Exkluzív interjú Tálosiné Mocsirán Ágnessel, a PVSK pétanque versenyzőjével, Magyar Pétanque Szövetség Alelnökével

Mondana néhány szót magáról?
 
Pécsett, ebben a gyönyörű mediterrán városban élek családommal, két kislány anyukájaként. Közel húsz év bankban töltött idő után két évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy elindítom saját vállalkozásomat és maradva a pénzügyi területnél, jelenleg hitel és biztosítás tanácsadással segítem ügyfeleimet. Emellett tavaly decemberben ért a megtiszteltetés, hogy megválasztottak a Magyar Pétanque Szövetség alelnökének.

 
Hogyan kezdődött a karrierje a pétanque sportágban?
 
Valójában a pétanque sportágról a férjemmel való megismerkedésem során hallottam először. Ő éppen akkor készült Franciaországba egy pétanque Európa Bajnokságra, amikor nekem még fogalmam sem volt erről a sportról. De ennek már több, mint 20 éve. Eleinte szurkolóként kísértem őt és csapatát a belföldi és külföldi versenyekre egyaránt, majd rövid idő után úgy éreztem, hogy játékosként is szeretném kipróbálni magam ebben a sportágban. Kezdetben szinte csak a belföldi kupaversenyeken, később már az országos bajnokságokon és válogató versenyeken is megmérettettem magam. Jelenleg a PVSK igazolt játékosa
vagyok.
 
Milyen technikai készségekre van szükség a pétanque versenyzéshez?

 
A pétanque sportág nem igényel nagy fizikai igénybevételt. A versenyek úgy zajlanak, hogy egy nap több mérkőzést kell lejátszani, amik egyenként általában több, mint egy órásak, így nagy szerepe van az állóképességnek, hogy a versenyző az egész napos versenyzést bírja. A dobások pontossága miatt fontos a megfelelő koncentráció, ami szintén függ az állóképességtől és mint a hasonló koncentrációt igénylő sportágaknál, itt is nagyon sok minden "fejben dől el". Úgy gondolom a különböző dobásformák megfelelő technikai kivitelezése az alapok helyes elsajátításának és a sok gyakorlásnak a függvénye.


 
Milyen nehézségekkel kell szembenézni az edzések vagy versenyek során?
 
Versenyzőként talán a különböző fajta pályákhoz való alkalmazkodást tudnám kihívásként említeni. Versenyek esetében ahány helyszín, annyi féle pálya. Ha egy versenyre készülünk, az edzéseken próbálunk olyan dobásformákat gyakorolni, amit az adott verseny pályája megkíván majd. A másik amit említenék, hogy mivel egy verseny általában reggeltől estig zajlik, az utazással együtt sokszor nagyon kimerítő egy versenynap. Nagy szükség van a versenyek előtti pihenésre, hogy a fent említett állóképesség és koncentráció kitartson a nap végéig.
 
Edzések tekintetében komolyabb nehézséget leginkább a téli időszak jelenti a játékosok számára. Magyarországon összesen két fedett csarnok áll rendelkezésre, egy Budapesten csupán négy pályával, valamint egy Tatán három pályával. A téli hideg időjárásban a kinti edzés és verseny megrendezése lehetetlen, így a két csarnokban való szűkös férőhely miatt sajnos korlátozott azon játékosok száma, akiknek lehetőségük van ebben az időszakban is gyakorolni.
 
A versenyeket illetően a legnagyobb nehézséget az jelenti a versenyzők számára, hogy a szűkös anyagi lehetőségek miatt sokszor saját maguknak kell az utazással, részvétellel kapcsolatos költségeket viselni. A sportág helyzetéből adódóan az országos sportszövetség csak részben tudja finanszírozni a válogatottak felkészülését és részvételét a különböző világversenyekre. Mivel a pétanque nem olimpiai sportág és nem tartozik a látvány csapatsportok közé, emiatt sokkal nehezebb a lehetséges támogatók, szponzorok figyelmét a sportágra irányítani.
 

 
Hogyan készül fel egy fontos versenyre?
 
