Útibeszámoló – Irány Skócia V.rész

Edinburgh
 
Holyroodhouse-palota
 
A brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciája. Az épület Edinburgh-ban, a Royal Mile (Királyi mérföld) nevű utca alsó végén áll (felső végén az edinburgh-i vár található). Az épület állami rendezvények és hivatalos események helyszíne. A palotát I. Dávid skót király kolostorként alapította 1128-ban.
 
 
II. Erzsébet brit királynő minden nyár elején egy hetet töltött el itt és több rendezvényen és megbeszélésen vett részt. A palota egész évben nyitva áll a látogatók előtt, eltekintve attól az időszaktól, amikor a királyi család tagjai tartózkodnak benne.


 
Amikor a kastélyon teljes árbócon az angol lobogó látható akkor a királynő a kastélyban tartózkodik és a kastély nem lehet látogatni.
 
 
.
. és természetesen a kísértetek!

A palota étkezőjében gyilkolták meg 1566-ban Stuart Mária titkárát, David Rizziót, akiről azt feltételezték, hogy az uralkodó szeretője. A gyilkosságot a királynőnek is végig kellett néznie, aki ekkor hét hónapos terhes volt. A személyzet szerint függetlenül attól, hogy hányszor kezdik el újra és újra felsikálni a padlót, a gyilkosságból származó vérfoltok, mindig megjelennek. Ám nem Rizzio jár vissza kísérteni a palota falain belül, hanem Lord Darnley, Mária férje, aki a titkár megölését kitervelte. Neki sem jutott jobb vég, őt felesége tetette el az útból, a szobájában végezték ki. De látni vélték már itt a boszorkánysággal megvádolt, Agnes Simpson szellemét is. Őt 1592-ben halálra kínozták a palota falain belül. Meztelen alakja most is gyakran feltűnik a folyosókon sétálva.

 
A romos Ágoston-rendi apátságot az alapokban elhelyezett feljegyzések szerint 1126-ban építették, I. Dávid király rendeletére. Tulajdonképpen ez a névadója a kastélynak, ami egykor a katedrálishoz tartozó kolostor volt.
 
 
A vulkáni eredetű sziklacsúcson magasodó edinburgh-i vár egy ősi erődítmény. A Skót Királyság egyik legfontosabb erőssége, számtalan történelmi konfliktus részese volt a 14.
századi skót függetlenségi háborúktól az 1745-ös jakobita felkelésig terjedő időszakban. Egynéhány alkalommal ostromolták, hol sikeresen, hol eredménytelenül. A 17. század végétől katonai támaszponttá vált és egy nagy laktanya is helyet kapott benne. Műemléki jelentőségét a 19. században ismerték fel, azóta több jelentős újjáépítési szakaszon ment át.
 
 
Bár a vár formálisan a Védelmi Minisztérium tulajdona, jelenleg a Historic Scotland kezelésében van és Skócia leglátogatottabb fizetős turista látványossága. Bár a laktanyát 1920-ban kiürítették, a várban továbbra is fennmaradt a katonai jelenlét, mind a ceremóniák, mind az adminisztráció szintjén. Itt rendezik meg évenkénti gyakorisággal az úgynevezett Royal Edinburgh Military Tattoo-t, az Edinburgh, sőt egész Skócia egyik szimbólumává vált katonazenekari fesztivált.
 
 

 
Mint az előbbi fotónál is írtam a vár a HM tulajdonában van és magát a Military Tatoo-t szervezéséből is kiveszi a részét a Royal Air Force. Ennek jelképeként a bejárat felett egy Tornado vadászgép néz velünk szembe.
 
A katonazenekari találkozót az Esplanade-n tartják, ahol a lelátók már nem férnek el ezért kilógnak a várfalakon túlra. Az esplanade itt nem korzót inkább "alakuló teret" jelent.
 
 
Szent Margit-kápolna

A tömegtől szinte lehetetlen volt a fotózás!

Edinburgh és a vár legöregebb épülete a kis Szent Margit-kápolna. (hátul, középen). Az 1124–115 között uralkodó I. Dávid király korából származik, aki a királyi család magánkápolnájaként építette és anyjának, az 1093-ban e várban meghalt, magyarországi születésű Skóciai Szent Margitnak ajánlotta. A kápolna túlélte az 1314-es ostromot, mikor a vár védműveit mind lerombolták, kibírta azt is, hogy a 16. századtól – mikor a jelenlegi tetőt építették – lőport tároltak benne. „Újrafelfedezése” 1845-ben történt meg, ekkor a nagyobb helyőrségi kápolna részét képezte. 1851‑52-ben felújították. Jelenleg egyházi szertartásokat, keresztelőket, esküvőket tartanak benne.
 
 
Mons Meg

A Mons Meg néven ismert 15. századi ostromágyút a Szent Margit-kápolna mellett láthatjuk. A fegyvert Flandriában készítették 1449-ben, III. Fülöp burgundi herceg megrendelésére. A hattonnás ágyú (a mellette látható néhány darab hozzá készült 150 kg-os kő ágyúgolyóval) észak felé, az Edinburgh-i Királyi Botanikus Kertek irányába néz, amely körülbelül két kilométer távolságra van. A Mons Megből díszlövéseket adtak le 1558-ban, Stuart Mária és II. Ferenc francia király házasságkötése alkalmából. A tüzérek jutalmat kaptak, hogy megtalálják és visszahozzák a Forth-öböl közeléből, nagyjából 3 km távolságból a kilőtt köveket. Az ágyú 1681-ben tönkrement, mivel a II. Jakab angol király 1681. évi megérkezésére időzített díszlövés alkalmával a csöve megrepedt.
 

