál a legnagyobb feladat a “külső” zaj kiszűrése. Sok füldugót próbáltunk ki eddig, de még nem találtuk meg a tökéleteset. 

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik érdeklődnek a szélcsatorna sport iránt, és később szeretnének versenyezni?
 
Mindenképpen próbálják ki! Nagyon nagy élmény lebegni. Ha az első repülés után szeretnének egyedül - instruktor nélkül is - repülni akkor 9-12 perc gyakorlás után már sikerülhet. Persze van aki azonnal ráérez és 1,5 perc után már egyedül lebeg.
 
A versenyzés már komolyabb dolog, sok kitartásra van szükség és sok gyakorlásra. A versenyzéshez való felkészüléshez külföldön kell repülni, edző segítségével és az első verseny felkészülés akár éveket is igénybe vehet.
 
 
Milyen terveid vannak a jövőre nézve a szélcsatorna versenyzés terén? Milyen céljaid vannak a következő szezonra?
 
Jövőre Makaóban lesz a Világkupa és Európa-bajnokság. Természetesen szeretném megnyerni mindkettőt. 
 
Köszönjük szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!