Gasztronómiai utazgatások Olaszországban - Ferrara és környéke

Ferrara egy igazi gyöngyszem Észak-Olaszországban, minden látogató számára sok érdekes és szép látnivalót kínál. Legyen szó történelemről, kultúráról vagy gasztronómiáról, Ferrara garantáltan emlékezetes élményeket nyújt az ide látogatóknak.

A gyönyörű város Észak-Olaszországban, az Emilia-Romagna régióban található. Ez a város gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, amelyet érdemes felfedezni. Ferrara híres a középkori városfalairól, amelyek a várost övezik. Ezeket a falakat eredetileg a város védelmére építették, és mára a város egyik legfontosabb látnivalójává váltak. Séta a városfalakon kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy élvezze a lenyűgöző kilátást a városra.

Ferrarában számos olyan látnivaló van, amit érdemes megnézni. Íme néhány ajánlás:

Castello Estense: Ez a középkori erődítmény és kastély a város jelképe. Építése a 14. században kezdődött, és ma múzeumként működik. Fedezze fel a belső termeit, a palota történelmét és gyönyörködjön a kastély tornyainak kilátásában.

Loggia degli Aranci, más néven Függőkert, ahol megcsodálhattuk a nagy fakádakba ültetett narancsfákat.

Testközelből megcsodáltuk a vár terén elhelyezett ágyúkat, a katapultok lőszereit, a hatalmas kemencékkel felszerelt konyhákat, a kazamatákat.

Ferrara katedrális (Basilica Cattedrale di San Giorgio): Ez a lenyűgöző épület a város főterén, a Piazza della Cattedrale-n található. Az impozáns román-gótikus stílusban épült katedrálisban gyönyörködjön a belső díszítésben, a freskókban és a szentélyben található műalkotásokban.

Palazzo dei Diamanti: Ez a reneszánsz palota híres gyémánt alakú kőburkolatáról. Ma egy művészeti galériának ad otthont, ahol ideiglenes kiállításokat rendeznek, valamint a Ferrarai Nemzeti Művészeti Galéria is itt található.

Palazzo Schifanoia: Ez a reneszánsz palota gazdag freskókkal díszített termekkel rendelkezik. A freskók a d'Este család történetét és a művészetet ábrázolják. A látogatók felfedezhetik az épület történelmét és csodálhatják a művészeti alkotásokat.



Via delle Volte: Ez a festői sétálóutca a középkori Ferrara alatt húzódik, így egyedi atmoszférát kölcsönöz a városnak. Az épületek ívei alatt található üzletek és éttermek ideálisak egy kellemes sétára vagy vásárlásra.

Gasztrótúránk első állomása.

Emlékezetes ételkóstoló Trattoria Da Noemi vendéglőben. A kiválasztott kulináris ételünk  pasticcio, egy hagyományos olasz étel, Cappellacci di Zucca töltött tészta és a méltán híres Salama da Sugo.

Trattoria Da Noemi

A történelmi központban, a legrégebbi sikátorok mélyén található egy lenyűgözően gondozott étterem, mely gazdagságával és jellegzetes tárgyaival bűvöli el a vendégeket. A helyszínen a fogadtatás kiváló, a személyzet rendkívül kedves és figyelmes.

Első fogásunk Pasticcio, egy hagyományos olasz étel és Cappellacci di Zucca töltött tészta.

Pasticcio

A pasticcio egy hagyományos olasz étel, amely nagyon hasonlít a lasagnéra. A pasticcio egy réteges tésztaétel, amely általában vastag csőtészta vagy rigatoni tészta felhasználásával készül. Az étel egyik kiemelkedő jellemzője a rétegekben elrendezett húsos vagy zöldséges szósz, valamint a sajtos besamelmártás.

A pasticcio elkészítése során először megfőzik a tésztát, majd rétegekben rakják össze a szósszal és a besamelmártással. A szósz lehet bolognai szósz vagy más húsos szósz, és gyakran tartalmazhat zöldségeket, például paradicsomot, hagymát és sárgarépát. A besamelmártás egy tej alapú mártás, amelyet liszttel, vajjal és sajttal készítenek. Ez a mártás adja meg a pasticcio jellegzetes krémes és sajtos ízét. A rétegezett tészta és szósz egységét többnyire húsos réteggel egészítik ki, például marhahússal, borjúhússal vagy csirkével. Az elkészült rétegek tetejét gyakran sajttal szórták, majd a sütőben megsütik, amíg a tészta megpuhul és a teteje aranybarnára sül.

