Útibeszámoló – Irány Skócia XI. befejező rész

9. nap 

Ugye emlékeztek még, hogy Brugge kikötőjének lezárása miatt egy csavarral Rotterdamba hajóztunk. Így nem Brugge hanem Antwerpeni városnézéssel folytatjuk. 

Ha hangulatos utcácskákban, kávézókban, belga csokoládét majszolva szeretnénk átélni a flamand hangulatot akkor irány Antwerpen! De ide kell jönni akkor is, ha szeretnénk találkozni a festőzsenivel Rubenssel. 
 Antwerpen Belgium egyik legfontosabb városa, Rotterdam után Európa második legnagyobb kikötője.

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy Antigoon nevű gonosz óriás, aki a Schelde folyó mellett a mai Antwerpen helyén tengette életét. Mindennapi betevőjét pedig a folyón elhaladó kereskedők megsarcolásával teremtette elő. Egészen jól ment az üzlet, míg csak nem egy római katona - Sylvia Brabo - megelégelte a gazdasági visszaélést. Az óriás kezeit levágta és a folyóba dobta, megakadályozván ezzel a további jogtalan haszonszerzést. Innen származik a fél milliós flamand város neve: Hand werpen – vagyis kézdobás. Ezt a jelenetet örökíti meg a Barbo szökőkút. (Háttérben a városháza)

Az óváros régi kikötője egyrészt olyan, mint egy hajó-skanzen, másrészt itt találjuk a város középkori erődjét, a Het Steent (A kő) erődöt. Ezt eredetileg a viking portyák után építették, majd változatos karrierje során többször átkeresztelték, átépítették, le is rombolták, egy időben még börtönként is működött. A most álló épület hajómúzeumnak ad otthont.
 

A Het Steen előtt áll a flamand várost terrorizáló óriás szobra. A legenda a 16. században kezdődött Wilrijkben. Egy gazda hatalmas kerti petrezselymet és vörös káposztát talált az ágyában. Amikor megérintette a zöldségeket, aranyos babává váltak. Mivel nem volt képes gondoskodni a gyermek gondozásáról, Antwerpenben élő családhoz adta örökbe. Sok évvel később a fiú felcseperedett és arról lett híres, hogy segített a rászorulóknak. Egy nap megmentette egy idős nőt, akit részeg fiatalok dobtak a Scheldt folyóba. Az idős asszony megköszönte a fiúnak a segítséget és felruházta az alak - és magasságváltoztatás képességével Így ő egyetlen óriási ugrással tudott egyik városból a másikba menni, ezért Lange Wapper becenevet kapta. A tenger vagy folyó közelében szeretett élni. Lange Wapper rendszeresen zaklatta a nőket, különösen a gyermekeseket, hogy megszerezze az anyatejüket. Gyerekekkel kötekedett, miközben ördögi nevetést hallatott.

Miasszonyunk Katedrális

A templom Belgium legnagyobb gótikus temploma! A Miasszonyunk Székesegyházat 1352-ben kezdték építeni és majdnem 170 év kellett a befejezéséhez. A templom építése 1521-ben fejeződött be. Eredetileg két azonos magasságú tornyot terveztek építeni, de a déli torony magassága végül alulmaradt a "küzdelemben". 

A templom leginkább arról híres, hogy mint egy múzeumban festményeket csodálhat meg a közönség. Összesen 16 festményt mutatnak be, amelyből nyolcat, a templomot eredetileg is díszítő oltárképek adnak, és amely nyolc alkotás a francia forradalomig a templomot díszítette.

A Katedrális Rubens négy munkájával büszkélkedhet.

Rubens - A kereszt felállítása

Rubens - Mária mennybemenetele

Rubens - Levétel a keresztről

A negyedik festmény ottjártamkor egy kiállításon volt távol.
 

A Flandriai kutya Marie Louise de la Ramée angol írónő 1872-ben megjelent regénye, egy Nello nevű flamand fiúról és kutyájáról, Patraschéről szól, és Antwerpenben játszódik. A regény gyerekklasszikusnak számít. A kis Nello és Patrasche szobra a katedrális előtt található, amelyet egy macskaköves takaró borít.

„Továbbutazás a tranzitszállásra, Németországba (1 éj).”

Visszafelé ugyanabban a szállodában töltöttük az éjszakát, mint a kiutazáskor.

10. nap

„Reggeli után hazautazás Ausztrián keresztül rövid pihenőkkel. Megérkezés a késő esti órákban.
” Hát szerencsésen hazaérkeztünk. Csodálatos utunk volt (igaza volt Dezsőnek ezt kár lett volna kihagyni.)

Kis pihenő után hamarosan újra útra kelünk. Irány Törökország!

Törökország egy lenyűgöző ország, gazdag történelemmel, kultúrával és csodálatos tájakkal. A sorozat újabb részeiben felfedezhetjük ezt a gyönyörű országot és megismerhetjük annak különleges helyszíneit és hagyományait.

Tartsatok velünk oda is!