Interjú Simigh János Imrével, a Simigh pincészet borászával

Interjú Simigh János Imrével, a Simigh pincészet borászával

Mikor kezdtél el borászkodni? Ez családi hagyomány?

2014-ben készítettem el az első saját boromat. Szüleim kezdtek el szőlészettel foglalkozni. Nagyon szép borokat is készítettek, de palackos borok nem készültek akkor még.
 

Hol szerezted meg ezt a tudást?

Először is a szüleimtől. Anya szőlészeti telepvezető volt, majdnem 500 ha-t irányított. Apa növényvédelmi szaktanácsadó. A Georgikonon tanultam Dr. Kocsis László kezei alatt. Majd gyakorlataimat a Danubiana Kft-nél, Weinhaus Kft-nél és Burgundiában a Cave des Grands Crus Blanc’s -nál töltöttem.
 

Milyen fajta szőlőt termeltek?

Főleg kék szőlőkkel foglalkozunk. Idén változott a birtokszerkezetünk. Bérelt területet visszaadtuk és újat telepítettünk. Zöld veltelini, Chardonnay, Sauvignon blanc, Pinot noir, Cabernet franc, Cabernet sauvignon.

Milyen elvek alapján gazdálkodtok?

Mindig az adott évjáratból próbáljuk kihozni a maximumot. Fontos az egészséges alapanyag és az optimális szüret időpontja. Még egy különlegesség, hogy boraink mind vegánok. Nem használunk a derítésnél állati származékokat.

Elmesélnéd nekünk, hogyan néz ki egy átlagos napod a borászatnál?

A borászat csak a hobbim, van mellette munkahelyem is. Nem tudok átlagos napot kinevezni. Itt mindig más szezonális munkák vannak. Egyaránt a szőlőben és a borászatban is.

Mennyire érezhető a borvidéken a klímaváltozás?

Nagyon érezhető. Növekedett a napsütötte órák száma. Rendkívüli aszályos időszakok vannak. Extrém a hőségnapok száma is. Ez nagyban befolyásolja a termelést is. Már nem levelezzük le a tőkét a fürtök körül, inkább hagyjuk hogy árnyékot nyújtson nekik. Az új telepítéseknél fontos, hogy szárazságtűrő fajtákat telepítsenek. Illetve én északi fekvésű területre telepítettem korai érésű fajtát. Reméljük beválik ez a kísérletünk.

Lehet-e egy borásznak kedvenc bora, és ha igen, neked mi az?

Nincs kedvenc borom. Rengeteget kóstolunk. Szeretem a borokat, de egyet nem tudnék választani. Amúgy is hangulat és helyzetfüggő számomra. Nyáron biztos, hogy egy jó rosé lenne a kedvencem. Télen pedig inkább vörös bort választok.

Sok boros megmérettetésen is részt vettetek. Mesélnél róluk?

Szerencsére rengeteg nemzetközi díjat nyertünk. Ezek a világ legnagyobb borversenyei. Sajnos csak a borokat küldjük ki. Az eredmények meg jönnek e-mailben. Mondial du Rosé a világ legnagyobb rosé borversenye, ahol 1 aranyat és 4 ezüstöt nyertünk eddig. Berliner Wein Trophy a világ legnagyobb mintaszámú borversenye, ahol 6 aranyat nyertünk. Asia Wine Trophy Ázsia legnagyobb borversenye, ahol 3 aranyat nyertünk.

Mi számodra a legnagyobb elismerés?

Nekem a legnagyobb elismerés, hogy az első Cabernet sauvignon rosé-val rögtön aranyat nyertünk a Mondial du Rosén. 

Szerinted min múlik, hogy sikeres borász legyen valaki?

Higiénia, precizitás, alázat a szakmával kapcsolatban. Itt nincs 2 egyforma év, nem lehet rutinból dolgozni.

Van olyan borász példaképed akár itthon, akár nemzetközi szinten, aki inspirál vagy úgy érzed, érdemes odafigyelni rá?

Vannak akiket kedvelek, szeretek, de mi próbálunk egyediek maradni. Mindig megvannak az úttörő pincészetek az újdonságaikkal, vannak akik felülnek erre a vonatra és lovagolják a hullámaikat.

Szerinted mi a véleménye a Szekszárdi borvidékről egy ide látogató vendégnek?

A borászatunk a Tolnai borvidéken van, ezt fontosnak tartom megjegyezni. Van területünk a Szekszárdi borvidéken is. Szerintem az idelátogatók nagyon jó borokat kóstolhatnak.

Miben látod a Szekszárdi borvidék erősségeit?

Jól fogyasztható, elegáns vörösborokban. Kékfrankos, Bikavér és a Bordeaux-i fajták.

Milyen céljaid vannak a jövőre nézve?

Minőségben tartani ezt a szintet. Piacok stabilizálása a célom. Eddig szinte csak a gasztróra támaszkodtunk. Ami ugye az utóbbi években, csak féléves ciklusokban működött.

Mik a terveitek az idei évre, készültök valami újdonsággal?

Az idei évben egy fehér gyöngyöző bor lesz az újdonságunk.

Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!