Winhoffer Tamás kutyakiképző, Éden Kutyaiskola Tanakajd

Milyen szakmai tapasztalatokkal rendelkezel a kutyakiképzői szakmában?
 
33 éve van saját kutyám és 22 éve foglalkozom kutyakiképzéssel. 2007 óta vállalkozóként. Tanultam klasszikus, játékos motivációs, pozitív megerősítéses kutyakiképzést. Kiképzésvezető és kiképzősegéd, valamint habilitációs (segítő) kutyakiképző vizsgával rendelkezem. Nemzetközi Őrző-Védő Teljesítménybíróként is tevékenykedem. Ebrendész végzettséggel Vas vármegye ez ideig egyetlen hatósági engedéllyel rendelkező kutyapanziójának is a vezetője vagyok. Évente kb. 100 – 150 kutyával foglalkozom. Az alapkiképzés mellett rehabilitációval, szakmai tanácsadással, vizsgára felkészítéssel is foglalkozom. Tanultam kereső- és mentőkutya képzést is.
 
 
Milyen fajta kutyákkal dolgozol, és melyekkel rendelkezel tapasztalattal?
 
Egyszerűbb lenne azon fajtákat felsorolnom, amelyekkel még nem foglalkoztam. Röviden összefoglalva a csivavától a dogig, a 6 hetes kortól a  senior korú kutyáig, szinte minden fajtával foglalkoztam. A hat hetes kutyáknál a Volhard kölyökteszttel indítunk. 10 hetes kortól már látogatható a kutyaiskola. A kutyaiskolánkba látogató kutyák átlag életkora 2-3 év. Sokan második esélyként keresnek meg minket. Részt vettek más kutyaiskolák vagy oktatók képzésében, de valamilyen oknál fogva elakadtak a fejlődésben vagy kudarcot vallottak, esetleg eltanácsolták őket.
 
 
Hogyan biztosítod, hogy a kiképzett kutyák jó viselkedést mutassanak otthon és más helyeken is?
 
A kutyaiskola felépítése és működése, valamint a kiképzési technikák nálunk azt a célt szolgálják, hogy a kutyák ne csak az iskolában legyenek engedelmesek. Négy helyszínen tartunk rendszeresen foglalkozásokat. Ezzel tudjuk kiküszöbölni, hogy a foglalkozásainkon részt vevő kutyák ne csak az iskolán belül (sok esetben ott is csak jutalomfalattal) legyenek kézben tarthatóak. Tanakajdon két helyszínen, valamint Csényében és Csempeszkopácson zajlanak a foglalkozások. Mind a három önkormányzattal szerződésben állunk, így engedéllyel tudunk akár a közterületeken is foglalkozást tartani.
 
 
Milyen tanácsokat adnál egy kutyatulajdonosnak, aki nehézségekbe ütközik a kutyája viselkedésének képzésében?
 
Első körben előzetesen egyeztetett időpontban kérem a gazdát, hogy hozza ki a kutyáját és egy foglalkozás keretében felmérjük a kutya képességeit. Csak ezek után tudjuk összeállítani a kutya tanításának menetrendjét - igazodva a gazda igényeihez és a képességeihez. Minden kutya-gazda páros egyedi. Nem lehet őket „beskatulyázni”.
 
 
Hogyan kezeled a kutyák különböző viselkedési problémáit, például az agresszivitást vagy a szeparációs szorongást?
 
Első körben ki kell deríteni, hogy a nem kívánt viselkedés tanult vagy öröklött. Ezen ismeretek birtokában állítjuk össze a képzés menetrendjét és teszünk javaslatot a képzés típusára, időpontjára és a helyszínére. Sok esetben azért alakul ki nem kívánatos viselkedés, mert a gazdi nem ismeri fel, vagy nem érti a kutyája viselkedését, jelzéseit és a fajták sajátosságait. Nálunk rendkívül fontos a gazda hozzáállása. Az interneten fellelhető kutyás tanfolyamok azt sugallják, hogy egy-két hónap vagy 8-10 alkalom után egy szófogadó és engedelmes kutyára lehet szert tenni. A kutya idegrendszeri és fizikai fejlődésének ismeretében az a tapasztalatunk, hogy ehhez átlagban 6-12 hónapos kitartó munkára van szükség. Heti legalább egy kutyaiskolai foglalkozás látogatására és (a gazdának) heti 4-5 otthoni gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy egy megbízható és irányítható kutya legyen a végeredmény.

