Útibeszámoló – Irány Skócia III.rész

A Towerrel hagytuk abba a beszámolót, hát most folytassuk is ezzel.
 
 
Palotaőrök

A világ leghíresebb palotaőrei. A vörös zakót, fekete nadrágot és furcsa, hosszúkás prémsapkát viselő őrök mondhatni a brit főváros turista látványosságának számítanak, de vajon miért pont így öltöznek?
A különös alakú, pontosan negyvenhat centiméter magas sapkák egy kétszáz éves hagyományt visznek tovább: a napóleoni háborúk idején jött divatba ez a viselet, és a célja az volt, hogy a katonák magasabbnak, ezáltal fenyegetőbbnek tűnjenek fel az ellenség (azaz akkor a franciák) szemében.

A vörös zakóról – melyet csak nyáron viselnek a palotaőrök, télen szürke kabátban vannak – a közhiedelem azt tartja, a vérfoltok elfedése miatt lett ilyen színű. A valóság ezzel szemben sokkal prózaibb: a 18–19. században a vörös színű posztó volt a legolcsóbb, ezért választotta ezt a színt az egyenruhák számára a brit hadsereg. 

Fárasztó, de élményekben gazdag nap volt!
 
4. nap

„Reggeli után kirándulás Windsorba, mely a világ legrégebbi és legnagyobb ma is lakott kastélya. A királyi lakosztályok és a Szt. György kápolna megtekintése, majd rövid szabad
program. Továbbutazás, szállás York környékén (1 éj).”
 
 
A Windsori kastély a világ legnagyobb jelenleg is lakott kastélya, egyike a brit királyi család legfontosabb rezidenciáinak. A kastély 1000 éves története összeforrt a monarchia történetével, hiszen nem volt olyan király vagy királynő, aki ne bővítette, építette volna át, vagy újította volna fel az épületet. 
 
 
 

A Windsor-ház az Egyesült Királyság és a nemzetközösségi monarchiák uralkodócsaládja, a brit királyi család neve. 1917. július 17-én királyi rendelettel alapította meg V. György brit király, amikor saját és családja német nemesi címeiről lemondott és elhagyta a Szász–Coburg–Gothai-ház megnevezést. Erre azért került sor, mert az első világháború alatt igen heves németellenes érzések uralkodtak Nagy-
Britanniában és V. György jobbnak látta, hogy megszakítja a kapcsolatot a német rokonsággal. Jelenlegi feje III. Károly. 

 
Természetesen Windsorban is vannak szellemek, mint minden rendes brit kastélyban, sőt a windsori kastély harmadik helyen áll a legelátkozottabb angol épületek listáján,
csak a British Múzeumban és a Towerben bolyong több kísértet. II. Erzsébet még gyermekként találkozott I. Erzsébet szellemével. Vele volt húga, Margit is, és mindketten határozottan állították, hogy a XVI. századi uralkodónőt látták. A könyvtárban vették észre a szellemet, és azonnal értesítették az őrséget.
 

Leírásukat mások is megerősítették. Mint mondták: Erzsébet kopogó lépteit már jóval az előtt hallani lehetett, hogy ő maga megjelent volna a könyvtárban. A kastélyban kísért VIII. Henrik is. Többen is beszámoltak már arról, hogy látták a fekélyes lába miatt összetéveszthetetlen járású király szellemét. A kétszáz évvel ezelőtt elhunyt III. György is visszajár a kastélyba: őt a könyvtár alatti szobában
szokták látni, abban, amelybe időskori elmebetegsége idején gyakran bezárták.

A windsori parkban sötét lován újra felbukkant Herne, vagyis III. Richard vadászának kísértete is. Ez nem jó jel ugyanis hagyomány szerint ő akkor mutatkozik, amikor a monarchia végveszélybe kerül. Róla egyébként még Shakespeare is említést tett a Windsori víg nők című darabjában. 
 
 
Órák:

379 pontosan! Annak érdekében, hogy mind zökkenőmentesen működjön és ragyogjon, a kastélyban óraműző dolgozik. Gondolom, túlórázik a nyári időszámításra való átállás idején!

Kandallók:

A kastély 1000 helyiségében 300 kandalló is található, amelyeket a kastély szárnymestere, Gary Jones tart fenn. A munka generációkon át ugyanazon a családban maradt, amikor Gary 1984-ben örökölte apjától, Roberttől. 
 
 
A látogatás kimagasló eseménye az őrségváltás volt! 
 

A Szent György Kápolna
 
Késő középkori, gótikus stílusban épült. Közvetlenül az uralkodó joghatósága alá tartozó templom, valamint a térdszalagrend kápolnája. Számos királyi istentisztelet, esküvő és különösen a 19. és 20. században temetkezés helyszíne volt. Bár a 15. századból számos uralkodót és házastársát temették el itt, csak a 19. században lett a Szent György-kápolna a brit királyi család választott temetkezési helyszíne volt. Bár a 15. századból számos uralkodót és házastársát temették el itt, csak a 19. században lett a Szent György-kápolna a brit királyi család választott temetkezési helye. 
 
 
A turisták elől elzárt felső udvar, tulajdonképpen az uralkodó rezidenciája. Amúgy egy élő kastélyról beszélünk. Több mint ötszázan élnek dolgoznak a kastély falai között.

 
.. és végül a kastély falai kívülről. Fárasztó nap volt ez is!