One O'Clock Gun

A One O'Clock Gun (egyórai ágyú) az időjelző szerepét tölti be. A vasárnapok, valamint nagypéntek és karácsony kivételével minden nap pontban 13 órakor sütik el. Az ágyút 1861-ben állították fel, és a Firth of Forth öbölben lévő hajók személyzetét tájékoztatta a pontos időről, ami a navigáció szempontjából volt lényeges.

Az eredeti ágyú egy 18 fontos, elöltöltős fegyver volt, ennek töltéséhez négy emberre volt szükség és a Félhold-bástyán szólaltatták meg. Ezt váltotta fel 1913-ban egy 32 fontos hátultöltős fegyver, majd 1952-ben egy 25 fontos tarack. A jelenleg használt 105 mm-es tarack 2001. november 30. óta áll szolgálatban.

A 105. királyi tüzérezred katonái manapság a Mill's Mount-bástyáról lőnek, a vár északi oldaláról. Bár az ágyúlövés már nem szolgálja az eredeti célt, a szertartás népszerű turista-látványossággá vált.
 
 
Királyi palota a Korona téren

Korábban királyi lakosztályok voltak benne, később ez lett a Stuart-házból származó királyok rezidenciája. A 15. század közepén épült, ekkor összeköttetése volt a Dávid-toronnyal, a jelenlegi méretére csak a későbbi korokban bővítették. A földszintjén a Laich (alsó) Hall található, az emeletén pedig van egy kis szoba, amit szülőszobának, vagy Mária-szobának hívnak, mivel Stuart Mária 1566- ban itt hozta világra fiát, a későbbi VI. Jakab skót (I. Jakab néven angol) királyt. Az első szinten található a Crown Room, amelyet a skót koronázási jelvények, a korona, a jogar és a királyi kard részére építettek 1615-ben. A Stone of Scone, a koronázókő, amelyen hagyományosan a skót uralkodókat koronázták, szintén itt kapott helyet, mikor 1996-ban visszakerült Skóciába.
 

 
Igen a kísértetek itt is megjelennek!
Egy fej nélküli férfi kísértete, egy skót dudás szelleme, egy máglyahalált halt nő lelke és egy fantomkutya gondoskodik a hidegrázásról.
A kísértethistóriák miatt Richard Wiseman angol orvos egy paranormális jelenségeket kutató kísérletbe kezdett a vár falai között. 240 önkéntest választott ki azok közül, akik nem hallottak még a legendákról, hogy töltsenek el 10 napot a kastélyban és környékén. A résztvevők közül sokan – egymástól függetlenül – égett szagról, égő érzésről, hirtelen hőmérséklet-csökkenésről, suhanó árnyakról számoltak be. Többen hallani vélik a skót duda dallamát és a csaholást egyaránt.
 
 
Skócia fővárosa, Edinburg a világ paranormális jelenségek által egyik leginkább érintett pontjaként került be a köztudatba, amellett persze, hogy a skót történelem kiemelkedő jelentőségű eseményei is hozzá köthetők. Több száz éve keringenek legendák arról, hogy a híres edinburghi várban, illetve a város alatt található alagutakban kísértetek járnak, egyes vélemények szerint azonban van reális magyarázat a furcsa jelenésekre. Ez pedig nem más, mint a város elveszettnek hitt tava, a rejtélyes Nor Loch.
 
 
Skócia és a vár kapcsán rögtön felvetődik skóciai Szent Margit (1047-1093) neve. Ő volt III. Malcolm király második felesége, aki rátermettsége és erős személyisége folytán, nagy befolyást gyakorolt a királyságra.

De miért érdekes Szent Margit számunkra?

Azért, mert skóciai Szent Margit édesanyja nem volt más, mint Szent István király, történelemkönyvekből kifelejtett lánya, ÁGOTA.
Margit apja Száműzött Eduárd Magyarországon élt és itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Ágotával. Így István király unokája, skóciai Szent Margit Magyarországon, pontosabban Reskán/Nádasdon, a mai Mecseknádasdon született, Budán és Visegrádon nevelkedett. Halála után nem sokkal szentté is avatták, amiben nagy szerepe volt annak, hogy ő honosította meg a római katolikus liturgiát Skóciában. Férjét III. Malcolm-ot csak néhány nappal élte túl. Úgy tartják, hogy Szent Margit belehalt a bánatba, mikor megtudta, hogy férje egy csatában az életét vesztette.

 
A Korona tér (Crown Square) a vár legmagasabb pontja. A 15. században hozták létre, III. Jakab uralkodása alatt. Ez lett a vár főtere. Az alapját az 1430-as években az egyenetlen sziklákra kőből épített nagy, boltozatos pincék adták. A pincékben az államfoglyokat tartották egészen a 19. századig, bár néhány fontosabb rabot a vár más részeiben helyeztek el. A Korona tér megnevezést csak a koronaékszerek 1818-ban történt felfedezése után kezdték használni, addig a terület neve Palace Yard (Palota udvar) volt. A teret keletről a királyi palota, délről a nagyterem, nyugatról a Queen Anne- épület, északról pedig a Nemzeti Katonai Emlékhely határolja.