Hogyan ápolja kedvencét utazás közben

Szakmai Elit Márkanagykövetünk, Magosi Krisztina kutyakozmetikus, terápiás kutyamasszőr elmondja nekünk tippjeit és tanácsait, mire figyeljünk, ha kedvencünkkel utazunk nyaralni!


A nyár ideális évszak az utazásokhoz és új látnivalók megtekintéséhez Mielőtt azonban elhagyná otthonát meg kell hoznia néhány fontos döntést kedvence gondozásával kapcsolatban. Fontolja meg ezeket a módszereket, hogy kutyáját, macskáját vagy más háziállatát biztoságban és boldogan tartsa az utazás során.
Az egyik lehetőség az, hogy kedvence nélkül utazik, és másra bízza őket, amíg távol van. Ha úgy dönt, hogy nem viszi magával kedvencét, vegye figyelembe ezeket a tippeket.
 

Kérjen segítséget:

Ha családja és barátai vannak a közelben, akik gondoskodhatnak kedvencéről, szerencséje van. Ebben az esetben a megbízott rokon vagy barát rendszeresen meglátogatja kedvencét naponta néhányszor, gondoskodik a napi szükségleteiről, így a megszokott otthonában maradhat háziállata. Másik megoldás, hogy elviheti ideiglenesen kedvencét a megbízható családjához, barátjához. A legjobb, ha olyan valakit választ, akit jól ismer kedvence és aki jól ismeri kedvence szokásait.

Kisállat panzió:

Egy másik lehetőség, hogy kutya vagy macska panziót keres kisállatának. Ha teheti válasszon olyan létesítményt, amelyet állatorvosa vagy más megbízható személy ajánl. A legjobb, ha a kiválasztás előtt felkeresi a Kisállat panziót, hogy felmérje tisztaságát és megtudja, hogyan bánnak a gondozott állatokkal.
Győződjön meg arról, hogy a Kisállat panzió rendelkezik tanúsítványokkal.

Ha mégis úgy dönt, hogy magával viszi házikedvencét az alábbi szempontokat ajánljuk figyelembe venni:

Amikor utazik fontos, hogy gondoskodjon az állatok kényelméről és biztonságáról. Kutyák és macskák esetében használjon megfelelő méretű és jól szellőző ketreceket, vagy szállítóboxot. Kisebb állatokhoz, például hörcsögök, vagy tengerimalacokhoz használjon speciális szállítódobozt. Az állatoknak elegendő helyet kell biztosítani a mozgáshoz, és a szállítóeszköznek stabilnak és biztonságosnak kell lennie. Gondoskodjon róla, hogy az állatok mindig friss vízzel és megfelelő táplálékkal legyenek ellátva az utazás során. Tartsa megfelelő hőmérsékleten az élelmiszereket, és ne feledkezzen meg azok rendszeres frissítéséről.
 

Gyakori pihenők:

Az álatok számára fontos, hogy rendszeres időközönként megpihenhessenek és mozoghassanak. Tervezze meg az utazást úgy, hogy gyakori pihenőidőszakokat tartsanak, ahol az állatok ki is szállhatnak és néhány percet sétálhatnak vagy játszhatnak. Ez segíti megelőzni az állatok stresszét és kényelmetlenségét a hosszú utazások során. Kutyák és macskák esetében tartsa kéznél a pórázt, hogy biztonságban tudja sétáltatni kedvenceit a pihenők során.
 
Higiénia és tisztaság:

Gondoskodjon arról, hogy az állatok kényelmesen és tiszta körülmények között utazhassanak. Vigyen magával tisztítóeszközöket, például papírtörlőt, szemeteszsákokat, és fertőtlenítőszereket, hogy el tudja távolítani az esetleges foltokat, szennyeződéseket vagy kellemetlen szagokat.
 

Állatorvosi segítség:

Ha hosszabb utazást tervez, különösen repülőút esetén, érdemes lehet előzetesen konzultálni az állatorvossal. Az állatorvos segíthet ellenőrizni, hogy az állatok megfelelő egészségi állapotban vannak-e az utazásra, és adhat tanácsot az esetleges különleges szükségletekkel vagy utazási előírásokkal kapcsolatban. Ha szükséges, az állatorvos oltásokat vagy egyéb egészségügyi intézkedéseket is elvégezhet az állatok számára.

Stressz csökkentése:

Az utazás stresszes lehet az állatok számára, ezért fontos, hogy megpróbálják minimalizálni a stresszt. Használjon ismerős és nyugtató hangokat, mint példádul a kedvenc zenéjét vagy egy pihentető hangulatot teremtő háttérzajt az autóban vagy szállítóeszközben. Nyújtson megnyugtató játékokat vagy rágókákat az állatoknak, hogy lefoglalják őket és eltereljék a figyelmüket az utazásról.
 

Figyelem az időjárásra:

Az időjárási körülményekre is oda kell figyelni az állatok utazása során. Ha forró idő van, biztosítson megfelelő hűtést és szellőztetést az állatoknak, és soha ne hagyja őket a felforrósodott autóban. Ha hideg idő van, biztosítson meleg takarót vagy pulóvert az állatok számára.
 

Az állatok figyelése:

Figyelje az állatok viselkedését és állapotát az utazás során. Ha bármilyen rendellenes viselkedést vagy egészségügyi problémát észlel, forduljon azonnal állatorvoshoz.
Fontos megjegyezni, hogy az állatok gondozása utazás közben sokrétű lehet, és az igények függhetnek az adott állatfajta méretétől és egészségi állapotától is. Mindig legyen készen arra, hogy állatok szükségleteihez alkalmazkodjon, és az utazás előtt tájékozódjon az adott helyi szabályozásokról és követelményekről az állatok utazásával kapcsolatban.