Exkluzív interjú ifj. Sárközi Richárddal, a Zala Springs Golf Resort, Magyar válogatott golfozójával

Mikor kezdett el golfot játszani, és mi vonzotta ehhez a sportághoz?

Tulajdonképpen én születésemtől kezdve beleestem ennek a sportágnak a javába. Amikor én megszülettem, édesapám még profi játékosként tevékenykedett, szóval sokat voltam golfpályán. Ez mindent elmond arról, hogy hogyan kerültem ilyen közel ehhez a sportághoz.
 
 
Milyen edzéstervet követ, hogy fejleszti a golfjátékát?

Egy héten mindig megpróbálok minimum 5 napot edzeni, de a legjobb persze a 7/7, amit egyre inkább sikerül megvalósítani! És ez napi 4-5-6 óra edzést jelent, mikor hogy engedi az időm az iskola mellett. Most kezdődött el a szezon, ilyenkor kevesebb az edzés és több a verseny. Heti rendszerességgel vannak versenyek, amelyek 3-4 naposak.


Milyen volt az első golfversenye, és milyen érzések kavarogtak önben?

Az első golfversenyem 7-8 évesen volt, egy úgynevezett Ifjúsági felmérő, amit meg is nyertem egymás utáni 2 évben is! 
 

Milyen taktikát alkalmaz a különböző pályákhoz, illetve a különböző kihívásokhoz?

Minden golfpályán más course management szerint kell játszani, ez a pálya hosszától is függ, a nehézségeitől. Van amikor safe gamet kell játszani, van amikor lehet támadni és agresszívabb játékot játszani!
 

Milyen tanácsokat adna kezdő golfjátékosoknak?

Kezdő golfjátékosoknak azt ajánlanám, hogy mindenféleképpen edzővel kezdjenek, mert máskülönben nem éri őket pozitív élmény. A golf egy nagyon komplikált és összetett (mozgású) sport. Legyenek kitartóak, a golfban sok idő amíg beérik a beletett munka gyümölcse. 
 

Mik azok a gyakorlatok, amelyek segítenek javítani a golfütéseket?

Mindenféle ütést gyakorolni kell, a rangen is sokat kell és a pályán is. A pályán azért jobb, mert ott tudsz olyan helyzetekbe kerülni, amiből jól kell kijönnöd. 
 

Milyen szerepet játszik az erőnlét a golfjátékban?

Sokan azt hiszik, hogy a golfban nincs szükség fizikai állóképességre, ez nem igaz! 4-5 órán keresztül talpon lenni és 18 szakaszt lesétálni, lejátszani nagyon megterhelő mint fizikálisan, mint mentálisan.
 

Milyen személyi jellemzőkre van szükség a sikeres golfkarrierhez?

Én úgy gondolom, nagyon higgadtnak kell lenni fejben, ha hibázol ne kapd fel a vizet, ugyan olyan kiegyensúlyozottnak kell maradni. Ez a kulcsa a golfnak. Higgadtság és alázat! 
 

Milyen célokat tűzött ki maga elé a jövőre nézve a golfpályafutása során?

A célom az, hogy világszínvonalú profi golfjátékos legyek. Jövő héten utazok első profi versenyemre, amit még amatőr színekben játszok, így pénzdíjat se fogadhatok el. Ez mindennek a kezdete. Úgy érzem jó úton járok,  már Europe Elit golfversenyein is helyt állok. Most kezdem el érezni a belefektetett munka eredményét.


Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!