Kérdések és válaszok: Válaszol Kőszegi-Arbeiter Anita Dugonics András Irodalmi díjas meseíró

Hol dolgozol és mit szeretsz benne?

Szabadúszó szövegíró és meseíró vagyok, így otthonról dolgozhatom. Azt szeretem benne, hogy rendkívül sok szabadságot és kreativitást jelent. Igazából nem is tekintem munkának, mert azt csinálhatom, amit igazán szeretek: írhatok és olvashatok.
 


 Fotó: Ancsa Photography -  ancsaphoto.hu
 
Mi az a képességed vagy tehetséged, amit az emberek nem sejtenének?

Azt sokan tudják róla, hogy nagyon szeretek olvasni, mindent el is olvasok, ami nem szalad ki a kezeim közül, viszont amit már kevesebben tudnak, hogy gyorsolvasó vagyok. Egy 500 oldalas könyvet hozzávetőleg 6 óra alatt el szoktam olvasni, és sokáig azt hittem, hogy ez másokkal is így van. Ez persze nagyon jó képesség, ha író az ember, illetve, ha akkor könyvmoly, mint amilyen én is vagyok.
 

 
Fotó: Ancsa Photography -  ancsaphoto.hu
 
Mit nézel, olvasol vagy hallgatsz jelenleg?

Nemrég találtam rá a Netflixen a Meghatározó filmek a múltból sorozatára, amely régi ikonikus filmeket mutat be, hogyan is készültek, mint a Jurassic Park, a Vissza a jövőbe, a Rémálom az Elm utcába, a Reszkessetek betörők vagy a Karácsonyi lidércnyomás, melyek mind nagy kedvenceim. A sorozat az ötlet kitalálásától a siker eléréséig mutatja be a filmeket, illetve a filmen dolgozó szakembereket, producereket, színészeket, látványtervezőket.

 
 
A Jurassic Park 1993-as tudományos-fantasztikus kalandfilm Steven Spielberg rendezésében. 
 
A könyvek terén rendkívül sokrétű az ízlésem, thriller, krimi, fantasy és sch-fi könyveket is olvasok. Jelenleg James Joyce Ulysses c. könyvét olvasom, mert felkértek a Bloomsday kapcsán, hogy az egyik fejezethez írjak egy saját novellát, és ez a mű még eddig kimaradt az életemből. Az ​Ulysses nagyon sokrétű olvasmány, egyszerre tragédia, regény, szatíra, komédia, eposz, filozófia és szintézis. Talán az egész világ leképezéseként írható le, mely arra hivatott, hogy gondolatokat ébresszen bennünk.

 


Szombathely: James Joyce szobra a homlokzaton
 
A másik könyv, ami szintén a kezem ügyében van mostanában, Dave Eggers: A kör c. könyv, mely egy dermesztő víziót tár elénk a szép új világról, ahol a Kör nevű szoftvercég a Facebook vagy éppen Google mintájára szövi át a szereplők életét. A könyv komoly kérdéseket vet fel, melyek rendkívül relevánsak napjainkban is. Például mennyire áldozhatjuk be a szabadságjogokat és a privát szférát a
„tökéletes” életért.
 
 
A zenehallgatásra ritkán jut időm, ha mégis, akkor hangulatfüggő, hogy éppen mit hallgatok. Jelenleg nagy kedvencem Lindsey Stirling hegedűművész, illetve a Piano Gays zenész duó, őket főleg írás előtt vagy pihenésképpen hallgatom.
 


Forrás: youtube.com Lindsey Stirling - Crystallize (Dubstep Violin Original Song)Forrás: youtube.com The Mission / How Great Thou Art - The Piano Guys (Wonder of The World 2 of 7)
 
Főzés vagy vezetés közben leginkább a 70-es, 80-as és 90-es évek amerikai és angol rockbandái szólnak, mint a Nirvana, a Guns N Roses, a Quinn, az Aerosmits, vagy a Kiss.

  
Forrás: YouTuba Nirvana - Smells Like Teen Spirit (Official Music Video)

Van kedvenc vacsorád?

A tépett csirkés szendvics sajtos káposztasalátával. Sajnos nem csinálom gyakran, mert a csirkét 3 órán át kell sütni alacsony fokozaton, hogy tökéletesen omlós, puha és szaftos legyen, de megéri. Havonta legalább egyszer időt szánok rá, és amíg a husi sül, még a házi készítésű zsemlét is gyakran bevállalom.
 
 
Ki a legfontosabb ember az életedben és miért?

A legfontosabb emberek az életemben természetesen a két kislányom Csenge és Flóre, illetve a párom, Kőszegi Ádám. Már 14 éve együtt vagyunk jóban, rosszban, szerelemben. Mindenben támogat, és motivál. És persze itt vannak a szemünk fényei, a két kislányunk, akiket a világon mindennél jobban szeretünk.
 

Mit jelent számodra az „otthon”?

Egyszer olvastam valahol, hogy az otthon nem egy hely, a szívben van. Ezt én is így érzem, az otthon számomra az a hely, ahol a párom és a lányaim vannak, legyen ez bárhol a világban.
 

 
Fotó: Ancsa Photography -  ancsaphoto.hu

Mi a rossz szokásod?

Az egyik nagyon rossz szokásom a körömrágás, kamaszkorom óta nem tudtam leszokni róla. A másik a halogatás. Ha nincs kedvem egy feladathoz, a végtelenségig képes vagyok elodázni, hogy nekiveselkedjek.
 
Mi a legjobb tanács, amit valaha kaptál?

„Nem attól kell félned, hogy lassan haladsz, hanem attól, ha megállsz!”
 
Mi az, amit mindig is ki akartál próbálni?

Az egyik nagy vágyam, amit mindenképp ki szeretnék próbálni a tandemugrás, de ahhoz előbb le kell győzni a félelmeimet, mert rettenetes tériszonyom van. A szélcsatornába lebegést már kipróbáltam, és fantasztikus élmény volt, ezért szeretném ezt „nagyban” is átélni.
 
Most nyertél lottón nagy nyereményt, mire költöd?
 

Könyvekre! Természetesen ebben van némi humor is, mert nem költeném el teljes nyeremény kizárólag könyvre, de valószínűleg nagyobb összeg menne el az olvasási szenvedélyem miatt. Viszont biztosan megteremteném az anyagi biztonságot a családom számára, megvásárolnám a családi nyaralónk másik felét, illetve két új autót, és biztosan valóra váltanám a férjem és a kislányaim legnagyobb álmát.
 
Emellett biztosan be is fektetném ingatlanba, illetve vállalkozásba, hogy ez a nyeremény ne csak egy egyszeri, elköltött összeg legyen, hanem megalapozhassam vele a jövőnket is. És persze utazgatnék, mert ez még kimaradt az életemből.