Szabadidősport Egyesület Szombathely


Minősítés: Szakmai Elit Év Szakembere* 2013 Díj Arany Csillag fokozat tulajdonosa
Beosztás, szakterület: Szakmai Elit díjátadó"  Szakmai Bizottság Alelnöke

További Elnökség:

Varga Jenő jéglovag, a Városi Diáksport Bizottság, a Vas Megyei Szabadidősport Szövetség és a Vas Megyei Korcsolya és Extrémsport Szövetség elnöke, Vas Megyei Sportági Szakszövetségek Tanácsának titkára.

Munkásságának 4 fő pillére van: egy pedagógusi, testnevelői, egy edzői, egy sportszervezői, sportvezetői, valamint a műsorvezetői, ami meghatározó volt eddigi életében. Ezek mentén alakította pályafutását és próbált értéket teremteni. Küldetése az, hogy minél szélesebb körben terjesszen mindazon lehetőségeket, amelyeket a sport tud nyújtani az ember életében" 
 

Elismerései közül csak néhányat említünk a teljesség igénye nélkül: Pedagógus Munkáért 1985-ben és 1990-ben Miniszteri dicséretet kapott, 2000-ben a Kiemelkedő Pedagógus Munkáért III. fokozatot, 2012-ben a Berzsenyi Dániel Emlékérmet és oklevelet, mely az akkori szombathelyi főiskola kiemelkedő elismerése, 2014-ben Kiemelkedő Pedagógus Munkáért I. fokozatot, 2016-ban Kiváló Testnevelő- Díjat, 2018-ban Ifjúságért Díjat, melyet a Szent Márton Gálán vehetett át és 2019-ben a Pedagógus Szolgálati emlékérmet. A sportért végzett munkáért kapott elismerései: 2005-ben a Pünkösthy Csaba Díj, 2007-ben Vas Megye Sportjáért Díj, 2013-ban Magyarország Görkorcsolyasportjáért Emlékplakett és ugyanebben az évben az MDSZ kitüntetése a Magyarország Diáksportjáért Emlékérem, 2020-ban Vas Megye Szolgálatáért Sport Tagozata kitüntetés, legutóbb 2022- Vas Megye Jégsportjáért emlékplakett kitüntetés kapott. Szerencsés, hiszen van mire emlékeznie. 
 8 évig a celldömölki szakképző iskola, majd végig a Puskás SZKI tanára. A 41 éves tanári pályafutása során minden szakképző osztályában sikerült kinevelni legalább 1 jeles, vagy kitűnő tanulót, 2005-ben végzett szakközépiskolai osztályából 11 tanuló egyetemi felvételére és 2011-ben végzett gépi forgácsoló 22 fős osztálya eredménye: 19 kitűnő és 3 jó rendű tanuló. 

 A Puskásban a legkiemelkedőbb tanítványa Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmes súlyemelő volt. 

12 éven át a Berzsenyi Dániel Főiskola óraadó tanára, ez idő alatt 3 könyv megírásában vállalt fontos szerepet.Jó szívvel gondol a rövidpályás gyorskorcsolyázóira, illetve az öt generációs gyorsasági görkorcsolya csapatának tagjaira, országban több mint 300 korosztályos Magyar bajnokra, a 1995-2005-ig az Ausztriai (Baden) és a Szlovén (Lendva-Dobronak) csapataira ahol 50-50 országos bajnok edzője volt illetve a számtalan extrém street görkorcsolyázónak.
 

A gyorsasági görkorcsolya sportág magyarországi meghonosítója volt edzőtársával, Mesterházy Imrével. 36 éve a táli diák-és szabadidős programok elindítója és lebonyolítója, 15 éve a nyári vizes programok atyja. A Triász, a slide cross és párbaj, 100 méteres slide verseny, jég roller, tandem és az iker fakutya találmányai a legértékesebbek.
 


Vargaréna Skate Park

A Vargaréna Skate Park megépítésének ötletét az 1996-ban a budapesti Görzenálban megrendezésre került gyorsasági görkorcsolya verseny adta, illetve az, hogy Szombathelyen egyre több extrém sportot szerető street görkoris kezdett el komolyan korcsolyázni. 1997-ben a legelső kiugró (rámpa) megépítését követően Szallár Csaba testnevelő kollégája segítségével különböző csúszásra alkalmas csöveket készítettek el, majd Németh István volt igazgató segítségével folyamatosan bővítették a Vargarénát. Közben az edzéseknek köszönhetően egyre magasabb szinten görkorcsolyáztak a street korisai a parknak köszönhetően és sorra kapták a fellépésekre a felkéréseket, így tovább tudták építeni a Parkot. Volt olyan fellépésünk Zalaegerszegen, melyen 1500 ember izgulta végig a kb. 40 perces bemutatót, de az igazi show-t a szombathelyi fellépések jelentették. Volt street görkorcsolyázói közül a legendák: Ferencz Péter, Varga Ádám a fia, Ecker Péter, Gerebenics Tamás, Nagy Jácint, Kovács Balázs, Hencsei Péter, Hódosi Péter, Tóth Ferenc (a karok nélküli fiú), Baranyai Zoltán, Tanai András, Bártfai Zsombor, Pintér Ádám és a lányoknál Mayer Petra.


Óriási megtiszteltetés volt, hogy 2002- ben a Vargaréna skate parkba látogatott az USA világbajnok gördeszka csapata!

Milyen megvalósítandó tervei vannak még Varga Jenőnek?

 A Vas Megyei Sportági Szakszövetségek Tanácsának titkáraként és a Vas Megyei Korcsolya és Extrémsport Szövetség elnökeként feladatainak tekinti, hogy újabb extrém sportpályák épüljenek Vas megyében. A Tófürdő vizes és strandprogramjainak és a Műjégpálya programjainak, a magas színvonalú folytatása. Fő célok között lesz a lábtenisz és a Teqball további népszerűsítése.
 

 Sok sportos műsor vezetése mellett lehetősége volt már előtte is kipróbálni magam más műfajokban is. Több városi sportos program műsorvezetői feladatait is ellátta. A legkiemelkedőbb a városi Diákkarnevál két rendezvénye, a nemzetközi békefutás, illetve Tekerj a sereggel szombathelyi állomása.
 

A szívéhez a legközelebbi műsorvezetői munkái az Alpok-Adria Szépségverseny, a Centrál Casino szépe, valamint a Veszprém Megye Szépe szépségkirálynő-választás, Győrvári Böllér Fesztivál volt. 
 

 

Köszönet mond, akik a tanári pályán és a sport területén nagyon sokat segítettek, hogy ez mind megvalósulhasson: a teljesség igénye nélkül!

Asbóth Józsefnek, Tóth Lászlónak, Majnovics Máriának, Simon Istvánnak, Németh Istvánnak, Dr. Gál Lászlónak, Horváth Zoltánnak, Varga Zoltánnak, Gerencsér Tibornak. Szallár Csabának, Dancs Istvánnak, Prof. Dr. Gadányi Károlynak, Kovács Balázsnak és Havasi Attilának és minden testnevelő kollégának.