Sokan járnak rendszeresen kutyaiskolába, de az otthoni foglalkozásra már nem fektetnek hangsúlyt. Az otthoni foglalkozás kimerül a kutyafuttatóval, vagy a napi, pórázon „huzigáljuk egymást” típusú sétáltatásban.

Nem hiába találták ki kutyakiképzéshez értő szakemberek, hogy az első vizsga, amit a kutya letehet – és hasznos a társadalom számára -, az a „BH” ( Begleithundprüfung – kísérőkutya) vizsga, amelynek alsó korhatára Magyarországon a betöltött 12 hónapos kor.
 
 
Hogyan kezeled a különböző kutyafajtákat és temperamentumokat, például az energikus vagy az introvertált kutyákat?
 
Röviden? A gazdájukkal együtt. A kutyáknak vannak személyiségtípusai, van habitusuk. Mellette tisztában kell lenni az adott fajtára jellemző viselkedéssel. A fajta múltjával, hogy milyen célból tenyésztették, mire használták őket régen. Egy kutya képzésének megkezdése előtt fel kell mérni, hogy hol van a tartási helye, mi a napi menetrendje, ki vagy kik a gazdái, és mik a kutyával szemben támasztott igényeik. Fontos a gazdák neme, életkora, habitusa, stressztűrő képessége, kitartása, következetessége, megbízhatósága. Csak ezek ismeretében lehet elkezdeni és sikeresen végigvinni egy képzési programot.

Időnként találkozom nagyon rosszul választott kutyával. Volt már rá precedens, hogy a gazdi a tanácsomat megfogadva másik kutyát választott, miután a „régi” kutyájának sikerült új helyet találni. Sajnos ma még Magyarországon csak kirívó esetekben van lehetőség a kutya gazdától történő elkobzására. Meg kell várni, hogy az állattartástól eltiltásra okot adó cselekedet történjen. Tőlünk nyugatra már túlléptek ezen a gondolkodásmódon. Sok esetben a „kutyacsere” az egész közösség számára hasznos lenne. Svájcban például a gazdának tanfolyamot kell elvégeznie és a végén vizsgán bizonyítani, hogy az általa választott kutyát  minden körülmény között tudja irányítani. Sikertelen vizsga esetén azt az adott egyedet nem tarthatja meg. Természetesen választhat másik egyedet, de azzal ugyanúgy kell vizsgáznia, és ha sikerül, akkor megtarthatja.
 
 
Milyen személyes tapasztalatod van a kutyakiképzés terén?
 
Kettős. Egyik oldalon a kutyakiképzői tevékenység szabályozatlansága. Most már eljutottunk odáig, hogy kutyakiképzői tanfolyamokat online is el lehet végezni és sok esetben kutya sem kell hozzá. Ez magával hozza a képzés minőségének a romlását. Bárkiből lehet kutyaoktató. A vállalkozói igazolvány kiváltásához nem kell szakirányú végzettség. Kutyaiskolák nyílnak minden utcasarkon, úton útfélén lehet a közterületeken kutyakiképzést látni. Érdekes, hogy míg például egy fagylaltosnak súlyos helypénzeket kell fizetni az önkormányzatnak, addig a kiképző ugyanazt a területet ingyen használhatja jövedelemszerzés céljából. Nagy divat lett a „fizetős kutyafuttató” is, amit kutyabölcsinek vagy kutyaóvodának neveznek. Az itt tanult nem kívánatos viselkedésminták megváltoztatásával már napi szinten keresnek meg minket a gazdák. Sok helyen az eredményorientáltság helyett a mennyiség és a bevétel a lényeg.
 


