Exkluzív interjú Major Nándorral, a Tököli Darts Club Sportegyesület versenyzőjével

Hogyan kezdődött a darts iránti szenvedélyed? Mi inspirált a sportággal való foglalkozásra?

A darts iránti szenvedélyem a Sport TV-s darts világbajnokság közvetítéséhez vezethető vissza. 2015 januárjában néztem a Phil Taylor - Gary Anderson döntőt, ami annyira megfogott, hogy azonnal rendeltem nyilakat és egy táblát. Ezután 2 évig csak otthon, egyedül dobáltam és igazából csak hobbiként tekintettem rá. 2017 januárjában kerestem fel Kaposváron egy egyesületet és akkor kezdődött minden. A versenyek, illetve az edzések. Majd elkezdtem versenyre is járni, 2017 áprilisában megnyertem egy open versenyt Nagykanizsán és ekkor döntöttem el, hogy szeretnék ezzel komolyabban foglalkozni.
 

Milyen gyakorlási rutint követsz a dartsban, és hogyan készülsz a versenyekre?

Leginkább ligaversenyekre járok mióta Pestre költöztem lassan másfél éve és ott gyakorlok, de amikor otthon vagyok akkor is leginkább 121-ezni, vagy 170-ezni szoktam csak gyakorlasképpen. Versenyekre való felkeszülésem változó. Ligákra munkából éppen odaesek, de ha egy nagyobb verseny van, akkor szeretek kimenni a természetbe előtte nap és sétálni egy nagyot, összeszedni a gondolataimat. Illetve nagyon sokat pihenni a verseny előtt. Nekem ez segít általában.
 

Milyen technikákat alkalmazol a dobás során, és milyen készségekre van szükség ahhoz, hogy sikeres darts sportoló legyél?

Őszintén megmondom, ezt nem tudom. Próbálok figyelni a könyökömre, illetve az erőre. A sikerhez még nem tudom mi kell, nagyon sok gyakorlás és verseny!
 

Melyek voltak eddigi legnagyobb sikereid a dartsban? Milyen versenyeket nyertél vagy milyen jelentős eredményeket értél el?

Talán a 2018-as Magyar Darts liga döntő Győrben. Azt nagy sikernek tartom. Illetve tavaly októberben sikerült dobnom egy 9 nyilast a Nemzeti Bajnokságban. Ezen felül számtalan open és liga győzelmet sikerült bezsebelnem.
 
 
Milyen kihívásokkal szembesülsz a dartsban, és hogyan kezeled ezeket a kihívásokat?

Nagyon sok jó játékos van itthon. Amikor valaki megver, akkor mindig azon pörgök, hogy hogyan és mikor tudnék visszavágni neki.

Milyen hatással van a koncentráció és a mentális erőnlét a dartsban? Milyen módszereket alkalmazol ezek javítására?

Szerintem ez az egyik legfontosabb. Muszáj elhinni, hogy nyerni fogsz, különben nem fog sikerülni. Én pihenni próbálok versenyek előtt, hogy 100%-os legyek a versenyen. Illetve próbálom csak a pozitív gondolatokat erőltetni, folyamatosan bíztatom magam mérkőzések közben.
 

Milyen tippeket adnál azoknak, akik szeretnének jobb darts játékosok lenni?

Soha ne adja fel senki, ha van egy nehezebb időszak. Kitartónak kell lenni és nagyon sok munkát kell beletenni. Szóval csak kitartás!

Milyen gyakorlási módszereket vagy stratégiákat javasolsz?

Sajnos nekem sem az igazi a gyakorlásom, talán annyit tudok tanácsolni, hogy mindenki menjen minél több versenyre, ott lehet igazán fejlődni.
 

Milyen szerepet játszik a taktika a dartsban? Hogyan állítod be a stratégiádat a meccsek során?

Vannak akik taktikáznak, hogy lassítsák az ellenfelet, vagy csörgetik a nyilaikat, stb. Hazugság lenne azt mondani, hogy nem szoktam ilyesmiket csinalni, de ez egy ilyen játék. Ezeket ki kell zárni, és csak a saját dobásodra kell koncentrálni.

Milyen változásokat látsz a darts sportjában a következő években? Milyen trendeket vagy fejlesztéseket vársz?

Szerintem elmondható, hogy fejlődik a Magyar Darts. Remélem nem sokat kell már várni arra, hogy valaki nyerjen egy Pro-Tour kártyát és akkor ő lehetne a követendő példa. Fejlesztések? Igazából, mióta létrejött a Super League sorozat, magamon is látom a fejlődést és szerintem a következő sorozat még erősebb lesz!
 

Mik a céljaid és terveid a darts terén a jövőben? Milyen versenyeken szeretnél részt venni vagy milyen eredményeket szeretnél elérni?

Nem titkolt vágyam, hogy PDC színpadon játszhassak. Párszor már igen közel jártam hozzá, de valahogy a legutolsó pillanatok elúsztak. Szóval mindenképpen ez a tervem elsősorban, hogy PDC színpadon jatszhassak egyszer. A Nemzeti Bajnokságban valahogy nem vagyok megelegedve magammal és az eredményeimmel. Egyszer sikerült eddig csak döntőbe jutnom, ezen a jövőben mindenképpem szeretnék változtatni, mert egy kicsit zavar.

Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!