Sövénykúti Kézműves Kecsketej Szappan Kecsketejfürdő ® szappancsaládMinősítés: Szakmai Elit Év Kiváló Terméke Arany csillag fokozat 2022 Díj tulajdonosa 
Díjazott terméke: Sövénykúti Kézműves Kecsketej Szappan  Kecsketejfürdő ® szappancsalád

Hajdú-Bihar megyében több száz éves hagyománya van a szappanfőzésnek, már a XV. századtól kézműves-manufaktúrák működtek, leginkább Debrecenben. A környező településekről ide hozták el a hulladék zsíranyagokat, melyek a marha- és a disznóvágások után maradtak ki, s ezekből a faggyúkból és hájakból főzték a szappant. Kiss Mihály ezt a mesterséget bújtatta új köntösbe.

2000-ben kezdett kecsketenyésztéssel foglalkozni Sövénykúton, naponta 150-200 litert is termeltek a kecskéi, viszont a sajt- és túrókészítés nem volt elég nagy kihívás a számára, valami különlegesebbet szerettet volna. Majd édesanyja kétszáz éves szappanfőzési eljárásról szóló receptje a kezébe akadt, ami megadta a szikrát.
 

Kiss Mihály munkáját dicséri, hogy szappanjaival elnyerte a „Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék” védjegyet, valamint az „Észak-Alföld régió ajánlásával” elismerést. 2008-ban látványműhelyt nyitott a debreceni Tímárházban, s szintén ebben az évben egy világrekord-méretű szappant öntött, mellyel „az év médiaszenzációja címet” is megkapta. 2012-ben pedig védjegyeztette saját márkáját a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A Tímárházban tíz esztendőt töltött, ahol számos embernek mutatta be a szappankészítés módját, természetesen ügyelve arra, hogy a saját szappanjának titka ne derüljön ki. 2020-ban Kecsketejfürdő® szappancsalád Szakmai Elit Év Kiváló Terméke 2020 díj Arany Csillag fokozat díját kapta.
 

A különbség a régi házi szappanok és az Ő termékei között az, hogy én 100 százalék tisztaságú, étkezési minőségű növényi olajakat használ, állati zsiradékot nem. Nem tartalmaznak semmiféle szintetikus anyagot, nincs bennük kőolajszármazék. Ehhez jön a kecsketejsavó vagy joghurt mint hatóanyag. Hiszen csak kecsketejből nem lehet szappant főzni, mindenképpen szükség van zsiradékra is. Egyéb természetes alapanyagokat is használ, többek között fahéjas-szilvás, paradicsomos, borsmentás és uborkás szappanokat is készít. A kecsketejes szappant nemcsak kéz- és arcmosásra lehet használni, hanem az egész testfelületre, hiszen tisztítja, ápolja és selymessé teszi a bőrt.
 
 

„Nagyon boldoggá teszi, hogy Magyarországon elsőként tudott kitalálni valami olyasmit, amit sokan követnek. Ez hatalmas sikerélmény a számára.”

Mindez a semmiből született, a kecsketenyésztéssel indult, a saját keze munkája, amihez a saját szellemi értékét adta hozzá. A szappant a mai napig szívvel-lélekkel főzi, nincsenek alkalmazottjai, egyedül csinál mindent. Nem munka ez számára, hanem hobbi.
 

Termékei:

Sövénykúti Kézműves Kecsketej Szappan  Kecsketejfürdő ® szappancsalád

✅ KECSKETEJSAVÓS KÉZMŰVES SZAPPAN
✅ KECSKETEJSAVÓS-KÖRÖMVIRÁGOS KÉZMŰVES SZAPPAN
✅ KECSKETEJSAVÓS-LEVENDULA OLAJOS KÉZMŰVES SZAPPAN
✅ JOGHURTOS KÉZMŰVES SZAPPAN
✅ JOGHURTOS-KÖRÖMVIRÁGOS KÉZMŰVES SZAPPAN
✅ JOGHURTOS-LEVENDULA OLAJOS KÉZMŰVES SZAPPAN
✅ FAHÉJAS-SZILVÁS KÉZMŰVES SZAPPAN
✅ CITROMFÜVES-UBORKÁS KÉZMŰVES SZAPPAN
✅ BORSMENTÁS-PARADICSOMOS KÉZMŰVES SZAPPAN