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy otthon a saját udvarunkon alakíthattunk ki egy pétanque pályát. Így a fontosabb versenyek előtt a nagyon elfoglalt, pörgős hétköznapokon is igyekszem beiktatni minden napra hol rövidebb, hol hosszabb edzéseket. Ezen kívül ilyenkor több közös edzést is szervezünk a pécsi sporttársakkal.
 
 
 Milyen érzés volt, amikor először nyert egy fontos petanque versenyt?
 
A legnagyobb élményt számomra az a válogató verseny jelentette, melyet megnyertünk az akkori csapatommal és ezzel kijutottunk a Kínában megrendezett világbajnokságra.  Nagy örömmel és büszkeséggel töltött el az érzés, hogy mi képviselhetjük országunkat.
 
 
 Milyen tanácsot adna egy kezdő pétanque versenyzőnek?
 
Sokan úgy kezdik elsajátítani a sportág alapjait, hogy hobbi szinten játszanak, baráti társaságban és csak később keresnek fel pétanque egyesületet.
Aki érdeklődik a sportág iránt, annak érdemes a gyakorlott versenyzők, edzők útmutatása alapján a helyes dobásformákat, technikát elsajátítani, hogy ne egy rosszul berögzült mozdulatot gyakoroljanak, mert később sokkal nehezebb "átszokni" a helyes technikára.
A játék alapjait könnyű elsajátítani, de természetesen ahhoz, hogy valaki eredményes versenyzővé váljon kitartásra és sok gyakorlásra van szükség.
Emellett érdemes bátran jelentkezni olyan kupaversenyekre, ahol akár versenyengedély nélkül kezdőknek is lehet indulni, mert ott lehet a dobástechnika mellett a játék taktikai elemeit is elsajátítani. Az ilyen versenyeken mindig szívesen látjuk az érdeklődőket és örömmel megadunk minden segítséget a kezdeti lépésekhez.
 
 
Milyen célokat tűzött ki maga elé a következő szezonra?
 
Játékosként az országos bajnokságokon és válogató versenyeken szeretném játékommal minél jobban segíteni csapatomat a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.
Szeretnék a belföldi versenyeken kívül minél több nemzetközi versenyen is részt venni, ott minél jobb eredményt elérni és még több tapasztalatot szerezni.
 
A Magyar Pétanque Szövetség alelnökeként pedig célom, hogy minél több emberhez jusson el ez a sportág. Szeretnénk az elnökséggel nagy hangsúlyt fektetni a népszerűsítésre és az utánpótlás nevelésre.
 
 
Milyen szerepet játszik a csapattársai közötti kommunikáció a pétanque versenyeken?
 
A pétanque-ot több formációban is lehet játszani. A "klasszikus" felállás a három fős csapat, de páros és egyéni versenyszám is van, valamint vannak olyan versenyek, ahol kifejezetten férfi és női vegyes csapatok indulhatnak, de a kupaversenyek többségén sincs külön női és férfi mezőny. Ebből a színes palettából is látható, hogy az a versenyző tud jobban érvényesülni hosszú távon, aki könnyen megtalálja a közös hangot a csapattársakkal. Nagyon fontos a csapattársak közötti bizalom. Ennek minden irányban működnie kell. Bíznom kell a csapattársamban, hogy mindent megtesz a jó dobás érdekében, akár sikerül akár nem, valamint a dobó játékosnak is tudnia kell, hogy a csapattársai bíznak benne.  Egy-egy játékelem esetén fontos a megfelelő taktika, stratégia kialakítása. Ha nagyon mást gondolnak a csapattagok a játék filozófiájáról, akkor hosszú távon nem tud jól működni egy csapat, akármennyire jó játékosok alkotják is.
 
 
Milyen változásokat szeretnél látni a pétanque sportágban a jövőben?
 
Nagyon szeretném, ha ez a sportág nagyobb ismertségre, népszerűségre tenne szert Magyarországon és hogy minél több új versenyzője legyen az egyesületeinknek.
Emiatt tartom fontosnak, hogy az elnökséggel segíteni tudjuk a pétanque egyesületeket abban, hogy mindez megvalósulhasson.

Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!