Magosi Krisztina okleveles kutyakozmetikus, terápiás kutyamasszőr

 

Mikor kezdtél el dolgozni kutyakozmetikusként, és mi motivált erre az állásra?

Az első kutyusom 30 évvel ezelőtt egy Angol Cocker Spániel volt, akinek a kozmetikázása mindig is nagyon tetszett. Szerencsémre a tenyésztőnél volt lehetőségem kitanulni a spániel kozmetikát, így a kiállításokra már saját felkészítésű kutyusommal tudtam részt venni, ami büszkeséggel töltött el. Ekkor szerettem bele a kutyakozmetikus szakmába. Sokáig csak álom volt, hogy kutyakozmetikus legyek, másfelé sodort az élet. A nagy áttörést 2006-ban értem el, mikor is sikeres OKJ-s kutyakozmetikus vizsgát tettem Piliscsabán. Azóta már eltelt 17 év és én még mindig imádom a kutyakozmetikus szakmámat, a különböző fajtájú, típusú, méretű kutyusok csinosítása nagy örömöt jelent számomra. Boldog kutya, boldog gazdi!
 
 
Milyen típusú szolgáltatásokat kínálsz a kutyák számára, és mi a kedvenc része a munkádnak?

Szolgáltatásaim között szinte minden szerepel, ami a kutyakozmetikus szakmához tartozik: nyírás, trimmelés, fürdetés, fültisztítás, karomvágás, fogápolás, tanácsadás. Allergiás kutyusok részére ózonterápiás fürdő. Műtött, öreg, ízületi bántalmaktól szenvedő kutyusoknak rehabilitációs terápiás kutyamasszázst biztosítok. Svéd masszázs, thai masszázs, akupresszúra, elektorterápia is szerepel a szolgáltatásaim között.

Boldog vagyok, ha a gazdi elégedett, és a kutyuson is látszik, hogy örömmel tér vissza hozzám a kozmetikába vagy a kutyamasszázs kuckóba.
 
 
 
Milyen kihívásokkal jár a kutyakozmetikus munka, és hogyan kezeled ezeket a kihívásokat?

A kutyakozmetika során különféle kihívásokkal találkozunk a kutya fajtájától, méretétől, szőr és bőr állapotától kezdve a kölyökkortól az öregkorig. Minden kutya más és más egyéniség, más szokásaik vannak.

Egy kölyökkutya hozzászoktatása a kozmetikai beavatkozásokhoz mindig nagy kihívást okoz számomra, ugyan csak nehéz egy harapós, agresszív kutya kezelése is.A türelem a legfontosabb eszköz, a gazdi segítségére is szükség lehet bizonyos esetekben
 
 
Hogyan állapítod meg, hogy milyen fajta szolgáltatásra van szüksége egy adott kutyának?

Mikor megérkezik hozzám a gazdi a kutyájával mindig átbeszéljük, hogy ő mit szeretne a kutya szőrével csináltatni. Ha nem igazán tudja tanácsokkal látom el, hogy szerintem mi lenne a megfelelő kedvence részére. A kutya szőrének állapotából már egy tapasztalt kutyakozmetikus tudja mire számítson a kozmetika során. Nyírós szőrzetű, vagy trimmelős, ennek megfelelően irányítom a beszélgetést a gazdival.

Milyen tanácsot adnál egy új kutyatulajdonosnak a kutyájának ápolásával kapcsolatban?

A rendszeres otthoni kutyaápolásnak nemcsak higiéniai jelentősége van. Erősíti, meghittebbé teszi a kutya-gazdi kapcsolatot. A külső rendszeres ápolásával „karban tartjuk” a lelket, a simogatás és gondoskodás stresszoldó hatása pozitívan hat a kutyus egészségére, viselkedésére is. Minél korábban kezdődik a kutyakozmetikához való szoktatás annál könnyebbé tesszük kutyusunk számára a stresszmentes, rendszeres kozmetikai beavatkozásokat.
 
Milyen tanfolyamokon, képzéseken vettél részt, hogy kutyakozmetikusként dolgozhass?

17 évvel ezelőtt csak úgy lehettem kutyakozmetikus, ha elvégeztem az OKJ-s képzést.  

Szakmai továbbképzések amiken részt vettem:
 
 • többféle uszkár fazon,
 • schnauzer,
 • angol cocker spániel,
 • kerry blue terrier,
 • drótszőrű foxterrier,
 • ázsiai stílus,
 • koreai stílus,
 • pomeranian törpespitz,
 • bedlington terrier,
 • máltai selyemkutya,
 • kreatív kutyakozmetika,
 • shih tzu,
 • bichon fajták kozmetikázása
 • west highland white terrier
 • yorkshire terrier
 • Oktatóim elismert szakemberek hazánkban és külföldön egyaránt. Örömömre szolgál, hogy tanulhatok, tanulhattam tőlük.
 • Rendszeresen járok kutyakiállításokra is, szintén sokat lehet tanulni egy-egy nagyszerű tenyésztőtől, kiállítótól.
 

 
 • Kutyakozmetikus gyakorlatai szakoktatóként szeretnék minél több tudást, tapasztalatot átadni a tanulóimnak, hogy belőlük is nagyszerű, magabiztos jól képzett kutyakozmetikusok legyenek. Sikeres új szakmai vizsgát tudjanak tenni a képzés befejezése után, hogy képzett szakemberekként megállják a helyüket itthon és külföldön is.


 
Milyen szerszámokat és kozmetikumokat használsz a kutyák ápolásához?

Mindig arra törekszem a kutya egészségének megőrzése mellett, hogy a kutya szőrének, bőrének megfelelő kozmetikumokat és szerszámokat használjak vendégeimnél. Figyelembe veszem az allergiás tüneteket, bőrhibákat, a szőr állapotát, minőségét, a karmok nagyságát, szemek, fülek tisztaságát, fogak állapotát.

Milyen tanácsot adnál azoknak az embereknek, akik saját otthonukban szeretnének kutyájukat gondozni?

Szeretnék tovább tanulni külföldön, megismerkedni új eszközökkel, szerszámokkal, új kozmetikumokkal, új stílusokkal amivel fejleszthetem kutyakozmetikus vállalkozásomat is.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve, és miben szeretnél fejlődi a kutyakozmetikus szakmában?

Szeretnék tovább tanulni külföldön, megismerkedni új eszközökkel, szerszámokkal, új kozmetikumokkal, új stílusokkal amivel fejleszthetem kutyakozmetikus vállalkozásomat is.  


Köszönöjük szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!