Melegburkolás - hasznos tippek, tanácsok

Szakmai Elit Márkanagykövetünk, szaktanácsadónk Bódi Ervin melegburkoló - Bódipadló elmondja nekünk, a Melegburkolás hasznos tippjeit, tanácsait.

A burkolatoknak két nagy csoportja van a melegburkolatok és a hidegburkolatok. A hidegburkoló anyagokra jellemző, hogy ellenállóbbak és keményebbek, ezzel szemben a melegburkolás során használt anyagok lágyabbak, változatosabban felhasználhatók a beltéri burkolás során.

Az otthon egyik legfontosabb dísze a padló, amely az esztétikai funkciója mellett tágíthatja a teret és meleg vagy modern hangulatot teremthet. 

Bár a hidegburkolás egyre nagyobb teret hódít, még mindig sokan részesítik előnyben a melegburkolás anyagait. A melegburkolatok ugyanis lágyabb hatást és kellemesebb hangulatot keltenek, ebből kifolyólag kiváló kiegészítői például a hálószobának és a nappalinak.

A melegburkolás anyagai

A melegburkolás során használt anyagokat két fő csoportba tudjuk osztani.

Az első melegburkolással kapcsolatos csoportot a faburkolatok alkotják, mint például a parketta, mely egy hagyományos és klasszikus választás, ráadásul több féle színben, anyagban és méretben kapható burkolat. A lamella parketta egy vékonyabb anyag, mely leginkább a panellakások burkoló anyaga. A szalagparketta könnyen és gyorsan lerakható, így a melegburkolás folyamata egyszerűbbé és költséghatékonyabbá válik, ráadásul jó kopásállósággal is rendelkezik. A faburkolatok közé tartozik még a parafa is, amely remek hőszigetelő anyag és hosszú élettartammal rendelkezik. 

A melegburkolási anyagok másik csoportját a PVC burkolatok, linóleumok és szőnyegek alkotják.

A PVC burkolatot műanyagból készítik, gyorsan lerakható, mindemellett könnyen formálható és tisztítható. A széles szín-és mintaválasztéknak köszönhetően bármilyen stílusú vagy funkciójú helyiség melegburkolására alkalmas. A linóleum természetes anyagokból, mint például lenolajból vagy gyantából készül, ezért igazán környezetbarát megoldás. Jó hőszigeteléssel bír és sokoldalúan telepíthető burkolat. A linóleum padló ráadásul a nagy igénybevételnek kitett helyiségekben is remek választás, így például kiváló padlóburkolat a konyhában, előszobákban és irodai helyiségekben.

Az, hogy a melegburkolás során milyen burkolati anyagot választunk csak az elképzelésünktől és stílusunktól függ, ugyanakkor fontos tudni, hogy a választott burkolat alapjaiban meghatározza a lakás helyiségeinek a hangulatát.

Mire érdemes figyelni a burkolat választás során?

A melegburkoláshoz használt anyag választása során érdemes odafigyelni a kopásállóságra, mivel otthonunkban a mindennapok során a különböző lapok gyakori terhelésnek vannak kitéve. A kopásállóság a melegburkolatok esetében az AC osztályozás által mérhető (minél nagyobb ez az érték, annál jobb a kopásállóság). Hosszútávon a gyengébb minőségű burkolólapok könnyebben megkopnak, amelynek következtében fakóvá válhatnak.

A legújabb és legkorszerűbb laminált padlóknak a mai rohanó világunkban, nem elég trendinek lennie, hanem komoly igénybevételnek is meg kell megfelelnie.

Ha további kérdéseid vannak a melegburkolással kapcsolatban, akkor keresd szaktanácsadónkat: