Hogyan válasszunk megfelelő futócipőt.


Szakmai Elit Sport Márkanagykövetünk, Horváth Krisztián hosszútávfutó (Balatonfüredi Atlétikai Club) elmondja nekünk tippjeit és tanácsait, hogyan válasszunk megfelelő futócipőt.

Ha már gondolkodunk rajta,  hogy fussunk akkor fő szempont a jó futócipő választása. Nem ajánlom a szekrényben heverő sportcipőt, ami ki tudja min ment már keresztül.
Az sem jó, hogy a szomszéd Gizikének vagy a boltos Ferinek mi jött be! Ezt mindenkinek egyéni, saját lábállásra kell vásárolni. Van több szakbolt, aki ezzel foglalkozik és ott bemérik az egyéni lábállást, segítenek kényelmes cipőt ajánlani pénztárcánk, igényeink szerint. Ha nem megfelelő cipőben kezdünk futni, hamar elmegy a kedvünk tőle. Ezt ne akarjuk , hiszen a szabadban a legjobb lenni.
 
 
A lábtípus mellett a testsúly, a futásban szerzett eddigi rutin és az edzés célja is befolyásolja, hogy milyen típusú cipőt érdemes vásárolnunk.
 
3 féle lábállás alapján tudnak cipőt ajánlani.

-Pronáló ( befelé dől a láb )
-Neutrális ( normál lábállás )
-Szupináló ( kifelé dől a láb )
 
A megfelelő futócipő kiválasztása nagyon fontos ahhoz, hogy kényelmesen és biztonságosan tudjunk futni. A legfontosabb szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a megfelelő futócipő kiválasztásakor:

Méret: A cipőnek megfelelő méretűnek kell lennie, hogy megfelelően támogassa a lábat, de ne szorítsa össze, vagy ne legyen túl laza. Mindig egy picit nagyobbat vegyünk az utcai cipőhöz képest .Mindig próbáljuk fel a cipőt és mozogjunk bene egy  kicsit, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy kényelmesen illeszkedik.

Típus: Válasszuk ki a megfelelő típusú futócipőt a futási stílusunkhoz és a talajhoz, amin futunk. A leggyakoribb típusok: Aszfalt- és terepfutócipők.

Talp merevsége: A futócipő talpának szilárdsága a terhelés átviteléhez fontos, ugyanakkor a láb fájdalmai csökkentésére is szolgálhat. A legtöbb futócipő már található különböző talpmerevséggel, amelyek az egyszerű lágy, a közepesen merev és a szilárdabb talpakat foglalják magukba.
 
 
Dobbantó felület: A futócipőnek megfelelő ütéscsillapítással kell rendelkeznie, hogy védje a lábakat a sokkoló hatásoktól a futás során. A legtöbb cipőnek azonban van egy olyan zónája, amely a sarok és az előláb között van, ez az, ahol a legtöbb terhelés megy keresztül. A megfelelő ütéscsillapítás növeli az irányítást, amelyet a lábad az adott talajfelszínen kifejt.

Anyagok: A futócipő kiválasztásánál figyelni kell a minőségi anyagokra, amelyek tartósabbak, strapabíróbbak és könnyebbek. Azokat a cipőket, amelyek minőségi anyagokból készülnek, általában hosszabb ideig lehet használni.

Érdemes edzések, futások után feljegyezni mennyi kilómétert tettünk a cipőbe. Ennek nagy szerepe lesz, mikor érett meg a cserére . Lehet, hogy még szép, nincs kiszakadva, de egy idő után a talp csillapítása veszít a rugalmaságából. A talaj által kapott  ütéseket nem nyeli el és ez vázrendszerünk kárára fog menni.
 

Én személy szerint 1000 – 1200 km után cserélem a cipőt. Ízületünk, testünk csak egy van, de cipő mindig!

Nem időben cserélt cipő sérülésekhez vezet, ami végett  rövid időre vagy végleg el kell köszönni szeretett sportunktól.