Apiterápia - gyógyítás méhészeti termékekkel

Szeretettel üdvözlünk mindenkit az Apiterápia- Méhmedicina Gerzsenyi méhészet APITERÁPIA világában. Keress bizalommal, hogy élhess a méhek áldásos gyógyhatású termékeinek fogyasztásának a lehetőségével, és ezáltal maradj egészséges, fitt és energikus.
 
 
Mit jelent az, hogy APITERÁPIA?
 
Az Apiterápia szó, más néven méhterápiát jelent. Egészen pontosan, méhészeti termékekkel való egészségmegőrzést és gyógyítást, amit a világ minden részén évezredek óta használnak. Méhtermékeknek pedig azokat a méhek által előállított anyagokat hívjuk, melyek alkalmazásával különböző tüneteket enyhíthetünk, betegségek, sőt krónikus megbetegedések kiegészítő terápiájaként is, igen jelentős javulás érhető el segítségükkel. 
 
Számos modern gyógyszer- és szépségipari termék tartalmaz méhtermékeket, és a tudósok világszerte folyamatosan kutatják egészségügyi felhasználásuk előnyeit.  A méhek 6 fontos terméket szolgáltatnak;
 • méhpempőt
 • propoliszt
 • pollent (virágport) 
 • méhmérget
 • mézet 
 • méhviaszt
 
 

Milyen előnyökkel jár a Apiterápiás házban való pihenés?

Évezredes a hagyománya, egy ideje pedig újabb formája is terjed, főleg Német- és Oroszországban, ám most már nálunk is kezdenek megjelenni az úgynevezett méhesházak, ahová befekszik az ember, s hamarosan megszűnik számára a külvilág.
 
 
Biorezgés terápia
 
Minden élőlény egyedi biorezgéssel él. A belső egység és a rezgésszint feltétel az immunrendszer tökéletes működéséhez. Az emberi beteg test biorezgése, ha kevesebb a szükséges rezgésszintnél, nehezebben gyógyul. Terápiás kezelésekkel, a méhes ház sajátos illóolaj klímájával, a több ezer méhecske által produkált biorezgésével és a szárnyuk által keltett mikró rezgésekkel segítik és megsokszorozzák a gyógyulás folyamatát. A biorezgés terápia a következőkre ajánlott: stressz, degeneráció, fájdalom, anyagcsere, hormonok, neurológia, relaxáció, alvásjavítás, emésztés, oxigénellátás, rugalmasság, koordináció, immunstimulálás, krónikus fáradtság, gyulladásgátlás, tanulási nehézség.

Ajánlott kezelés a betegség súlyosságától függően heti 7-10 alkalommal 60-120 perc.

 

Kaptárlevegő terápia
 
A kaptárban 90%-os páratartalom és 35 fokos hőmérséklet uralkodik, és mégsem szaporodnak el benne a gombák, vírusok. Teljesen steril, higiénikus környezet, ahol 50–100 ezer méh is élhet. Ez a propolisznak köszönhető, amellyel a kaptár oldalát tapasztják be a méhek. A méhkaptárban található levegőt régóta használják betegségek gyógyítására. A kaptárlevegő hatékonyan alkalmazható, sokrétűen gyógyító hatása van. Egy orvos által vezetett kísérletben Németországban felmérték, hogy mely betegségeknél, milyen hatásfokkal alkalmazható a kaptárok levegője. A méhkaptár levegőjének közvetlen belélegzése (inhalációs maszkkal vagy nélkül) jelentős javulást eredményezett a következő betegségeknél:
 • asztma (a tüdő hörgőinek nyálkahártya gyulladását jótékonyan enyhíti az esetek 80%-ban)      
 • kruppos köhögés
 • allergiás nehézlégzés
 • kiégési szindróma (fokozott érzelmi megterhelés, amely folyamatos stressz hatására fizikai, érzelmi, mentális kimerüléshez vezet)
 • alvászavar (megemelkedett stressz faktorok miatt)
 • szorongás, nyugtalanság.
Ajánlott kezelés heti 4-6 alkalommal 30-60 perc.
 
 
Néhány ajánlás a látogatással kapcsolatban:
 
• ittas állapotban a helyiséget látogatni tilos
• látogatás előtt tartózkodjon a parfüm használatától az apiterápiás házakba
való belépéskor
• teljesen ki kell kapcsolni a GSM kapcsolatot és a Wi-Fi
funkciót a mobiltelefonokon, okostelefonokon, táblagépeken és más
hordozható eszközökön

Szolgáltatásunk szezonális! Az apitetápia áprilisban kezdődhet és októberig folytatódhat.
 
