Gasztronómiai utazgatások Korzikán Erbalunga, Alta-Rocca és környéke

 
Észak-Korzikai Erbalunga vezetett gasztrótúránk első állomása.

Ennek a kis halászfalunak a szívében csodálatos tengeri táj tárul elénk, amely sok festőt elcsábított. Vízszinten épült festői házai egy genovai torony által uralt sziklás hegyfokban végződnek. 
 

 
 
A "Restaurant L'Esquinade" korzikai gasztronómiai étterem ebben a kivételes környezetben és a legnagyobb francia idegenvezetők ajánlásaival kínálja a tenger minden finom ízét. 
Roquefortos kagyló tejszínben és házi sült krumpli kíséretében.


Az összes friss tengeri étel: Korzikán rengeteg friss tengeri ételt kínálnak, beleértve a homárt, a rákot, az osztrigát és a polipot is. Minőség a tányéron!
 


Gasztrótúránk első állomása után megkóstoltuk  a híres Pietra sört, egy kis William Peel whiskyvel. Ez a korzikai sör kizárólag a szigeten készül, maláta, karamell és korzikai gesztenye felhasználásával. A Pietra sötét, testes és karakteres ízű sör, amely remekül illik a korzikai ételekhez.

Este folyamán néhány korzikai gasztronómiai specialitást megkóstoltunk:

Lonzu

A Lonzu Korzika egyik zászlóshajója. A sertés sovány részeiből készül. 
Feldarabolás után megsózzák, 5-7 napra hűtőbe teszik, majd borban megmossák, majd szárítják és borsozzákEzt a sertéshúst egy megkötött és füstölt sertésbélbe helyezik. Fogyasztás előtt a legjobb, ha legalább három hónapig a pincében tárolják. Fogyasztható nyersen, de akár főzve is. 


Brocciu sajtkülönlegesség

A korzikai gasztronómia egyik főszereplője a brocciu (ejtsd: Brô-tchou ), egy kecske- vagy juhtejsavóból készült sajtkülönlegesség, amelyet az olasz túró vagy ricotta távoli rokonának tekinthetünk. A csordák laktációs időszakában, novembertől júniusig készült, általában hűtve, vagy akár melegen, frissen lecsepegve fogyasztják. 
 


 

A bor és a sajt mellett valószínűleg a kenyér az az étel, amely leginkább szimbolizálja a francia gasztronómiát. Különösen a híres bagettre gondolunk, amely Franciaország szimbólumává vált.  Azt kell mondanunk, hogy történelmileg a kenyér régóta a francia étrend alapja. 
 


 

A külső héj durva, ropogós és sötétbarna színű, míg az belseje lágy és lyukacsos.Összességében, egy jó francia bagettnek kell rendelkeznie a megfelelő külső és belső szerkezettel, frissnek kell lennie, és gazdag, semleges ízvilággal kell rendelkeznie. Nagyon fincsi!
 


Gasztrótúránk második állomása

A Pignata Korzika egyik legrégebbi tanya fogadója, amely a természet közepén, Alta-Rocca szívében, Levie és Ste-Lucie de Tallano között található. Ez a dél-korzikai hegyvidéki régió olyan fenséges tájakat kínál, mint az Aiguilles de Bavella és a híres természetes medencék.
 


Kis falusi hangulat - Gyönyörű hely, ahol otthon érezheted magad

Korzika a legnagyobb gasztronómiai termelő Franciaországban. Kiváló terméke például pácolt hús, sajt és bor. Olyan ez, mint Franciaország a mikrokozmoszban.”A sziget majdnem felét borítják be a vad gyógynövények és aromás virágok, amelyek ízesítik a helyi konyha ételeinek nagy részét. Az itt termő cserjék közé tartozik a kakukkfű, az oregánó, a mirtusz és a nepeta, az őshonos menta, valamint az immortelle, egy mélyen illatos curry növény.
 

Nagyon különleges; az állatok szabadon élnek, gesztenyét és makkot esznek, de ez a tengerszint feletti magasságról és az éghajlatról is szól – mindez tovább fokozza a húsuk ízvilágát.”
 

Szeretjük ezeket a sétákat, ezeken a titkos helyeken, ahol egy kis türelemmel szinte biztos, hogy találunk néhány gomba és sonka különlegességet.
 

 

 
Sonkáik öregednek és finomodnak a pincében

 
A főételek egyszerűen gasztroélvezetek voltak. 
Bárány, sertéshús, krémes brocciu sajt, gazdag cannelloni kíséretében.

Remélem, ezek az érdekességek még jobban felkeltették az érdeklődésedet a korzikai gasztronómia iránt!