A pasticcio ízletes és tápláló étel, amelyet általában főételként szolgálnak fel. Gyakran társul hozzá friss saláta vagy zöldségköret, hogy kiegyensúlyozottabbá tegye az étkezést.

Fontos megjegyezni, hogy a pasticcio változhat az olasz régiók és a családi receptek szerint. Vannak olyan változatok, amelyekben a tésztát lasagnelapokkal helyettesítik, és másféle szószokat és hozzávalókat használnak. A pasticcio tehát rugalmas étel, amelynek sok változata és ízesítése létezik az olasz konyhában.
 


 

Cappellacci di zucca

A Cappellacci di Zucca, más néven Capellacci Ferrara vagy Capellacci Este, egy raviolihoz hasonló töltött tésztafajta, amely jellegzetes Ferrara tartományra. 2016-ban kapta meg az IGP (Indicazione Geografica Protetta) elismerést, ami a termék eredetiségét és minőségét igazolja. A Cappellacci di Zucca körülbelül 7 cm-es zárt méretű, négyzet alakú tojásos tésztafóliából áll. A töltelék a sült sütőtökből (hagyományosan Navy fajta), reszelt parmezán sajtból, szerecsendióból és sóból áll. A megfelelő fűszerezés érdekében olvasztott vajat és reszelt parmezán sajtot, valamint friss zsályát adnak hozzá. 

Egy fontos tanács, hogy mielőtt rendelnél, mindig győződj meg róla, hogy a Cappellacci di Zucca "kézzel készült". Az ipari gyártás és a kézi készítés közötti ízkülönbség abszolút érezhető. A kézzel készített változatok autentikusabb ízeket és kiváló minőséget kínálnak.

Azonban számos változat létezik, amelyek paradicsomszószokat, szarvasgombát, vagy sertéskolbászt használnak fűszerezésre. Mi választásunk egy szarvasgombás Cappellacci di zucca volt.

Második fogásunk Salama da Sugo

Salama da Sugo

A Salama da Sugo valószínűleg a legikonikusabb étel a ferrarai jellegzetes ételek között. Ez a szalámi Ferrara gasztronómiájának egyfajta szimbóluma, és mindig megtalálható az ínyencek asztalán. A szalamiját sertéshúsból készítik, amelyet különböző részekből darálnak le, majd megfelelően fűszereznek. Ezután hosszú ideig érlelik, akár egy évig is.

A főzési folyamat rendkívül bonyolult, attól függően, hogy mennyi ideig volt fűszerezve és milyen zsírszázalékkal rendelkezik, a főzés általában egy napig tart. Fontos, hogy a Salama da Sugo-t mindig melegen fogyasszuk. 

A Salama da Sugo-t általában gazdag burgonyapürével tálalják. A burgonyapürének kettős szerepe van: kiváló köretként szolgál, és segít enyhíteni a szalámijában lévő intenzív ízeket valószínűleg a legreprezentatívabb a ferrarai jellegzetes ételek közül. A ferrarai gasztronómia egyfajta szimbóluma, a szalámi mindig ott van az ínyencek asztalán.

Salama da Sugo ételével tökéletesen passzolt Coppia Ferrarese, a világ legjobb kenyere.

Coppia Ferrarese egy Ferrara tartományból származó pékáru, amely nagyon jellegzetes formája két keresztben elhelyezett szalagból áll, amelyek végeit megcsavarják. A hagyomány szerint ezt a terméket az 1563-as karnevál alkalmából találták fel; a terméket valójában csavart kenyérnek nevezik. Ferrarai város gasztronómiai hagyományainak igazi büszkesége, mind jellegzetes formája, mind a feldolgozás sajátossága miatt. Riccardo Bacchelli a világ legjobb kenyerének minősítette, és számos nemzeti díjat kapott.

Az ételek mellé szolgált  Nonino Grappa Riserva Antica, Lambrusco, nagyon kellemes és kiválóan illik a fogásokhoz.