Hogyan működik a módszer?
 
Az általában tíz-tizenöt négyzetméteres faház három oldalán felhajtható ágyak vannak, azok alatt pedig méhekkel teli kaptárok. Az ágy és a ház is védve van a méhektől, közvetlen fizikai kapcsolatuk nincs az emberekkel, hiszen biztonságos rostaszövet fedi a kaptárokat. Tehát nem arról van szó, hogy ráeresztenek százezer méhet az ágyakon fekvőkre, akik majd a csípésektől meggyógyulnak, hanem a kaptárlevegő meg a méhek zümmögése, az általuk keltett biorezonancia gyógyít. A módszer kidolgozói és alkalmazói szerint többek között légzőszervi és allergiás betegségben, depresszióban, szív- és érrendszeri kórokban szenvedőknek ajánlott, de azoknak is, akiknek ízületi gyulladása van, vagy egyszerűen túldolgozták magukat. Száz százalékban egészséges, fájdalommentes a kezelés, s ami nem mellékes: teljesen gyógyszermentes.

A visszajelzések alapján sok beteg már az első kezelés után erőlöketet, élénkséget érez, a hangulat emelkedik, enyhül a feszültség és az idegesség, javul az emésztési folyamat.
 
 
Milyen betegségeken segíthet az Apiterápiás Ház energetikája, klímája és a kaptárlevegő együttes gyógyító hatása?

- Bronchitis
- Krupp
- Asztma
- Allergiák
- Különböző eredetű köhögések
- Depresszió
- Szívgyengeség
- Stroke utáni lábadozás
- Agyvérzésből származó bénulások
- Szív és érrendszeri betegségek
- Egyes ízületi gyulladások
- Prosztata problémák
- Hörgőgyulladás
- Dohánytüdő
- Emfizéma (tüdőtágulat)
- Fejleszti a gyermekek kognitív képességét
- Fejleszti a gyermeket a beszédfejlődésben

Az apiterápiás házak alkalmazásában nincsen korhatár, gyerekektől a felnőttekig, bárki igénybe veheti ezt a szolgáltatást. 
 
 
Milyen méhészeti termékeket, például mézet, méhpempőt vagy propoliszt javasolnál az egészségem fenntartására vagy javítására?

A méhészeti termékek közül a méz, a propolisz, a méhpempő és a méhméreg népszerűek az egészségügyi előnyeik miatt. A méz például antioxidánsokat és antibakteriális tulajdonságokat tartalmaz, míg a propolisz és a méhpempő erősítik az immunrendszert.

  
Milyen típusú kockázatok vagy mellékhatások lehetnek az apiterápia alkalmazásakor, és hogyan lehet ezeket minimalizálni?

Az apiterápia alkalmazásakor néhányan allergiás reakciókat tapasztalhatnak, különösen a méhméregre. Emellett egyes emberek érzékenyek lehetnek a méz vagy más méhészeti termékekkel szemben is. A mellékhatások minimalizálása érdekében mindig fontos elvégezni egy bőrpróbát, és konzultálni egy tapasztalt apiterapeutával. Azoknak, akik allergiásak a méhészeti termékekre, vagy akik más egészségügyi problémákkal küzdenek, javasolt elővigyázatossági intézkedéseket foganatosítani, például konzultálni az orvossal, és elkerülni bizonyos termékeket vagy módszereket.

 

Milyen tudományos bizonyítékok támasztják alá az apiterápia hatékonyságát különböző egészségügyi problémák esetén?

Az apiterápia hatékonyságát számos tanulmány igazolta különböző egészségügyi problémák esetén. Például a méhméreg terápiás hatásait a reumatoid artritisz és más autoimmun betegségek kezelésében is vizsgálják.
 
 
Milyen módon lehetne az apiterápiát beilleszteni az életmódomba a mindennapi egészségem fenntartása érdekében?

Az apiterápia beillesztése az életmódba többféleképpen lehetséges, például rendszeres mézfogyasztással, propoliszkészítmények használatával vagy akár méhészeti termékekből készült kozmetikumok alkalmazásával.

 

 
Mik a legfontosabb elővigyázatossági intézkedések az apiterápia végzése során, különösen akkor, ha otthon szeretnénk alkalmazni?

Az apiterápia végzése során fontos elővigyázatossági intézkedéseket betartani, például a megfelelő adagolás és alkalmazás, valamint a bőrpróba elvégzése előtt. Ha otthon végeznéd az apiterápiát, fontos az utasításokat követni és szükség esetén konzultálni egy szakemberrel.
 


 
Gerzsenyi László Tiborné méhész és apiterapeuta