Gasztronómiai utazgatások Horvátországban - Vrsar, Skradin és környéke

A különböző nemzetiségekkel és népekkel való kölcsönhatásoknak köszönhetően elmondhatjuk, hogy Horvátország gazdag kulináris örökséggel rendelkezik, amelyre büszkék lehetnek.

Gasztrótúránk első állomása

Vrsar


Vrsar egy gyönyörű kisváros Horvátországban, a Jadrán-tenger partján. Híres a lenyűgöző kilátásáról és a festői környezetéről, valamint a történelmi látnivalóiról és az ízletes horvát konyháról. A városközpontban található a középkori várfal és a székesegyház, valamint a hangulatos kikötő és a tengerpart is nagyon népszerű. A környéken rengeteg lehetőség van a szabadidős tevékenységekre, mint például a strandolás, a hajózás, a kerékpározás és a túrázás. Összességében Vrsar egy varázslatos hely, amelyet érdemes felfedezni.
 

Vrsar gasztronómiája nagyon gazdag és változatos, és számos helyi specialitást kínál. Itt van néhány érdekesség, amit érdemes kipróbálni:
 

​​​​​Vrsar tengerpartján helyi ételek között a tenger gyümölcsei dominálnak. Az Adriai-tengerből frissen fogott garnélarák, kagylók, polip és tintahal különösen népszerűek.
Fritule fánkgolyók:  Ez egy hagyományos édesség, amelyet Vrsarban és egész Isztriánál szinte minden alkalommal felszolgálnak. A fritule fánk tésztájába mazsolát és rumot is kevernek.


A fritule-t szinte minden horvát régióban készítik, de az Isztriai-félsziget és különösen Vrsar, híres a fritule-ról, amelynek különleges íze és állaga van. Ha ellátogatsz Vrsar-ba, mindenképpen kóstold meg ezt a finom édességet, amely a helyi kultúrához és hagyományokhoz kötődik.
 


Gasztrótúránk második állomása

Skradin


Skradin egy kisváros Horvátországban, a Dalmáciai régióban található. A város Szibenik közelében fekszik, a Krka Nemzeti Park keleti bejáratánál, ahol a Krka folyó belép a tengerbe. Skradin gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos turisztikai látványosságot kínál a látogatóknak.
 

A Krka Nemzeti Park Skradinban található, a városból indulnak hajókirándulások a nemzeti parkon keresztül. A nemzeti parkban számos vízesés és természeti csoda található, valamint a híres Skradinski Buk vízesés is itt található.


A városban számos étterem és kávézó található, ahol a élvezhetjük a helyi ételeket és italokat. Skradin gazdag kulináris hagyományokkal rendelkezik, és a helyi ételek közül a legismertebb a Skradinski rižot!

A rizottó az egyik kedvenc ételünk. Miután Horvátországba utazgatunk, hamar rájöhetünk, hogy ez az ország a rizottó-mekkája. A horvátok teljesen hihetetlen rizottót készítenek. De a mai nap Skradin rižot csodálatos, tizenkét órás rizottóját fogjuk élvezni.

Skradin rižot első ízére Restoran Cantinetta láttogattunk

 
Skradin rižot 

A Skradin rižot egy hagyományos horvát étel, amely Skradin városáról kapta a nevét. Körülbelül 12 órát vesz igénybe az elkészítése. Hagyományosan hatalmas fazékban, nyílt tűzön készítik. Alapanyaga a rizs, hagyma, olívaolaj és főtt marhahús vagy borjúhús. A húslevesből, amelyet a hús főzésekor készítenek, egy kis részt felhasználnak, hogy a rizs felfújjon és ízletes legyen. A húsleves mellett a rizshez paradicsomot, sárgarépát, zellert, zöldborsót és petrezselymet is adnak, így a Skradin rižot gazdag és ízletes étel lesz.

A Skradin rižotot fűszerezik fokhagymával, babérlevéllel, sóval és borssal, frissen reszelt sajttal szolgálják fel.
 

Ha Horvátországban jársz, mindenképpen érdemes megkóstolni ezt a hagyományos horvát ételt, és Skradin városa az egyik legjobb hely, ahol ezt megteheted.

 
Összességében Skradin egy bájos és vonzó kisváros Horvátországban, amely számos turisztikai látnivalóval és gasztronómiai élménnyel várja a látogatókat.

Remélem, hogy olvasóink gasztronómiai túránk során élvezetes és ízletes élményekkel gazdagodtak. Köszönöm, hogy velünk tartottál, és reméljük, hogy hamarosan újra utazhatunk együtt!

Kapcsolódó bejegyzések:
Gasztronómiai utazgatások Horvátországban - Motovun és környéke