Exkluzív interjú Rózsa Dániellel, profi golf játékossal és oktatóval


Mondana néhány szót magáról? 

A golffal nagyon korán, már kétévesen találkoztam apukám jóvoltából. Egyből beleszerettem, de egy ideig a foci volt az elsőhelyen. Később úgy döntöttem, hogy otthagyom a labdarúgást és a golfnak szentelem minden időmet. 2012-ben már a junior válogatott tagjaként űztem a sportágat. Azóta 108 alkalommal húzhattam fel a címeres mezt. Hazai és nemzetközi tornákat is sikerült többet nyernem, valamint 2016-ban a Magyar Golf Szövetség nekem ítélte oda az “év felfedezettje” díjat. Amire viszont a legbüszkébb vagyok, hogy a golf miatt 11.-es gimnáziumi évfolyamot Amerikában, Minnesota államban tölthettem, ahol a kerületi bajnokságon első és az állami döntőn pedig második helyezést értem el. 2021-től már profi státuszként versenyzem és emellett oktatok is. Ezzel Magyarországon én vagyok a legfiatalabb profi játékos és oktató. A golfozni vágyókat Budapest több pályáján is tudom fogadni külön órára.
 
 

Milyen oktatási módszereket alkalmaz a golfórákon?

Maga a mozgás rettentő gyorsan történik. Az egész kevesebb, mint egy másodperc alatt történik. Ezért egy táblagéppel felszoktam venni a tanítvány lendítését és kikockázva elemzem. Ez azért is jó, mert a tanítvány is láthatja, hogy hol van a hibája a lendítésben. Az óra végén, amikor már a hibát kijavítjuk a már jó mozgást újra felvesszük, amivel láthatjuk, hogy honnan, hová jutottunk el az óra végére. Ezen kívül rengeteg speciális eszközzel dolgozom, ami a helyes mozgás végrehajtására vezeti rá a játékost.
 
Hogyan segít a kezdő játékosoknak az alaptechnikák elsajátításában?

Egy nagyon összetett mozgásról van szó, ezért még az alaptechnikák elsajátítása is okozhat nehézséget egy teljesen kezdő számára. Tapasztalataim azok, hogy ha egy tanuló mielőtt ütőt ragadna látja testközelből, hogy hogyan kell csinálni, akkor sokkal gyorsabban fog ráérezni. Ezért előszőr teljes gyorsasággal mutatok egy ütést, aztán lassabban, szakaszokra bontom és elmagyarázom mi és miért történik. Kezdésnek még labda nélküli lendítéseket végeztetek a tanulóval, hogy ne az legyen az, hogy első próbálkozásra nem sikerül eltalálni. Amikor már az alaptechnikák (az ütő fogása, lendítési ív, stb) jól mennek, megítélésem szerint, akkor kerül elő a labda és emiatt az esetek 99%-ban az első ütés mindig egy sikerélmény, ami arra ösztönzi a kezdő játékost, hogy folytassa a golfot.
 
 
Hogyan segít a haladó játékosoknak a technikai problémáik megoldásában?

A haladóknál talán még fontosabb szerepet kap a mozdulatról való felvétel és annak elemzése. Egy speciális golfmozdulat elemzésére készített programmal vonalakat és pontokat tudok elhelyezni a felvételbe, amivel nagyon jól lehet szemléltetni, hogy mi is a technikai probléma és hogy hogyan kéne helyesen elvégezni.
 

Milyen szerepe van a mentális felkészülésnek a golfjátékban és hogyan segíti a játékosokat ebben?

A golfban kiemelkedően fontos a mentális felkészülés. Egy golfverseny sok időt és rengeteg koncentrációt igényel, ami mentális felkészülés nélkül nehezen lehet sikeresen végig bírni. Mindig azt mondom a tanítványoknak, hogy már verseny előtt kezdjenek el ráhangolódni a tornára. Itt, amit hangsúlyozni szoktam, hogy mindenképp legyen meg a minimum napi étkezések száma és legalább éjfél előtt 2-3 órával már kerüljenek az ágyba. Elalvás előtt azt szoktam mondani, hogy fejben játszák le a versenykört, hogy hogyan szeretnék másnap véghez vinni.
Talán a legfontosabb dolog, amit mindig elmondok, hogy a golfban az előző versenykörrel (ugyan azon a pályán) vagy az előző szakaszon elért eredménnyel, de még az előző ütéssel sem szabad foglalkozni. Sosincsen két ugyan olyan versenykör. Mindig a következő ütés számít és csak azon lehet törni a fejünket. Ha a kezdés nem úgy sikerül, ahogy este az ágyban végigjátszotta fejben a tanítvány mindig emlékeztetem, hogy sok van még hátra. A pálya ad és elvesz és szerencsére nem egy szakaszon dőlnek el a kupák sorsai.
 
