Útibeszámoló – Irány Skócia VI.rész

Edinburghban történt az alábbi eset, méghozzá a Fringe idején. Ami nem más, mint egy csokorra való különböző fesztivál összefoglaló neve, melyek augusztustól kora szeptemberig tartanak (átfedésekkel) Skócia fővárosában, Edinburgh-ban. Ekkor rendezik a világhírű Edinburgh-i Katonazenekar Fesztivált is (Edinburgh Military Tattoo).
 

Ahogy látjátok alig voltak az utcán! 
 
Barátainkkal ebben a forgatagban szerettünk volna meginni egy kávét. Na, de minden foglalt! Itt bárhova is leülni lehetetlen. Szinte mindegyik műintézmény előtt kint állt a pincér vagy az invitáló poszt. Meg is szólítottam az egyiket, hogy lenne e 4 főre csak egy kávé erejéig helye. Nagyon kedves volt, beinvitált minket és mondta, hogy majd csinálunk helyet. Nagy szerencsénkre az egyik asztalnál épp befejezték és mi máris le tudtunk ülni. Akkor vettük csak észre, hogy végül is egy pizzériába tévedtünk.

Mondom a csapatnak, ha már leültünk együnk meg egy pizzát is legfeljebb morcos lesz a pincér hogy csak egy kávéról volt szó! Mivel közel volt a vacsoraidő (félpanziósok voltunk a szállodánkban) azzal az ötlettel álltam elő, hogy egy pizzát négyen együk meg világnak csúfjára. Jött is felvenni a rendelést a mi emberünk. Mondom neki, hogy melyik pizzát választjuk, de vágja el négy felé! Külön terítékkel? – kérdezi. Hát persze – válaszoltam. Tekerjük is fel? – kérdezi. Mi van? Tekerjük fel őket? Hogyan akarod? Az istennek sem akartam megérteni, hogy mire gondol a lelkem. Elbizonytalanodtam angoltudásomat illetően. A harmadik visszakérdezés után beletörődtem és ráhagytam: hát persze tekerjétek fel!
Na, végre a rendelés leadása után most már volt időnk egy kicsit körbe nézni. Nini, hisz ez tulajdonképpen egy látvány sütöde. A pult mögött ott sürgölődött a pizza-szakács is, akinek a pincérünk átadta a rendelést.

Na és ekkor dörgés, villámlás és delejes tekintet. A mi pékünknek szikrát szórt szeme. Éreztem, hogy a levegő felforrósodik körülöttem és kiálló testrészeim szikrázva letestelnek az asztalra. Hallani nem hallottam, de láttam a kérdéseit!!! Egy pizzát négy felé? Külön terítékeken? És még tekerjem is fel? Hát a ….m nem kéne? 

És elfogyasztottuk életünk első feltekert pizzáját. Képzeljétek még el sem égette! Hm végül is finom volt! 

Mielőtt tovább indulnánk, és elhagynánk, Edinburghot sétáljunk egy kicsit a Royal Mile-on. 
 

 
Errefelé több mint 800 féle whiskyt főznek. Íme, egy kis ízelítő.


 
Igen, ha Skócia, akkor a KILT. A kilt szó jelentése „övezd és tekerd fel". Ez nem más, mint egy válltól bokáig leérő csatos övvel felerősített „pléd”, egy szabatlan, több méter hosszú gyapjúszövet. Szabadon lehetett benne mozogni, meleg volt, a felsőtestet is befedte, és igen hamar megszáradt. Éjjelre takaróként is funkcionált, elég volt csak az övet levenni és szétteríteni. Az elmúlt századokban a mindennapos viselet része volt a szoknya, ám manapság már csak ünnepélyes alkalmakkor öltik magukra. A szoknya alatt semmit sem viselnek. 

Az 1960-as években az edinburgh-i közlekedési vállalat megtiltotta a skót szoknyát viselő úriembereknek, hogy az emeletes buszok felső részén utazzanak, nehogy a látvány elrettentse az alsó traktusban utazókat. 


Tovább indulás előtt vessünk pár búcsúpillantást a városra:
 

6. nap

„A Skót Felföld: Blair-kastély, Loch Ness-i tó, Urquart-vár, Glen Coe völgy,
Reggeli után egész napos kirándulás a skót Felföld legszebb és legromantikusabb tájain. Utunk először a Blair-kastélyhoz vezet, melyet a legszebben berendezett skót kastélynak tartanak. Majd továbbutazás a híres Loch Ness-i tóhoz. A tóparton álló Urquart-vár megtekintése, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik az egész környékre és természetesen a misztikus szörny tavára. Visszaútban a vadregényes Glen Coe völgyön keresztül utazva megelevenedik előttünk a MacDonald család tragikus története.”
 
Blair kastély
 
A hatalmas legelővel és erdőkkel körülvett, hófehér falú kastély még 1269-ben épült, azóta pedig jó néhány tulajdonossal büszkélkedhetett. A hatalmas kastélyban akár egész napra akad látnivaló, a legnépszerűbbek a fegyvergyűjteménnyel díszített csarnok, a méregdrága étkészlettel felszerelt teaszoba, vagy a kazettás mennyezetű bálterem, ahol még nemzetközi dudaversenyt is rendeztek.
 Az egyik tulajdonosnak Sir John Stewart-nak, a pajzsán a „Szerezz vagyont és töltsd meg a börtönöket” felirat volt. A legenda szerint ő volt az, aki whiskyt, mézet és a zabpelyhet kevert a lázadó vezér Macdonald ívó kútjába, akinek annyira ízlett a kútvíz, hogy hamarosan leittasodott, és könnyedén elfogták. A híressé vált és ma is kapható keverék ital neve Atholl Brose. Az elegáns termeken végig haladva megcsodálhatjuk a gazdag fegyvergyűjteményt, a vadásztrófeákat és a Murray család évszázadok alatt összegyűjtött kincseit.
 

Állítólag a Blair kastélyban is kísért Skócia egyik legismertebb szelleme, a Szürkeruhás Hölgy. A hölgy eredetileg Edinburgh közelében található Shieldhill Kastély kísértete, de több más kastélyban is látni vélték. A története a következő: a kastély egykori tulajdonosának családtagjaként titkos viszonya volt az egyik inassal. A rangbeli különbségek miatt, a lány öngyilkos lett az egyik szobában, és mind a mai napig „bosszantja”, ha meg kell osztania szobáját az itt megszállókkal. Nem véletlen tehát, hogy az ő szobáját kínálják a legborsosabb áron.
 


Urquhart vára
 
Urquhart vára Skóciában, a Loch Ness mellett, Közel fekszik Drumnadrochit faluhoz. Bár manapság teljesen romos állapotban van, a középkori Skócia egyik legnagyobb erőssége volt. Maradványaiban is lenyűgöző. A Nessie, a „Loch Ness-i szörny” utáni kutatások is többnyire a vár környékén zajlanak.
 

 
Az ötszintes lakótorony délnyugati oldalát egy vihar ledöntötte a 18. században, de a megmaradt részek elérhetők egy csigalépcső segítségével, amelyet a torony sarkába építettek. Bár egyetlen felső szint sem maradt épen, a támasztó gerendák helyei láthatók a kőfalban, illusztrálva a kor építészeti módszerét. A Nessie kutatók innen vizslatják a tavat!Loch Ness 
 


A Glencoe-völgy (A Sírás Völgye; Glen Cloe) egy vulkanikus eredetű völgy a skót felföldön.

 
A Glencoe-völgyet más néven a „Sírás Völgyének” is nevezik, ami az 1692-es történelmi eseményre, a glencoe-i mészárlásra utal. A völgy eredeti neve azonban a Coe folyó nevéből ered, ami kettészeli a völgyet.