Törökországi élmények II. rész - Alanya

Antalyában hagytam abba az előző rész végén. Maradjunk is itt a Török Riviérán és látogassunk el Alanyaba. 
 

Mediterrán éghajlata miatt egyik kedvelt célpontja a térségnek. Nem mellékesen jegyzem meg hogy a fotó december 14.-én készült!  A Törökországba látogató turisták 9%-a érkezik ide. A külföldiek által vásárolt ingatlanok 30%-a is Alanyában található.
 

Árubőségen látszik az igazi mediterrán hatás. Decemberben olyan a kínálat, mint nálunk augusztus, szeptember idején.
 

Az első turistákat a Damlataş-barlang gyógyító hatásúnak tartott, 22 °C-os hőmérsékletű és 95%-os páratartalmú mikroklímája vonzotta Alanyába. Az állítólagos gyógyerővel bíró barlangot 1948-ban fedezték fel.
 

 
1226-ban, a szeldzsuk-korban épült az Alanyai-félsziget meghatározó építménye, az Alanyai vár. A jelenlegi vár korábbi erődítményekre épült, egyszerre volt a közigazgatás központja és támadások idején biztonságot nyújtó erőd. A régi városfal a félsziget keleti részén ma is megtalálható, mögöttük számos, szépen megőrzött oszmánkori udvarházzal, többségük a 19. századból való.


A város egy sziklás félsziget két oldalán terül el, a kikötő, (fotón) a városközpont és a Keykubat-part a keleti oldalon található, míg a Damlataş-part és a Cleopatra-part a nyugati oldalon. A Cleopatra-part a nevét valószínűleg a Ptolemaiosz-dinasztia utolsó uralkodónőjéről, VII. Kleopátráról kapta, akinek Marcus Antonius ajándékozta ezt a területet nászajándékként.
 

A Kızıl Kule (Vörös torony) Alanya ismert építménye. A 33 méter magas, téglából épült torony a vár alatti kikötőben áll, ma az etnográfiai múzeumnak ad helyet. A tornyot az aleppói Ebu Ali tervezte Alaaddín Kejkubad szultán kérésére.
 
 
Vörös torony a tenger felől.
 

A vár alatt található a Tersane fegyverraktár, a középkori katonai építészet egyik kiváló példája. A hozzá tartozó szárazdokkot 1221-ben építették, az 57×40 méteres dokknak öt része van, csúcsos boltívekkel.
 
 
A part nagyon mediterrán! 
 


A várost kettéosztó sziklás félsziget.Minden évben megünneplik Atatürk 1935. február 18-ai látogatását.


Ezzel a madártávlatból készült fotóval el is köszönünk Alanyától.