Exkluzív interjú Koltayné Szabó Hajnalkával, Kőszeg város borkirálynőjével

Mondanál néhány szót magadról? Mit érdemes tudni rólad?

Hódmezővásárhelyen születtem, 8 testvérem van. Szarvason szereztem meg az óvodapedagógus diplomát, majd Budapestre költöztem, ahol elvégeztem a sminktanfolyamot. Közben megismertem a férjemet és Kőszegre költöztem. Ennek már 4 és fél éve. Itt dolgoztam óvónőként, majd recepciós voltam az Írottkő Hotelben, és jelenleg az Elixir-Fitness konditeremben dolgozom szintén recepciósként. Elvégeztem a kézápoló-és műkörömépítő tanfolyamot, és jelenleg a borkirálynői teendőkre fókuszálok. Szeretem a zenét, játszom hegedűn és gitáron, szeretek énekelni. A kőszegi vonószenekar lelkes tagja vagyok.
 
 
Mi ösztönzött arra, hogy kipróbáld magadat a versenyen?

3 éve, amikor volt a legutóbbi borkirálynő választás, az akkori jelentkezők közül csak az egyikük jelent meg. Ahhoz, hogy a vetélkedő, verseny létrejöhessen kellett egy vetélytárs. Én akkor vettem részt először a kőszegi szüreten, s kíváncsi voltam erre az eseményre. Azonban mivel a férjemet ismerték az Egyesület tagjai, így megkértek rá, hogy segítsem ki őket. Így beugrottam teljesen felkészületlenül, és nagyon élveztem a versenyt. Udvarhölgyként távozhattam onnan és egy nagyon pozitív élménnyel. Ezt követő években sajnos a covid közbeszólt és nem volt borkirálynő választás. Amikor viszont ősszel meghirdették, rövid gondolkodás után úgy döntöttem megpróbálom, ezúttal felkészülve. Meg is lett az eredménye.
 

Mit jelent neked, hogy borkirálynői címmel rendelkezel, és miért tartod fontosnak a borkultúra terjesztését?

Nagy megtiszteltetésként élem meg, hogy engem választottak Kőszeg város borkirálynőjének. Magyarország gazdag borászati kinccsel rendelkezik, és úgy gondolom ezt fontos megőriznünk, továbbadnunk generációkon át. Meg kell ismertetni az emberekkel a kulturált borfogyasztást. Természetesen én elsősorban a kőszegi borkultúra terjesztését részesítem előnyben, hiszen amellett, hogy itt élek, bátran állíthatom, hogy egészen kiváló boraik vannak a helyi borászoknak, melyek nemzetközi szinten is megállnák a helyüket.
 

Milyen tapasztalatokat szereztél a borkirálynői cím megszerzése és fenntartása során?

Először is, a versenyre való felkészülés részeként, megtanultam (hála az egyik borász barátunknak) a lopózást, ami számomra nagy sikerélmény volt. Elkezdtem megismerni a borversenyek alkalmával a különböző borfajták jellegzetes tulajdonságait. Ebben adtak tájékoztatást a társadalmi zsűriben részt vevő boros gazdák. Kitárult előttem egy új világ, hiszen minél többet beszélgetek velük, hallgatom őket, látom azt, hogy mennyi minden tanulható ebben az ágazatban. 2022 novembere óta vagyok borkirálynő, s 2024-ig hordhatom a címet. Megismertem a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesületének egyes tagjait, akik között nagyon jól érzem magam. Lelkes, segítőkész jellem vonatkozik rájuk, fontos szerepet töltenek be a kőszegi borászati életben.
 

Milyen különleges kihívásokkal jár a borkirálynői cím, és hogyan készülsz fel az ilyen feladatokra?

A Borbarát Hölgyek Egyesületének, a Kőszegi borászoknak, és a Kőszegi Önkormányzatnak is vannak rendezvényei, ahova szeretettel meghívnak. Igyekszem a legtöbb eseményen részt venni, néhány alkalommal köszöntőbeszéddel, verssel vagy énekkel üdvözlöm a megjelenteket. Természetesen ezekre külön készülök, utánanézek és kiválasztom a legmegfelelőbbet.
 
 
Milyen szépségtippjeid vannak? Hogyan tartod karban a tested? Milyen stílusirányzatot szeretsz a divatban?

Elsősorban fontosnak tartom a frissességet, a haj, arc megfelelő ápolását, karbantartását. A szakmáimból adódóan a körmöm mindig naprakész, az alkalmakra pedig nem okoz gondot egy szép smink felkenése sem. Számomra kihagyhatatlan a fülbevaló viselése, sokat dob az összképen. Öltözékben szeretem a bájos, nőies stílust, mely egyszerű, letisztult, bár néha előszeretettel hordok sportosabb verziót is. A testemet sportolással tartom karban, szenvedélyem az úszás, bár oda ritkán jutok el, ezért legtöbbször a konditeremben edzek. Ezenkívül szeretek sokat sétálni és kirándulni a hegyekben.
 

Milyen szerepet játszik a borkultúra a kulturális és gazdasági életedben?

Eltökélt szándékom, hogy ezentúl olyan borokat adjak ajándékba, illetve kóstoltassak meg ismerősökkel, családdal, amelyeket tapasztalataim, kóstolásaim által választok ki. Természetesen a kőszegi borokat előnyben részesítve.

Mi a kedvenc borod?
Jelen állás szerint nem tudok kiemelni egyet. Az elmúlt időszakban kóstolt borok közül a sárgamuskotály, merlot rozé és kékfrankos-zweigelt borok nyerték el legjobban a tetszésemet.
 

Hogyan látod a jövőt a borkultúrában, és milyen tendenciákat észlelsz a borkereskedelem, a borkészítés és a borkultúra terjesztése terén?

Egyre nagyobb a kereslet a helyi borokra a turisták oldaláról. Ezáltal úgy gondolom szükség van a borászok lelkesítésére, nagyobb volumenű értékesítésre, szélesebb körű marketingre. Szükség van a fiatal borászokra, az újabb és újabb generációkra, akik átveszik, továbbviszik a szőlőművelést. A technológia fejlődik, a borászok igyekszenek tartani a lépést és alkalmazzák ezeket a borkészítés során, melynek köszönhetően évről-évre magasabb szintű, minőségi borokat hoznak létre.
 

Melyek a legközelebbi és távolabbi feladataid borkirálynőként?

Amiken már eddig részt vettem: februárban az Egyesület farsangján, majd farsangi bortúrán. Ezt követően elkezdődtek a borversenyek: a kőszegi, gencsapáti, csepregi, végül a vas vármegyei borverseny. Részt vettem a Szőlő és Klíma konferencia megnyitóján, Hölgyek bora választáson, s nemrég volt, április 24-én az egyik legrégebbi és legnagyobb hagyományunk megünneplése, a Szőlő Jövésnek Könyve Ünnepség.
Amely események még várnak rám: májusban a borkorcsolya verseny, borkirálynő bora választás, bortúrák, majd ősszel a szüreti ünnepség, Orsolya napok és a Borbál.

Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!

Fotókat készítette: Kőszegi Borászok/Bogdán Ferenc