Gasztronómiai utazgatások Korzikán Bonifácio, Porto-Vecchio és környéke

A Franciaországhoz tartozó Korzika ma is rabul ejt mindenkit. S nemcsak páratlan természeti kincseivel, történelmi emlékeivel, hanem a konyhájával is.

Gasztrótúránk első állomása

Bonifácio


A Korzika legdélebbi részén található Bonifacio város és környéke csodálatos panorámát és Korzika legszebb strandjait kínálja. A város fellegvára és a tengerre néző fehér szikla tetején álló házai egyértelműen a sziget két legikonikusabb helye, és Bonifacio mindenképpen kötelező látnivalója.
 


Bonifácio kikötőjét a mediterrán kikötők top 5 kategóriájába sorolták.
Remek panoráma nyílik a kikötőre!


Mit együnk, igyunk Korzikán?

A korzikai gasztronómiának francia sajátosságai vannak, ugyanakkor fontos olasz hatása is van.
 
Korzika karakteres konyhája

halételek, a tenger gyümölcsei és más ételek ízét is kiemelik a helyi zöldfűszerek, vagyis a majoránna és a menta. Ami a borokat illeti, kóstolja meg az AOC minősítéssel ellátottakat, mint pl. a Nielluccio, a Vermentino, a Sciaccarello.

Pietra - Egy gesztenyés (gesztenyeliszttel készült) sör egyenesen Korzika szigetéről. Pohárba töltve a különlegességeként szembetűnik félbarna jellege. Illatán és ízén sem tudtam felfedezni a gesztenyét, bár az utolsó kortyokban némi gyümölcsösség elő-előbukkant. Egyébként a félbarna söröket idézte mind megjelenésében, mind pedig illatában és ízében.


Ha tenger gyümölcseit kínáló éttermet keres, ne hagyja ki az olyan népszerű lehetőségeket mint a Restaurant Les Quatre Vents, a La Minute Moule vagy az Aria nova.
Egy kis ízelitő Korzika ízeíből, mert imádjuk a gasztro különlegességeket!
 


Tonhaltartár, cukorkás groupperpofi, házi füstölt kardhal 


 Tonhal Tataki salinuval a nap kis ropogós zöldségein

Végül pedig ki nem maradhat a strandolás 
 


Korzika legjobb strandjai közül kiemelkedik a Porto-Vecchio közelében található 
Palombaggia, amelyet rendszeresen a világ legszebb strandjai közé sorolnak.
 
Korzikán járva érdemes megkóstolni a helyi termékeket (kecskesajt, sertés felvágott, olajbogyó, citrusfélék). Kóstoltunk néhány terméket, mint például a figatellu (sertésmájból készült friss kolbász), vagy a fiadone, a hagyományos korzikai desszert. 


Figatellu (sertésmájból készült friss kolbász) fiadone a korzikai torta. Ez egy brocciu flan, sajttal, tojással, cukorral, citromhéjjal ízesítve. 
Szuper friss, desszertnek is kiváló egy forró napon. 

Gasztrótúránk második állomása

Porto-Vecchio és környéke


A dél-korzikai Porto-Vecchio városában, a Palombaggia-i úton található Costa Marina étterem-pizzéria lélegzetelállító kilátást nyújt a világ egyik legszebb strandjára, miközben megkóstolhatjuk a legjobb korzikai fatüzelésű pizzákat, halételeket és tenger gyümölcseit.
 

 
 


Étteremben nyugati árszínvonal van, csak úgy repkednek a 20 eurósok az ember pénztárcájából.
Sör és bor is van finom, mindenféle kategóriában. 
A tenger gyümölcsei a térség legtisztábbnak tartott lelőhelyeiről kerülnek ki. 
 
Nagyon sokszor jártunk már Korzikán és minden alkalommal egy azonos kérdés merült fel bennünk. Ki ez a fej a sziget zászlaján, mit jelképez? A sziget jelképének atyja egyesek szerint  Pascal Paoli volt (1725-1807), aki szardíniai zászló motívumát használta fel a függetlenségi törekvéseinek kifejezésére. A fehér alapon fekete mór fej, így lett a szabadság, a jövőbe vetett hit megtestesítője.Korzika jelképe, zászlaja a „Testa mora” a pizzánk alapja

Gasztrótúránk harmadik állomása

Corte

 
 A Corte-i utazás a sziget szívébe, a korzikai nyaralásunk egyik csúcspontja volt. 

A Korzika szívének is nevezett Corte a sziget belsőbb területein, a parttól távol található. A hegyek szorításában, dombos vidéken épült települést sokáig Korzika fővárosaként tekintették, ma pedig a korzikai hazafias szervezetek központja. Corte óvárosa egy meredek hegyoldalra épült; itt található a látnivalók többsége. Turistaként a Nemzeti Palotát, az Angyali üdvözlet-templomot, a Szent Teofil-templomot, valamint a régi városháza épületét érdemes felkeresni.
 


 
Megkóstoltuk a Korzikai levest

A sok zöldségből, szalonnából, sertéshúsból és aromás fűszernövényekből álló parasztleves megfelel azoknak, akik vitaminokkal szeretnének feltöltődni.
 
 
Korzikai sajtok vásárlása

Korzika, az egyedi ízű sajtok szigete. Miért olyan jók a korzikai sajtokEz nagyrészt Korzika enyhe és párás éghajlatának köszönhető : egész évben növények és virágok nőnek, és az állatok nagyon élvezik ezeket az ételeket. 
 


Sok élménnyel tértünk haza és mindenkinek ajánljuk ezt a  csodálatos Korzikát!

Kapcsolódó bejegyzések:

Gasztronómiai utazgatások Korzikán Erbalunga, Alta-Rocca és környéke