Főoldal - Gasztrokultúra - Receptek - Szabolcsi töltött káposzta
Szabolcsi töltött káposzta
A Szabolcsi töltött káposzta egy finom magyar étel, amely különbözik a hagyományos töltött káposztától az édeskáposzta használatával és néhány más különleges hozzávalóval.
Íme egy hagyományos recept:
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéshús
- 200 g füstölt szalonna
- 1 nagy fej édeskáposzta
- 15 dkg rizs
- 3 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 0,5 l paradicsomlé
- Só, bors ízlés szerint
-
Káposzta előkészítése:
- Forralj fel egy nagy fazék vizet, és blansírozd a káposztafejet, hogy a levelek könnyen leválaszthatók legyenek.
- Távolítsd el a kemény torzsát, majd válaszd le a leveleket.
-
Töltelék elkészítése:
- Mosd meg a rizst, majd főzd félkeményre (al dente).
- Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, és kevés olajon dinszteld meg.
- Keverd össze a darált húst a rizzsel, a dinsztelt hagymával és fokhagymával, pirospaprikával, sóval és borssal.
-
Töltelék készítése:
- Tegyél egy evőkanálnyi tölteléket minden káposztalevél közepére, hajtsd be a levelek oldalait, majd tekerd fel.
-
Fazék összeállítása:
- Aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát.
- Egy nagy fazék aljára terítsd a apróra vágott káposztával.
- Helyezd rá a töltött káposztaleveleket, közéjük rakva a füstölt szalonnát.
- Rétegezd rá a maradék káposztát, majd öntsd rá a paradicsomot.
-
Főzés:
- Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje az egészet.
- Fedd le, és lassú tűzön főzd 45 percig, amíg a káposzta és a töltelék teljesen meg nem puhul.
-
Tálalás:
- Tálald tejföllel és friss kenyérrel.
- A Szabolcsi töltött káposzta íze még jobb, ha egy nappal előbb készíted el, és hagyod összeérni az ízeket egy éjszakán át a hűtőben.
Remélem, élvezni fogod ezt a finom, hagyományos magyar ételt! Jó étvágyat!
Receptajánló: Gerzsenyi László Tiborné, méhész és apiterapeuta