 
 Hogyan méri fel az egyes játékosok képességeit és szükségleteit az oktatás során?

A golfoktatóknak ebből a szempontból könnyű dolga van, hiszen a labda elárul szinte mindent, hogy egy játékos milyen szintű vagy mire van szüksége. Ha például a labda folyamatosan a céltól jobbra érkezik vagy például túlságosan laposan repül, akkor tudom, hogy min és hogyan kell elérni, hogy ezeket javítsuk.
Fontos információkat szerezhetek ezen kívül egyszerű kérdések feltételével. Minden oktatás előtt (kivéve, ha tudom vagy látszik, hogy kezdő a játékos) megkérdezem, hogy mi a probléma, milyen rendszerességgel jelenik meg a probléma, próbált e magától javítani rajta stb. 
 
 
Milyen gyakran ajánlott órákat venni és mennyi időre van szükség az alaptechnikák elsajátításához?

A golf nem olyan, mint a biciklizés. Nagyon érződik a kihagyás, ezért még annak is, aki csak hobbiból szeretne golfozni azt javaslom, hogy minimum heti kettő órát vegyen. Ami az alaptechnikát illeti időbe változó, hogy ki mennyi idő alatt sajátítja el teljesen. Van, akinek már az első óra után sikerül, de volt olyan is, akinek több alkalomra volt szüksége ehhez.
 
 
Hogyan segít a játékosoknak a golfpályán történő gondolkodás és stratégia kialakításában?

Minden játékos más távolságra képes elütni a labdáját. Ezért van külön pályastratégia óra, amit szintén igénybe lehet venni. Ilyenkor a tanítványt kísérem a pályán miközben játszik és átbeszéljük, hogy mit hova érdemes ütni. Ilyenkor általában 2-3 labdát is megüttetek ugyan arról a helyről. Amiket megbeszélünk azokat folyamatosan, szakaszokra lebontva jegyzetelem és a pályajáték végén átadom a tanítványnak. Így a verseny közbe, ha előveszi, láthatja, hogy az adott szakaszon milyen stratégiát érdemes követni.
 
Milyen tanácsokat adna a kezdő játékosoknak, akik szeretnének jobb eredményeket elérni?

A golfban a belefektetett munka és idő talán jobban meglátszik, mint bármely más sportágban. Rettentően gyorsan lehet fejlődni, ha valaki rendszeresen gyakorol. Lehet akár plusz munka gyanánt oktató nélkül is gyakorolni, de ilyenkor fontos, hogy a gyakorlás minőségi legyen és azokra próbáljon meg figyelni, amit az oktató javasolt. Ezért én rendszeresen úgymond házi feladatokat szoktam adni óra végén. Tehát én azt javasolnám a jobb eredmény eléréséhez, hogy növeljen az edzések számán és mindezt a lehető legprecízebben próbálja meg megtenni.
 
 
Milyen szerepet játszik az edzéstervben az erőnléti és a rugalmassági edzés?

Rendkívülién fontos szerepet játszik, hiszen nagyon megterhelő egy vagy akár többnapos verseny, valamint a hosszabb ütés eléréséhez az erőnléti edzés elengedhetetlen. Akik haladóak vagy komolyabb célkitűzései vannak a golfban, annak heti két erőnléti edzést javaslok, úgy, hogy előtte és utána 30 percet csak a nyújtással foglalkozik. Ez azért fontos, mert a golf mozgáshoz kifejezetten hajlékonynak és lazának kell lenni.
 
 
Hogyan segít a játékosoknak az esetleges sérülések megelőzésében és a helyes testtartás fenntartásában a golfjáték során?

Golfban kifejezetten ritka sérülések vannak. Legjellemzőbb a golf vagy a tenisz könyök kialakulása, amit el lehet kerülni, ha helyes technikával lendítünk. Ami a testtartást illeti a golfban a vállak nagyon előre tudnak esni, ezért lapocka és hátizom erősítő gyakorlatokat mutatok a tanítványoknak, amit akár súlyok nélkül, bárhol tudnak végezni, amivel ennek bekövetkeztét elkerülhetik.

Köszönjük szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!