Főoldal - Gasztrokultúra - Receptek - Csirkés-gombás rizottó
Csirkés-gombás rizottó
Ezzel a recepttel megtanulhatod, hogyan sajátíthatod el a rizottó elkészítését a saját konyhádban! Készítsen éttermi minőségű rizottót otthon.
Hozzávalók
- 30 dkg gomba
- 30 dkg csirkemellfilé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 25 dkg rizottó rizs
- 1 dl fehérbor
- 1 l csirke alaplé
- 10 dkg vaj
- 1.5 ek olivaolaj
- 10 dkg parmazán sajt
Elkészítés
- Megpucoljuk a gombát, és csíkokra vágjuk. Fontos, hogy ne mossuk meg, mert akkor magába szívja a vizet, és úgy főni fog a saját levében, nem pirulni.
- Megmossuk, megszárítjuk a csirkemellet, kockákra vágjuk. A kockákat sózzuk, borsozzuk.
- 5 dkg vajat megolvasztunk egy nagyobb serpenyőben. Adunk hozzá egy kevés olívaolajat is. Ha elolvadt a vaj, rádobjuk a gombát és csirkét, és pirulásig sütjük.
- Ha megpirult, kivesszük az olajból egy tálkába, és félretesszük.
- A felaprított vöröshagymát és a fokhagymát megpirítjuk ugyanabban a serpenyőben, a csirke olajában. Ha nem elég a megmaradt olaj, adunk hozzá még egy kis darab vajat.
- A rizst hozzáadjuk az üvegesre pirított hagymához, és azt is megpirítjuk közepes lángon (1-2 perc).
- Hozzáadjuk az 1 dl bort, és addig kavargatjuk, amíg a rizs fel nem szívta a bort. Utána merőkanalanként adunk a felmelegített csirke alapléből a rizshez, folyamatos kevergetés mellett megvárva, míg a rizs magába szívja az alaplevet, és csak utána pótolva. Ha már a rizs majdnem megpuhult, hozzáadjuk a csirkét és a gombát. Sózzuk, borsozzuk a rizottót.
- Mikor a rizs teljesen megpuhult, hozzáadunk 5 dkg vajat, hogy jó krémes legyen, és a lereszelt parmezán sajt felét is. Megvárjuk, míg a sajt és a vaj elolvad, és tálalható is.
- A maradék parmezán sajtot a tetejére szórjuk fogyasztás előtt.
Recept Tippek
- Ne hagyja ki az alapleves felmelegítését , jobban segít beszívódni ezáltal a rizsbe.
- Ne keverje túl a csirke- és gombás rizottót a főzés során. Nem igényel állandó keverést, jó ökölszabály, hogy percenként keverjük meg. Hagyja főni, és tegye a dolgát.
Legfeljebb három napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben légmentesen záródó edényben.
Le lehet fagyasztani a rizottót?
A rizottó nem fagy meg jól, mert felengedve pépes lesz.
Receptajánló: Némethné Máté Ilona