1973-ban a Nonino család elkészítette az első Grappa Monovitigno-t Picolit szőlőtörkölyből. A márkát a szőlő szilárd összetevőinek lepárlásával nyerik. A család nagy sikert ünnepelt a pálinkával, és hamarosan világszerte más lepárlók is értesültek az új termékről. A Grappa nemcsak a legrégebbi eau-devie Észak-Olaszországban, hanem a leghagyományosabb is. A Nonino család grappái a cég történelmét és nagy hagyományait tükrözik. A Nonino Grappa Riserva Antica Cuvée 5 Years Old Cabernet, Merlot és Schioppettino szőlő törkölyéből készül. Az 5-20 éves barrique hordós tárolás előtt a lepárlást réz lepárlóban végzik. Díjak: - "Legjobb Riserva Grappa, 95 pont", mondja De Agostini a "Legjobb Grappa nyomában" című könyvében. Kóstoló megjegyzések: Szín: borostyán. Illat: aromás, fűszerek, croissant, kandírozott gyümölcs. Íz: Harmonikus, bársonyos, meleg, keserű mandula, vanília. Kivitel: hosszantartó. Szobahőmérsékleten, nagy ballonos pohárban tálalják a grappát.

A Lambrusco egy olasz vörösbor, amelyet a Lambrusco szőlőfajtákból készítenek. Ez a bor eredetileg Észak-Olaszországban, különösen az Emilia-Romagna régióban terem és készül. A Lambrusco híres könnyedségéről és frissességéről, valamint jellegzetes, élénk gyümölcsös ízéről és enyhe szénsavtartalmáról.

A Lambrusco többféle változata létezik, és a különböző típusok eltérő színűek, ízűek és intenzitásúak lehetnek. Például a Lambrusco rosso vöröses színű, közepesen testes és gyümölcsös ízű bor, míg a Lambrusco bianco világosabb színű, friss és könnyű karakterű lehet. Ez a bor tökéletesen párosítható könnyű olasz ételekkel, például tésztaételekkel, pizzával vagy friss salátákkal. 

Fontos megemlíteni, hogy a Lambrusco borok között széles skála található, és minőségben és stílusban is változhatnak. Vannak hagyományosabb, szárazabb verziók, valamint édesebb, könnyedebb változatok is. Érdemes kísérletezni és különböző Lambrusco borokat megkóstolni annak érdekében, hogy megtaláljuk a személyes ízlésünknek leginkább megfelelőt.

Vásárlás

Ferrarában
számos piac található, ahol a látogatók friss élelmiszereket, kézműves termékeket és más helyi termékeket vásárolhatnak. A város legnagyobb piaca a Piazza Trento e Trieste téren található, és minden hétfőn és pénteken tartanak itt piacot.

Ez a piac széles választékot kínál az árucikkek terén, ideértve ruhákat, cipőket, konyhai kellékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, halakat és sajtokat, borokat, csokoládékat is.

Olasz csokoládé "promóciója" kézműves formában.

A csokoládéstandokon mindenféle csokoládé, valamint egyes péksütemények is megtalálhatóak. A csokoládéstandok között megtalálhatóak a legfinomabb tájjellegű specialitások, kisebb-nagyobb csokoládétárgyak és szobrok mellett: egyedi műalkotások, igazi lakoma a szemnek és az ínynek, az egészséget és a jó közérzetet sem szabad elhanyagolni.

Éjszakai élet és szórakozás Ferrarában.

Ferrarában a legtöbb szórakozóhely a városközpontban található, ahol a fiatalok szívesen találkoznak a hangulatos Piazza Duomo nevű téren. Ez a tér egy festői környezetben helyezkedik el, és ideális helyszínt nyújt az esti táncok kezdetéhez. Azután felfedezhetik a középkori központ gyönyörű utcáit és sikátorait, melyek az UNESCO Világörökség részét képezik, és reneszánsz paloták között kanyarognak.

A nyári estéken szinte kötelező egy aperitifet fogyasztani a Pó partján, miközben gyönyörködhetünk a naplementében. Ez a pihenés és kikapcsolódás egyedülállóan szuggesztív környezetben valósulhat meg, amelyet nem lehet pénzzel megfizetni. Ez a pillanat lehetőséget ad arra, hogy újra kapcsolatba kerüljünk a természettel, és észrevehessük az emberi lépték fontosságát.

Megállapítottuk, hogy Ferrara városa egyedülállóan ötvözi a kulináris élvezeteket a kulturális gazdagsággal. Ahogy barangolunk a város utcáin, a reneszánsz paloták és a középkori épületek között, minden sarkon felfedezhetünk egy újabb éttermet vagy kávézót, ahol elmerülhetünk a helyi ízekben és aromákban. Ez a varázslatos város mindazt kínálja, amire a gasztronómia szerelmesei vágyhatnak: autentikus ízeket, helyi specialitásokat és egy felejthetetlen élményt az olasz konyha világában.


Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Gasztronómiai utazgatások Olaszországban - Pisa (Toscana) és környéke
Gasztronómiai utazgatások Olaszországban - Siena (Toscana) és környéke