Útibeszámoló – Irány Skócia X. rész

Az előző részben ott hagytam abba, hogy megérkeztünk Hull kikötőjébe és megpillantottuk hajónkat.
 
 
Pride of Hull: A Hull büszkeségét úgy tervezték, mint két hajót egyben: Személy, autóbusz és rakományszállító egyben. A hajó 215.05 m hosszú, 31.85 m magas.

Négy dízelmotorral működik, amelyek teljes teljesítménye 37.800 kilowatt (50.700 lóerő), amely 22 csomóval (41 km / h) képes meghajtani. Két hajócsavarja van, két stabilizátor és két oldalkormány. Kapacitás: 1360 utas 530 kabin (6 lakosztály, 9 deluxe, 5 család és 6 mozgássérült kabin) 250 jármű.
 
 
8. emelet: recepció, boltok, éttermek.
9. emelet: szórakoztató részleg, boltok, éttermek
10. emelet: itt laktunk
12. emelet napozó terasz
 


 
Kilátás a 12. emeletről.
 
 
Behajózás, kabinelfoglalás után még volt időnk egy utolsó pillantást vetni a Brit- Szigetekre.
 
 
… és egy sör is belefért barátainkkal a tető-büfében.

 
A 10155 sz. kabinunk bejárati folyosója.

 
Igen, ilyen kicsi!

 
Lefekvés előtt beállítottuk a telefonjainkon a másnapi ébresztőt. Ugye reggel már a kontinensen ébredünk az + 1 óra. Szóval így kalibráltunk. Hagytunk időt a nyugodt készülődésre, reggelire stb. Később jöttünk rá hogy a hajónak külön időzónája van. Igaz kaptam egy sms-t hogy üdvözölnek az USA-ban – no talán rossz irányba indultunk? Nem tulajdonítottam nagy jelentőséget az üzenetnek és fáradtan álomba szenderültünk.
 
Biztos szeretnétek megkérdezni, hogy nem voltunk -e tengeri betegek? Abszolút nem lehetett érezni, hogy nem szilárd talaj van alattunk, igaz végig nyugodt volt a tenger. Csupán
a motorok halk duruzsolását lehetett távolról hallani. Nos, akkor Good bye England! Go to Continent!
 
 
A legszebb álmunkból a hangszórók recsegése ébresztett Good morning…. Az éttermek 10 perc múlva nyitnak, kikötés 90 perc múlva. No szóval volt kapkodás!  Mielőtt végleg elbúcsúznánk Angliától pár meglepetés helyszínt mutatok, ami nem volt benne az utazási iroda ajánlatában.
 
 
Gretna Green falu Skócia déli részén, a menekülő szerelmesek esküvőiről híres. Évente több mint ötezer esküvőnek ad otthont Gretna Green. Népszerűsége a 18. század óta töretlen: ez volt az egyetlen hely a vidéken, ahol a lányok már 12 éves koruktól, akár szülői beleegyezés nélkül is házasodhattak. A házasságkötési szertartást általában egy kovács celebrálta. Amint a fiatalok kimondták a boldogító igen a kovács ráütött az üllőre, ezzel „szentesítette” a frigyet. Összekovácsolta őket!
 
 
Itt a Richmond hotelben történt, hogy nagyon kedvesen a vacsoránkhoz készítettek egy magyar nyelvű étlapot. Hát ne tudd meg mik sültek ki a Google fordító segítségével! Végül
az idegenvezetőnek kellett fordítania, hogy mit is eszünk!
 
 
Forth bridge (a piros) és a Forth road Bridge.

Forth Bridge egy konzolos vasúti híd a skóciai Edinburgh közelében a Firth of Forth tengeröböl felett. Teljes hossza 2528 méter, legnagyobb támaszköze 520 méter. 1890. március 4-én nyílt meg a forgalom számára. Sokáig a világ leghosszabb vasúti hídja volt. Forth Road híd: Egyike a világ leghosszabb függőhídjainak. Legnagyobb igénybevétele idején 65 000 jármű haladt át rajta naponta, ezért mellette balról megépítették a Queensferry Crossing hidat.