Képen Szopó Béla bácsi az Országos Munkakutya Sport Egyesület alapítójával
 
A másik oldalon ott vannak azok a nagyszerű emberek, akiket a kutyázás során megismerhettem. Közülük is kiemelném a teljesség igénye nélkül azokat, akiktől tanulhattam. Szopó Béla bácsi az Országos Munkakutya Sport Egyesület alapítója, munkakutyás, aki több mint 500-szor állt dobogóra, Dr. Kovács György kutyakiképző, kinológus szakértő, főiskolai tanár, többszörös magyar bajnok és WUSV VB válogatott csapattag, Molnár Zsolt gyémántkoszorús mesterkiképző, Dr. Szinák János állatorvos, kriminálkinológus, számos kutyás könyv írója, Szilágyi István a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke, Szabó Sándor mentőkutya kiképző, Hlavács János, Tóth József, Izápi István, Balogh Sándor,
László István, Suszter Ferenc, Pischoff Ferenc bíró kollégák stb. Nagyszerű emberek akiktől mindig lehetett/lehet tanulni.
 

 
Képen Dr. Szinák János állatorvos, kriminálkinológus, számos kutyás könyv írójával 
 
Hogyan tartod magad naprakésznek a legújabb kutyakiképzési módszerekkel és technikákkal kapcsolatban?

 
Amikor elkezdtem a kutyakiképző iskolát, az egyik oktatóm azt mondta: „Ahhoz, hogy jó kutyás legyél, két dolog szükséges. Az egyik a kutya, kutya, kutya. A másik a könyv, könyv, könyv. Kb. 1500-1700 kutyával foglalkoztam 2000 óta és kb. 570 kiképzéssel vagy neveléssel kapcsolatos könyvem van. Őrző-Védő Teljesítménybíróként első kézből kapunk információkat a kutyák tartásával, nevelésével, állatvédelmi szabályozásával kapcsolatosan. Így az iskolánk - tiszteletben tartva az elődök tudását, igazodva a jelenlegi elvárásokhoz és nyugatra tekintve (pl. Finnország, Dánia, Németország, Franciaország állatvédelmi és állattartási, valamint kutyakiképzési szabályozását figyelembe véve) - már most a jövőbeni szabályozásokhoz igazodva működik.
 
 
ÉV KUTYAKIKÉPZŐJE 2022 DÍJ
Arany csillag fokozat

Winhoffer Tamás kutyakiképző
Éden Kutyaiskola Tanakajd
 
Hogyan működik a munkastílusod együtt a kutyatulajdonosokkal és más szakemberekkel, például az állatorvosokkal?

Az iskolánk tanítási rendszerének mintáját a finn oktatási rendszerhez tudnám hasonlítani. Az egyéni fejlődést figyeljük. Évente 2-3 alkalommal szintfelmérést tartunk, melyre bárki eljöhet. Az itt készült felmérés eredményét össze tudjuk hasonlítani a következővel. Így kézzelfogható fejlődésmutatót kapunk. A foglalkozásainkon együtt vannak a kezdők a gyakorlott kutya-gazda párosokkal, a kölyök kutyák a felnőtt kutyákkal. A legjobb kutyakiképző a másik kutya! Vidéki kutyaiskola létünkre az iskolával szorosan együttműködő Éden Kutyás Sport és Szabadidős Egyesület évről évre stabil száz fő fölötti létszámmal működik. Akkor talán valamit jól csinálhatunk.
Iskolánk szerves része az állatorvossal való szoros együttműködés. Tanácsadás, előadások, rendezvénybiztosítás. Külön köszönet D. Komálovics Andrásnak, Dr. Tóth Ádámnak és Dr. Kovács Károlynak az együttműködésükért!

Iskolánk egyediségére jellemző a „tanulmányi kirándulások” szervezése. Jellemzően 40-50 fős buszos kirándulásokon ismerkedhetnek meg tagjaink a rendőrség szolgálati kutyakiképzésével, a legújabb kutyás sportokkal, a mentőkutyázás rejtelmeivel, a vakvezető és segítőkutyák képzésével, az európai szürke farkasok életével és Magyarország legnevesebb kutyás szaktekintélyeivel. Kapcsolatot tartunk más kutyaiskolákkal és vezetőikkel, gyakran tartunk iskolalátogatás keretében állatasszisztált foglalkozásokat és kutyás rendezvényeket is szervezünk. Állatvédelemmel is foglalkozunk szorosan együttműködve a hatóságokkal, valamint előadásokat, oktatásokat szervezünk a vonatkozó állatvédelmi jogszabályok minél szélesebb körű megismertetésére.

További információ:

Éden Kutyaiskola Tanakajd