Főoldal - Gasztrokultúra - Gasztrótúra - Gasztronómiai utazgatások Korzikán Bonifácio, Porto-Vecchio és környéke
Gasztronómiai utazgatások Korzikán Bonifácio, Porto-Vecchio és környéke
A Franciaországhoz tartozó Korzika ma is rabul ejt mindenkit. S nemcsak páratlan természeti kincseivel, történelmi emlékeivel, hanem a konyhájával is.
Gasztrótúránk első állomása
Bonifácio
A Korzika legdélebbi részén található Bonifacio város és környéke csodálatos panorámát és Korzika legszebb strandjait kínálja. A város fellegvára és a tengerre néző fehér szikla tetején álló házai egyértelműen a sziget két legikonikusabb helye, és Bonifacio mindenképpen kötelező látnivalója.
Gasztrótúránk első állomása
Bonifácio
A Korzika legdélebbi részén található Bonifacio város és környéke csodálatos panorámát és Korzika legszebb strandjait kínálja. A város fellegvára és a tengerre néző fehér szikla tetején álló házai egyértelműen a sziget két legikonikusabb helye, és Bonifacio mindenképpen kötelező látnivalója.
A Bonifácio kikötőjét a mediterrán kikötők top 5 kategóriájába sorolták.
Remek panoráma nyílik a kikötőre!
Mit együnk, igyunk Korzikán?
A korzikai gasztronómiának francia sajátosságai vannak, ugyanakkor fontos olasz hatása is van.
A halételek, a tenger gyümölcsei és más ételek ízét is kiemelik a helyi zöldfűszerek, vagyis a majoránna és a menta. Ami a borokat illeti, kóstolja meg az AOC minősítéssel ellátottakat, mint pl. a Nielluccio, a Vermentino, a Sciaccarello.
Pietra - Egy gesztenyés (gesztenyeliszttel készült) sör egyenesen Korzika szigetéről. Pohárba töltve a különlegességeként szembetűnik félbarna jellege. Illatán és ízén sem tudtam felfedezni a gesztenyét, bár az utolsó kortyokban némi gyümölcsösség elő-előbukkant. Egyébként a félbarna söröket idézte mind megjelenésében, mind pedig illatában és ízében.
Ha tenger gyümölcseit kínáló éttermet keres, ne hagyja ki az olyan népszerű lehetőségeket mint a Restaurant Les Quatre Vents, a La Minute Moule vagy az Aria nova.
Egy kis ízelitő Korzika ízeíből, mert imádjuk a gasztro különlegességeket!
Tonhaltartár, cukorkás groupperpofi, házi füstölt kardhal
Tonhal Tataki salinuval a nap kis ropogós zöldségein
Végül pedig ki nem maradhat a strandolás
Korzika legjobb strandjai közül kiemelkedik a Porto-Vecchio közelében található
Palombaggia, amelyet rendszeresen a világ legszebb strandjai közé sorolnak.
Korzikán járva érdemes megkóstolni a helyi termékeket (kecskesajt, sertés felvágott, olajbogyó, citrusfélék). Kóstoltunk néhány terméket, mint például a figatellu (sertésmájból készült friss kolbász), vagy a fiadone, a hagyományos korzikai desszert.
Figatellu (sertésmájból készült friss kolbász)
A fiadone a korzikai torta. Ez egy brocciu flan, sajttal, tojással, cukorral, citromhéjjal ízesítve.
Szuper friss, desszertnek is kiváló egy forró napon.
Gasztrótúránk második állomása
Porto-Vecchio és környéke
A dél-korzikai Porto-Vecchio városában, a Palombaggia-i úton található Costa Marina étterem-pizzéria lélegzetelállító kilátást nyújt a világ egyik legszebb strandjára, miközben megkóstolhatjuk a legjobb korzikai fatüzelésű pizzákat, halételeket és tenger gyümölcseit.
Étteremben nyugati árszínvonal van, csak úgy repkednek a 20 eurósok az ember pénztárcájából.
Sör és bor is van finom, mindenféle kategóriában.
A tenger gyümölcsei a térség legtisztábbnak tartott lelőhelyeiről kerülnek ki.
Nagyon sokszor jártunk már Korzikán és minden alkalommal egy azonos kérdés merült fel bennünk. Ki ez a fej a sziget zászlaján, mit jelképez? A sziget jelképének atyja egyesek szerint Pascal Paoli volt (1725-1807), aki szardíniai zászló motívumát használta fel a függetlenségi törekvéseinek kifejezésére. A fehér alapon fekete mór fej, így lett a szabadság, a jövőbe vetett hit megtestesítője.
Korzika jelképe, zászlaja a „Testa mora” a pizzánk alapja
Gasztrótúránk harmadik állomása
Corte
A Corte-i utazás a sziget szívébe, a korzikai nyaralásunk egyik csúcspontja volt.
A Korzika szívének is nevezett Corte a sziget belsőbb területein, a parttól távol található. A hegyek szorításában, dombos vidéken épült települést sokáig Korzika fővárosaként tekintették, ma pedig a korzikai hazafias szervezetek központja. Corte óvárosa egy meredek hegyoldalra épült; itt található a látnivalók többsége. Turistaként a Nemzeti Palotát, az Angyali üdvözlet-templomot, a Szent Teofil-templomot, valamint a régi városháza épületét érdemes felkeresni.
Megkóstoltuk a Korzikai levest
A sok zöldségből, szalonnából, sertéshúsból és aromás fűszernövényekből álló parasztleves megfelel azoknak, akik vitaminokkal szeretnének feltöltődni.
A sok zöldségből, szalonnából, sertéshúsból és aromás fűszernövényekből álló parasztleves megfelel azoknak, akik vitaminokkal szeretnének feltöltődni.
Korzikai sajtok vásárlása
Korzika, az egyedi ízű sajtok szigete. Miért olyan jók a korzikai sajtok? Ez nagyrészt Korzika enyhe és párás éghajlatának köszönhető : egész évben növények és virágok nőnek, és az állatok nagyon élvezik ezeket az ételeket.
Korzika, az egyedi ízű sajtok szigete. Miért olyan jók a korzikai sajtok? Ez nagyrészt Korzika enyhe és párás éghajlatának köszönhető : egész évben növények és virágok nőnek, és az állatok nagyon élvezik ezeket az ételeket.
Sok élménnyel tértünk haza és mindenkinek ajánljuk ezt a csodálatos Korzikát!
Kapcsolódó bejegyzések:
Gasztronómiai utazgatások Korzikán Erbalunga, Alta-Rocca és környéke