Főoldal - Gasztrokultúra - Gasztrótúra - Gasztronómiai utazgatások Korzikán Erbalunga, Alta-Rocca és környéke
Gasztronómiai utazgatások Korzikán Erbalunga, Alta-Rocca és környéke
Ennek a kis halászfalunak a szívében csodálatos tengeri táj tárul elénk, amely sok festőt elcsábított. Vízszinten épült festői házai egy genovai torony által uralt sziklás hegyfokban végződnek.
Roquefortos kagyló tejszínben és házi sült krumpli kíséretében.
Az összes friss tengeri étel: Korzikán rengeteg friss tengeri ételt kínálnak, beleértve a homárt, a rákot, az osztrigát és a polipot is. Minőség a tányéron!
Gasztrótúránk első állomása után megkóstoltuk a híres Pietra sört, egy kis William Peel whiskyvel. Ez a korzikai sör kizárólag a szigeten készül, maláta, karamell és korzikai gesztenye felhasználásával. A Pietra sötét, testes és karakteres ízű sör, amely remekül illik a korzikai ételekhez.
Este folyamán néhány korzikai gasztronómiai specialitást megkóstoltunk:
Lonzu
A Lonzu Korzika egyik zászlóshajója. A sertés sovány részeiből készül. Feldarabolás után megsózzák, 5-7 napra hűtőbe teszik, majd borban megmossák, majd szárítják és borsozzák. Ezt a sertéshúst egy megkötött és füstölt sertésbélbe helyezik. Fogyasztás előtt a legjobb, ha legalább három hónapig a pincében tárolják. Fogyasztható nyersen, de akár főzve is.
Brocciu sajtkülönlegesség
A korzikai gasztronómia egyik főszereplője a brocciu (ejtsd: Brô-tchou ), egy kecske- vagy juhtejsavóból készült sajtkülönlegesség, amelyet az olasz túró vagy ricotta távoli rokonának tekinthetünk. A csordák laktációs időszakában, novembertől júniusig készült, általában hűtve, vagy akár melegen, frissen lecsepegve fogyasztják.
A bor és a sajt mellett valószínűleg a kenyér az az étel, amely leginkább szimbolizálja a francia gasztronómiát. Különösen a híres bagettre gondolunk, amely Franciaország szimbólumává vált. Azt kell mondanunk, hogy történelmileg a kenyér régóta a francia étrend alapja.
A külső héj durva, ropogós és sötétbarna színű, míg az belseje lágy és lyukacsos.Összességében, egy jó francia bagettnek kell rendelkeznie a megfelelő külső és belső szerkezettel, frissnek kell lennie, és gazdag, semleges ízvilággal kell rendelkeznie. Nagyon fincsi!
Gasztrótúránk második állomása
A Pignata Korzika egyik legrégebbi tanya fogadója, amely a természet közepén, Alta-Rocca szívében, Levie és Ste-Lucie de Tallano között található. Ez a dél-korzikai hegyvidéki régió olyan fenséges tájakat kínál, mint az Aiguilles de Bavella és a híres természetes medencék.
Kis falusi hangulat - Gyönyörű hely, ahol otthon érezheted magad
„Korzika a legnagyobb gasztronómiai termelő Franciaországban. Kiváló terméke például pácolt hús, sajt és bor. Olyan ez, mint Franciaország a mikrokozmoszban.”A sziget majdnem felét borítják be a vad gyógynövények és aromás virágok, amelyek ízesítik a helyi konyha ételeinek nagy részét. Az itt termő cserjék közé tartozik a kakukkfű, az oregánó, a mirtusz és a nepeta, az őshonos menta, valamint az immortelle, egy mélyen illatos curry növény.
Nagyon különleges; az állatok szabadon élnek, gesztenyét és makkot esznek, de ez a tengerszint feletti magasságról és az éghajlatról is szól – mindez tovább fokozza a húsuk ízvilágát.”
Szeretjük ezeket a sétákat, ezeken a titkos helyeken, ahol egy kis türelemmel szinte biztos, hogy találunk néhány gomba és sonka különlegességet.
Sonkáik öregednek és finomodnak a pincében
Bárány, sertéshús, krémes brocciu sajt, gazdag cannelloni kíséretében.
Remélem, ezek az érdekességek még jobban felkeltették az érdeklődésedet a korzikai gasztronómia iránt!
Gasztronómiai utazgatások Korzikán Bonifácio, Porto-Vecchio és környéke