Szabolcsi töltött káposzta

A Szabolcsi töltött káposzta egy finom magyar étel, amely különbözik a hagyományos töltött káposztától az édeskáposzta használatával és néhány más különleges hozzávalóval.
 


Íme egy hagyományos recept:

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéshús
  • 200 g füstölt szalonna
  • 1 nagy fej édeskáposzta
  • 15 dkg rizs
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 0,5 l paradicsomlé
  • Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
 
  1. Káposzta előkészítése:

    • Forralj fel egy nagy fazék vizet, és blansírozd a káposztafejet, hogy a levelek könnyen leválaszthatók legyenek.
    • Távolítsd el a kemény torzsát, majd válaszd le a leveleket.
  2. Töltelék elkészítése:

    • Mosd meg a rizst, majd főzd félkeményre (al dente).
    • Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, és kevés olajon dinszteld meg.
    • Keverd össze a darált húst a rizzsel, a dinsztelt hagymával és fokhagymával, pirospaprikával, sóval és borssal.
  3. Töltelék készítése:

    • Tegyél egy evőkanálnyi tölteléket minden káposztalevél közepére, hajtsd be a levelek oldalait, majd tekerd fel.
  4. Fazék összeállítása:

    • Aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát.
    • Egy nagy fazék aljára terítsd a apróra vágott káposztával.
    • Helyezd rá a töltött káposztaleveleket, közéjük rakva a füstölt szalonnát.
    • Rétegezd rá a maradék káposztát, majd öntsd rá a paradicsomot.
  5. Főzés:

    • Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje az egészet.
    • Fedd le, és lassú tűzön főzd 45 percig, amíg a káposzta és a töltelék teljesen meg nem puhul.
  6. Tálalás:

    • Tálald tejföllel és friss kenyérrel.
Tipp:
 
  • A Szabolcsi töltött káposzta íze még jobb, ha egy nappal előbb készíted el, és hagyod összeérni az ízeket egy éjszakán át a hűtőben.


Remélem, élvezni fogod ezt a finom, hagyományos magyar ételt! Jó étvágyat!
 

Receptajánló: Gerzsenyi László Tiborné, méhész és apiterapeuta